Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου Κ. Νικολαράκης στο Λατώ fm: «Είμαστε ήδη στο δεύτερο κύμα του ιού, πολύ παραπάνω από 60 τα κρούσματα στην Κρήτη – Εάν δεν ληφθούν αυστηρά μέτρα προστασίας στις πύλες εισόδου θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό»

«Εάν δεν ληφθούν μέτρα προστασίας στις πύλες εισόδου θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό» είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου Κωστής Νικολαράκης, αναφορικά με την αυξανόμενη ανησυχία στη χώρα μας για τον κορωνοϊό.

Η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη, όπως είπε, «από τη στιγμή που ήρθησαν τα περιοριστικά μέτρα από την 1η Ιουλίου, «ο μεν κόσμος σταμάτησε να λαμβάνει μέτρα ατομικής προστασίας, ‘ξεφοβήθηκε’, ενώ άνοιξε και ο τουρισμός, με αποτέλεσμα το ιικό φορτίο από κάθε χώρα να μεταφέρεται στη χώρα μας. Οι έλεγχοι που γίνονται στις πύλες εισόδου της χώρας είναι δειγματοληπτικοί με όσους βρίσκονται τυχαία θετικοί να απομονώνονται, οι υπόλοιποι μπαίνουν ανεξέλεγκτα στη χώρα. Υπάρχουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία 3 με 4 στους 1.000 έχουν ιικό φορτίο, που σημαίνει ότι από τη στιγμή που κάνουμε 1.000 τεστ πιάνουμε τους τρεις και οι υπόλοιποι εισέρχονται ανεξέλεγκτα στη χώρα».


Όπως τόνισε, εξήντα είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κρήτη, «όσοι πιάσαμε δηλαδή σε αεροδρόμιο, λιμάνι, κλπ, όσοι όμως δεν ελέγχθηκαν είναι αριθμός απροσδιόριστος, τα κρούσματα είναι περισσότερα».
 
«Εάν» όπως σημείωσε «δεν ληφθούν μέτρα προστασίας στις πύλες εισόδου θα κάνουμε μία τρύπα στο νερό. Εάν κάθε μέρα μπαίνουν 10, 20, 30 χιλιάδες ανθρώπους και μεταφέρουν 40, 50, 100 κρούσματα από το εξωτερικό ότι και να κάνεις μέσα θα περιορίσει το φαινόμενο, αλλά αυτό δεν περιορίζεται αν δεν ελέγξεις τις πύλες εισόδου. Μαζί με το διαβατήριο σου δηλαδή να φέρνεις και ένα χαρτί ότι έκανες το τεστ τις τελευταίες 72 ώρες».

Αυτό, όπως ανέφερε, «είναι κάτι που δεν έγινε λόγω κόστους σε πολλά επίπεδα»
 
Η μάσκα, όπως είπε, «είναι ένα μέτρο στη σωστή κατεύθυνση, δεν φτάνει όμως αυτό, τα μέτρα υγιεινής πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρότατα. Αν όμως η χώρα τροφοδοτείται από ένα ιογενές φορτίο στις πύλες εισόδου, η μάσκα είναι ένα μέτρο χωρίς μεγάλη σημασία, χωρίς μεγάλο αντίκρισμα.

«Καλό θα είναι να προσέχουμε όλοι και να μη χρειαστεί να χτυπάει η καμπάνα της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Αντωνίου για να πάρουμε μυρωδιά τι συμβαίνει» τόνισε.

«Ορισμένοι λοιμωξιολόγοι λένε πολύ ευγενικά ότι πιθανώς είμαστε στην αρχή του δεύτερου κύματος, εγώ σας λέω ότι είμαστε ήδη στο δεύτερο κύμα».

Σχετικές δημοσιεύσεις