Ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιός στο Λατώ fm: «Προσβολή για τη χώρα μας και την ιστορία της να μένει ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας κλειστών κέντρων στα ξερονήσια, η κυβέρνηση σύρεται από την Ελληνική Λύση»

Για όλες τις εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό και την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τις κινήσεις της Τουρκίας, την στάση της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μίλησε στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και τους Νίκο Σγουρό και Δέσποινα Κουτάντου ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός.

Όπως μεταξύ άλλων τόνισε «η χθεσινή συνάντηση που έγινε με τον Πούτιν και επειδή έχει μία σύνδεση αυτό με  την εργαλειοποίηση που κάνει ο Ερντογάν, ενδεχομένως να αφήνει κάποια περιθώρια με την έννοια ότι μειώνει τα επιχειρήματα του για το γεγονός ότι αξιοποιεί κατατρεγμένους ανθρώπους για να πιέσει τη χώρα για την Ευρώπη. Κανείς όμως δεν μπορεί να είναι σίγουρος με έναν Ερντογάν ο οποίος φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρεται καν για τις υποχρεώσεις της χώρας, δεν υφίσταται και κυρώσεις  βέβαια από μία Ευρώπη όπου έπρεπε να είναι πολύ πιο αποφασιστική».

«Θα πρέπει εμείς να λαμβάνουμε πάντα τα μέτρα μας να έχουμε ένα σχεδιασμό τόσο σε ότι έχει να κάνει με τη φύλαξη των συνόρων, πάντοτε με βάση τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και όχι με ακρότητες, αλλά και για τη διαχείριση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού στο εσωτερικό. Αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο και έχει αποτύχει πλήρως η κυβέρνηση αυτή στο να μπορέσει να το φέρει σε μία ισορροπία και σε μία ροή όπως είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να λέμε ότι όλα ήταν τέλεια.

Χθες το βράδυ άκουσα έναν συνάδελφό σας από τον Έβρο σε ένα τηλεοπτικό κανάλι του Eβρου τον κ. Λασκαράκη αυτά που περιέγραφε ήταν ανατριχιαστικά. Με κατοίκους  να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους, με όπλα με οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς, με απειλές, με κάποιες επισκέψεις νεοναζί από χώρες κεντρικής Ευρώπης, με ανθρώπους οι οποίοι λειτουργούν χωρίς κανένα πρωτόκολλο δράσης, προπηλακίζοντας ακόμα και δημοσιογράφους όχι μόνο πρόσφυγες και μετανάστες και εκφοβίζουν κάθε άνθρωπο ο οποίος έχει μία άλλη αντίληψη πράγμα το οποίο γίνεται και στα νησιά εδώ και μέρες.

Σήμερα έχουν πάει κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ και στη Χίο και στη Μυτιλήνη και θα πάει και στον Έβρο Τρίτη, διότι ο βασικός σκοπός των επισκέψεων είναι να σπάσουμε αυτή την κατρακύλα, την ακροδεξιά ρητορική και πρακτική και το γεγονός ότι το κράτος δεν αντιδρά μας προβληματίζει. Δεν αναλαμβάνουν δράση οι εισαγγελίες η αστυνομία ή το λιμενικό προκειμένου να προστατεύσει όχι μόνο τις ευπαθείς ομάδες και τους ευάλωτους αλλά όλους όσους όλα τα προηγούμενα χρόνια μας έκαναν περήφανους με την αλληλεγγύη τους με τη στήριξή τους και με την τήρηση του νόμου.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι άσχετο και μία ρητορική της κυβέρνησης,πρέπει να το πούμε αυτό, ότι και προεκλογικά και μετεκλογικά και με βάση τις εξελίξεις τις οποίες αναγάγει σε πολεμικές. Δεν είναι πόλεμος, πόλεμος είναι κάτι άλλο και είναι κάτι  πολύ επικίνδυνο και πολύ σοβαρό. Είναι μία ενέργεια από την Τουρκία η οποία είναι επιθετική με μαζική μετακίνηση πληθυσμών που βάζει “ανθρώπινες σφαίρες” μπροστά, είναι μια μεθόδους που χρησιμοποιεί τους ανθρώπους ως εργαλείο. Από κει και πέρα αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αξιοποιείται για να εγείρει μία πολεμοχαρή και αιμοβόρα στάση η οποία συναγωνίζεται με την Ελληνική Λύση για ένα ακροδεξιό ακροατήριο και βέβαια που είναι εξαιρετικά επικίνδυνη διότι αυτά μπορούν να οδηγήσουν και σε άλλες εξελίξεις».

ΕΥΡΩΠΗ

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε περίπου 22.000 ανθρώπους με το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης στα κράτη-μέλη της Ευρώπης προχώρησε τις οικογενειακές επανενώσεις περίπου 10.000 ανθρώπων και ασυνόδευτων ανηλίκων, έκανε σύσκεψη των χωρών του Νότου. Εμείς όπου πηγαίναμε σε διεθνή και Ευρωπαϊκά φόσουμ, πιέζαμε, εκβιάζαμε, περνάγαμε ψηφίσματα κάναμε ότι μπορούσαμε. Δεν βλέπω σχεδόν τίποτα από αυτά να γίνεται από την Κυβέρνηση.

Είδα τη δήλωση της κυρίας Γιόχανσον που είναι η Επίτροπος Εξωτερικών η οποία είπε ότι κανένα νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης δεν έχει ζητηθεί από την Ελληνική πλευρά.

Ο κ. Μηταράκης το αποδέχτηκε χθες βράδυ στη βουλή σε ερώτηση που έγινε από εμένα και την κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Εάν θέλουμε και αποδεχόμαστε η χώρα να παραμείνει αποθήκη ψυχών και να είναι η φυλακή της Ευρώπης και  με τα κλειστά κέντρα φυλακές αλλά κυρίως με τη λογική ότι κάνουμε την ασπίδα των ευρωπαίων για να μην υπάρχει επιμερισμός της ευθύνης και δεν είπε κουβέντα πρωθυπουργός στον Έβρο, τότε καταλαβαίνετε ότι πάμε σε καταστάσεις που είναι και αδιέξοδες για τους πρόσφυγες – μετανάστες και για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και για μία Ευρώπη που είναι σαφώς κατώτερη των περιστάσεων σε ένα ζήτημα που θέλει μακροπρόθεσμη λύση δεν υπάρχει όταν σταματήσει.

Η διαχείριση παίζει τεράστιο ρόλο. Εμείς δεν καθίσαμε να περιμένουμε τις εξελίξεις και να δεν περιμέναμε να μας βοηθήσουν οι Ευρωπαίοι, κάναμε και διαχείριση εσωτερικά, δώσαμε 20.000 σε 28 δομές φιλοξενείας, θέσεις 25.000 σε προγράμματα ΕΣΤΙΑ και 7000 σε ξενοδοχεία με το Filoxenia. Αυτές είναι κινήσεις και πολιτικές, είναι δύσκολο θέμα το προσφυγικό είναι πολυεπίπεδο, αλλά εδώ η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη, κατήργησε το Υπουργείο άλλαξε υπηρεσίες έκανε παλινωδίες με την ακροδεξιά ρητορική της, αλλά και με την ανικανότητα της και αυτό δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα. Στα νησιά σήμερα είναι περίπου 43.000 άνθρωποι και εμείς παραδώσαμε 17000. 

Με την Τουρκία πρέπει να υπάρχει και μία συνεννόηση, πέρα δηλαδή από το κομμάτι το ευρωπαϊκό που πάντα πρέπει να το βλέπουμε σε αυτή τη διάσταση, για να πιέζεται και ο Ερντογάν και η Ευρώπη έχει  εμπλοκή στις αιτίες προσφυγικού, δηλαδή δημιουργεί διαρροές, όχι μόνο πρέπει να πάρει την ευθύνη, αλλά χρειάζεται και μία συνεννόηση με τον Ερντογάν και με την Τουρκία προκειμένου να λύνονται και κάποια ζητήματα διπλωματικά. Δεν μπορεί να μην ακούγεται μία κουβέντα από τον Πρωθυπουργό στον Έβρο ή να μην επιδιώκεται μία συνάντηση, ή οι υπουργοί του να πάνε να δούνε τους ομολόγους τους, η ελληνική κυβέρνηση το είχε κάνει πολλές φορές αυτό μέχρι 2019 και βάζοντας όλα τα θέματα στο τραπέζι.  Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι θέμα Ελληνοτουρκικό. Είναι θέμα Ευρωπαϊκό και έτσι πρέπει να το δούμε.

Δεν πρέπει να πάμε μόνο στη λογική της φύλαξης των συνόρων, που ήταν σωστό γιατί ήταν μία πρόκληση και έπρεπε να υπάρχει απάντηση, αλλά  θα πρέπει να υπάρχουν πάντα επαφές και συζητήσεις γιατί πάντα θα είναι γείτονες αυτοί εκεί και εμείς εδώ.

Θα πρέπει να υπάρχει και μία τέτοια αντίληψη για την επίλυση των ζητημάτων.

Πρέπει να δείξουμε  αλληλεγγύη και εσωτερικά,δηλαδή δεν μπορεί τα νησιά σήμερα να βυθίζονται και όλη η ενδοχώρα επειδή είναι δεξιοί δήμαρχοι και δεν θέλουν να πάρουν πληθυσμούς, να καταδικάζουμε τα νησιά μας τόσους μήνες και να υπάρχει και απόφαση της ΚΕΔΕ που θα λέει ισομερή κατανομή σε όλη τη χώρα και να μην εφαρμόζεται από την Κυβέρνηση.


Αναφορικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας κλειστών δομών σε ακατοίκητα νησιά το οποίο άφησε ανοιχτό με χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο κ. Ψυχογιός είπε πως «γελάω αντί να κλαίω… Αυτά τα πράγματα έχουμε να τα ακούσουμε από τη Γυάρο και τη Μακρόνησο, μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω και είναι εξαιρετικά επικίνδυνα.

Είναι τραγικό, είναι απαράδεκτο και προσβάλλει τον ελληνικό λαό για αυτό που έχει κάνει, βγαίναμε στο εξωτερικό υπερήφανοι με το κεφάλι ψηλά.

Είναι προσβολή για τη χώρα και την ιστορία της και η κυβέρνηση σύρεται από την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου». 

Κλειστές δομές.

«Κλειστές δομές- φυλακές που θα είναι για όλους τους νεοεισερχόμενους έως και 36 μήνες και για τις ευάλωτες ομάδες και ας αφήσουν αυτά τα ημί – κλειστά, περίκλειστα, λίγο πιο ανοιχτά, λίγο πιο κλειστά υπό έλεγχο κλπ. Θα είναι κλειστές δομές- φυλακές, θα δημιουργήσουν εκρηκτικές καταστάσεις και για τους ανθρώπους θα είναι εκεί μέσα και για τους εργαζόμενους και για τις τοπικές κοινωνίες. Θα είναι στρατόπεδα συγκέντρωσης τα οποία θα υπηρετήσουν ακριβώς αυτό το σκοπό της Ευρώπης που λέει για Ellis Island.  Πρέπει να πάμε σε ανοιχτές δομές, μία ανά νησί, οργανωμένες, με γρήγορη καταγραφή να στείλουν τώρα 300 άτομα από το άσυλο από την Αθήνα να διεκπεραιώσουν γρήγορα τις αιτήσεις για να αποδεσμευτούν οι άνθρωποι είτε προς την ενδοχώρα είτε προς την Ευρώπη είτε προς τις χώρες τους αν δεν επιτρέπεται να λάβουν άσυλο και να αφήσουν τα επικοινωνιακά και το φλερτ ακροδεξιά και το σκοτάδι».


Ακούστε εδώ όλη τη συζήτηση:

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com