Η πρόεδρος του Κέντρου Κοινων. Πρόνοιας Περιφ. Κρήτης στο Λατώ fm για την Ημέρα της Γυναίκας: Διπλός ο σημερινός συμβολισμός λόγω πανδημίας και κινήματος #metoo – Ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης η εστίαση στο παραγόμενο έργο και όχι στο φύλλο όσων έχουν θέση ευθύνης

«Διπλός ο σημερινός συμβολισμός λόγω πανδημίας και κινήματος #metoo – Ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης η εστίαση στο παραγόμενο έργο και όχι στο φύλλο όσων έχουν θέση ευθύνης», δήλωσε η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Δαμανάκη μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

«Η φετινή Ημέρα της Γυναίκας έχει έναν διπλό συμβολισμό, αφενός μας θυμίζει όσα έχουν μέχρι σήμερα συμβεί στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της έμφυλης ισότητας και αφετέρου λειτουργεί σαν μία υπενθύμιση για όλα συνεχίζουν στερεοτυπικά να επιβαρύνουν το δημόσιο διάλογο. Στο πεδίο το δικό μας, της Κοινωνικής Πρόνοιας, η φετινή αυτή Ημέρα εορτάζεται σε ένα έτος που είναι αφιερωμένο στον επαγγελματία υγείας και στον φροντιστή, θέλω να εστιάσω στη συμβολή των γιατρών γυναικών και νοσηλευτριών και φροντιστριών που είναι καθοριστική στην εξέλιξη της πανδημίας. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια αυτή, όπως βέβαια και των ανδρών αλλά και να υπενθυμίσουμε την σημασία στην τήρηση των μέτρων προστασίας. 

Για τη γιγάντωση το τελευταίο διάστημα και του ελληνικού κινήματος #metoo με τις καταγγελίες γυναικών (και ανδρών) για κακοποιήσεις ή παρενοχλήσεις, η κ. Δαμανάκη είπε πως «πλέον τα μαθαίνουμε και μιλούν οι παθούσες για τέτοια συμβάντα σεξουαλικών παρενοχλήσεων και σεξουαλικής κακοποίησης και οφείλω να πω ότι ένα από τα βασικά στοιχεία που σε τέτοιες περιπτώσεις εκμεταλλεύεται ο δράστης προκειμένου να εκδηλώσει την παρενοχλητική ή κακοποιητική συμπεριφορά είναι οι σχέσεις εξουσίας που έχει ως προς το θύμα και είμαι και εγκλήματα που πολλές φορές είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφενός να αποδειχθεί η τέλεσή τους γιατί γίνονται εν κρυπτώ και ανήκουν στο κομμάτι της σκοτεινής εγκληματικότητας και αφετέρου είναι δύσκολο να αναγνωριστεί πολλές φορές η τέλεσή τους από το ίδιο το θύμα επειδή η ψυχολογική βία που τα συνοδεύει είναι τέτοια που πολλές φορές το θύμα καταλήγει να ενοχοποιήσει τον εαυτό του. Οπότε είναι πάρα πολύ σημαντικό το ότι γίνεται μία τέτοια μεγάλη προσπάθεια μέσω του κύματος αυτού που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα με αφορμή τις καταγγελίες που βρίσκουν διέξοδο αυτή την περίοδο».

Με τη θεματική της σημερινής ημέρας συνδέεται, όπως ανέφερε, και η επιλογή της ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου
να «σπάσει» το dress code στην επίσκεψή της και τις εκδηλώσεις για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου. «Δυστυχώς γινόμαστε ακόμα μάρτυρες στο δημόσιο διάλογο της κριτικής και των επικρίσεων που δέχεται η γυναίκα τα οποία πολλές φορές εμείς και δυσανάλογα σε σχέση με τους άντρες ομολόγους τους, τόσο ως προς το πλήθος των επικρίσεων αλλά και ως προς το περιεχόμενο και δεν είναι καθόλου σπάνιο σε γυναίκες στη δημόσια σφαίρα να τους ασκείται κριτική για τον τρόπο ντυσίματος τους, για να τονίζονται τα έμφυλα χαρακτηριστικά τους που στερεοτυπικά έχουν αναδειχθεί όλες τις τελευταίες δεκαετίες και νομίζω ότι το χθεσινό είναι ένα από αυτά τα παραδείγματα αυτά. Νομίζω ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει φέρει ένα νέο ήθος στο αξίωμα και περιποιεί τιμή τόσο για το αξίωμα όσο και για όλους τους Έλληνες πολίτες και νομίζω ότι είναι και ένα πάρα πολύ ισχυρό πρότυπο αν θέλετε και για τη νέα γενιά γυναικών στην Ελλάδα, για τα νέα κορίτσια, για το τι μπορεί να ονειρευτούν αρχικά και πώς μπορούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρα και τους στόχους τους χωρίς να υπάρχει ‘γυάλινη οροφή’, η οποία μέχρι σήμερα έτσι κυριαρχούσε θέλετε και στα δημόσια αξιώματα».

Στο ερώτημα εάν η ίδια έχει μέχρι τώρα αντιμετωπίσει περιστατικά με επικρίσεις ή ‘κλειστές πόρτες’ στην άσκηση των καθηκόντων της ως πρόεδρος του ΚΚΠΠΚ, η κ. Δαμανάκη λέει πως «νομίζω ότι η προσέγγιση που θα έχει κάθε νέος άνθρωπος που τυγχάνει να είναι και γυναίκα και να ασχολείται με τα κοινά, είναι ότι θα έχει κάποια στοιχεία που αφορούν όλα αυτά τα οποία συζητάμε σήμερα. Ο έμφυλος ρατσισμός πολλές φορές συνδυάζεται και με τον ηλικιακό ρατσισμό, οπότε νομίζω για όλες τις νέες γυναίκες στα κοινά η συγκυρία θα μπορούσε να είναι πολύ πιο ευνοϊκή. Είναι ακόμα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν και πολλά βήματα που πρέπει να κάνουμε μπροστά και νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό να φύγουμε λίγο από το κομμάτι της εστίασης στο φύλλο ή στην ηλικία ή σε άλλα στοιχεία τα οποία δεν διαφοροποιούν το άτομο και μας πιάσουνε στο παραγόμενο έργο, να εστιάσουμε στο ότι είναι και ένα ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης το να υπάρχει μία συμμετοχή ατόμων με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τα οποία αναφέρουμε σήμερα και ακόμα περισσότερα.

Για το πώς κυλούν τα πράγματα από την άποψη των εμβολιασμών των κρουσμάτων την περίοδο αυτή στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας, τόνισε ότι  «ήδη από πριν τις γιορτές τα Χριστούγεννα είχε ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια σε όλες τις δημόσιες προνοιακές δομές  ώστε να συντονιστεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ο εμβολιασμός που αφορούσε τόσο τους περιθαλπόμενους των δομών όσο και το προσωπικό των δομών. Η πρώτη φάση του εμβολιασμού στα κέντρα αποκατάστασης και τα θεραπευτήρια χρονίων πασχόντων έχει ολοκληρωθεί και βρισκόμαστε σε μία επικαιροποίηση της βούλησης του προσωπικού για να εμβολιαστεί. Σίγουρα μπορούμε να επιτύχουμε και πρέπει να επιτύχουμε υψηλά ποσοστά ειδικά στο προσωπικό των δομών και σε αυτό δεν βοηθά πολύ η προαιρετικότητα του εμβολιασμού, όσες ενημερώσεις και ευαισθητοποίηση και αν γίνεται, νομίζω ότι από τη στιγμή που έχουμε έναν προαιρετικό εμβολιασμό πάντα θα υπάρχει μία απόκλιση από τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης που θα μπορούσαμε ιδανικά να επιτύχουμε. Αυτό βέβαια είναι και λογικό και είναι και δικαίωμα του καθενός από τη στιγμή που υπάρχει ένα προαιρετικό εμβόλια. Παρόλα αυτά, όταν μιλάμε για προσωπικό δομών που περιθάλπουν ευπαθή πληθυσμό η προσωπικό του συστήματος υγείας το θεωρώ προσωπικά απαραίτητο αφενός το να υπάρχει μία ιδιαίτερη ευαισθησία προς το θέμα του εμβολιασμού και αφετέρου να υλοποιείται ο εμβολιασμός αφού έχουμε να κάνουμε με ευπαθείς ομάδες. Και δεν είναι μόνο ζήτημα της ευθύνης του καθενός προς τον εαυτό του τον ίδιο για την προστασία της δικής του υγείας αλλά είναι και ένα πρώτιστο ζήτημα για την προστασία των άλλων».

Οι περιθαλπόμενοι, από την άλλη, είναι όπως είπε η κ. Δαμανάκη «εμβολιασμένοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία και είναι κάτι που μας χαροποιεί παρόλα αυτά πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες εξαιρούνται του εμβολιασμού είτε λόγω προβλημάτων υγείας που δεν επιτρέπουν τον εμβολιασμό, ενώ το μεγαλύτερό τους τμήμα ανήκει σε ανθρώπους στους οποίους έχει αναζητηθεί συναίνεση στον εμβολιασμό από τις οικογένειες οι οποίες έχουν την ευθύνη του περιθαλπόμενου και οι οποίες κάποιες φορές δεν συμφωνούν στη συμμετοχή τους στον εμβολιασμό».

Είπε επίσης ότι άμεσα αναμένονται ενισχύσεις με προσωπικό στις δομές του ΚΚΠΠΚ. «Αναμένουμε το αμέσως επόμενο διάστημα την ανάληψη καθηκόντων από το μόνιμο προσωπικό για τις δομές, 45 άτομα σε επίπεδο Κρήτης για το κέντρο κοινωνικής πρόνοιας περιφέρειας Κρήτης και τις αμέσως επόμενες μέρες θα βγει μία προκήρυξη για το επικουρικό προσωπικό στην Κρήτη, για 60 άτομα, οπότε θα υπάρχει ενίσχυση παράλληλα με τις προσπάθειές μας για τυχόν παράταση των ήδη υπηρετούντων, οπότε είμαστε αισιόδοξοι το κομμάτι αυτό».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com