Ο Τίτος Ταμπακάκης στο Λατώ fm για το άνοιγμα των εκκλησιών: «Είδα ανθρώπους να μπαίνουν στους ναούς συγκινημένοι, τα μάτια τους έτρεχαν δάκρυα, τα νέα παιδιά κοινώνησαν άφοβα και με τόλμη – Πιστεύω ότι τα προληπτικά μέτρα θα συνεχιστούν για αρκετό καιρό ακόμα»

Για την επιστροφή των πιστών στις Θείες Λειτουργίες και το άνοιγμα των εκκλησιών από χθες Κυριακή 17 Μαίου μίλησε στον «αέρα» της εκπομπής «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου Αρχιμανδρίτης Τίτος Ταμπακάκης.

Όπως είπε ο Πανοσιολογιώτατος «η χθεσινή ήταν μια ευχάριστη και συγκινητική ημέρα, μετά από πολύ καιρό οι ναοί μας άνοιξαν και πάλι για να μπορούν οι πιστοί να προσέρχονται και να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία. Προσπαθήσαμε όλοι και κρατήσαμε πάρα πολύ καλά τα μέτρα υγιεινής προστασίας. Οι εφημέριοι μας ήταν προετοιμασμένοι γι’ αυτό και βοήθησαν πάρα πολύ και οι συνεργάτες του στο εκκλησιαστικά συμβούλια και κρατήθηκε πραγματικά μία τάξη πάρα πολύ πάρα πολύ καλή, ήρθαν οι πιστοί στους ιερούς ναούς μας εκκλησιάστηκαν, κοινώνησαν, χωρίς να έχουμε κανένα πρόβλημα, δόξα τω Θεώ όλα πήγαν πάρα πολύ καλά, άλλωστε η υπακοή είναι μία από τις αρετές που καλλιεργεί ο Ορθόδοξος λαός μας.

Πρωταγωνιστές στη θεία κοινωνία ήταν οι νέοι άνθρωποι, ήταν πρωτοφανές αυτό που έζησα χθες στην Αγία Τριάδα στον Άγιο Νικόλαο. Τα νέα παιδιά ήταν οι πρωταγωνιστές κατέβηκαν πρώτα στο μυστήριο της θείας ευχαριστίας, κοινώνησαν των αχράντων μυστηρίων με τόλμη, άφοβα,  τα έφεραν οι γονείς τους αλλά δεν ήταν μόνο μικρά παιδιά ήταν και μεγαλύτερα παιδιά του γυμνασίου και του Λυκείου τα οποία ενσυνείδητα μετείχαν παρόλα αυτά που ακούμε αυτές τις μέρες σχετικά με τον πόλεμο που γίνεται με την Θεία Κοινωνία.

Ο ορθόδοξος Χριστιανός δεν φοβάται γιατί γνωρίζει από το βίωμα του ότι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού μεταφέρει μόνο Χριστοζωή και όχι το θάνατο. Αυτό πιστεύουμε ως Ορθόδοξοι χριστιανοί, αυτή είναι η ύπαρξή μας, αυτή είναι η ύπαρξη της εκκλησίας, μπορεί κανείς να καταργήσει την ύπαρξη της εκκλησίας; Η ύπαρξη της εκκλησίας είναι η Θεία Κοινωνία, είναι η Θεία Λειτουργία, είναι Θεία Ευχαριστία και πραγματικά χαρήκαμε όλοι μας χθες που ήλθε ο λαός μας γιατί πραγματικά το ήθελε αυτό, του έλειψε.


Και μάλιστα αυτή η έλλειψη της θείας κοινωνίας και της μυστηριακής ζωής μας κάνει να νιώσουμε εντονότερα αυτή την απουσία όλων αυτών των ημερών, δόξα τω Θεώ ο λαός μας επιστρέφει στους ιερούς ναούς, γιατί η ορθόδοξη πίστη όσο και αν κάποιοι πιστεύουν αντίθετα  είναι μέσα στο DNA του λαού μας.

Τα προληπτικά μέτρα με τα αντισηπτικά και τις αποστάσεις θα ισχύουν μέχρι τις 5 Ιουνίου με τη νέα Κ.Υ.Α., στους ναούς μας θα υπάρχει όλος ο εξοπλισμός, τα αντισηπτικά μαντηλάκια τα ειδικά για τους πιστούς μας,  οι εκκλησιαστικοί σύμβουλοι προσέχουν πάρα πολύ που θα καθίσουν οι άνθρωποι και ήδη μέσα στους ιερούς ναούς έχουν χωροθετηθεί οι θέσεις, πάνω στις καρέκλες έχουμε βάλει ειδικές ταινίες που απαγορεύουν στους πιστούς να κάθονται όπου θέλουν ώστε να μην έχουμε προβλήματα με αποστάσεις κλπ.  

Προσωπικά πιστεύω ότι τα μέτρα αυτά θα συνεχιστούν για αρκετό καιρό ακόμα, όλα θα πάνε όμως καλά, να είμαστε αισιόδοξοι., να έχουμε ελπίδα στη ζωή μας και σιγά-σιγά όλα θα εξαλειφθούν. 

Χάρηκα πολύ χθες γιατί είδα ορισμένους ανθρώπους πολύ συγκινημένους, μπήκαν μες στους ναούς και έτρεχαν τα μάτια τους δάκρυα, η χθεσινή ημέρα μας έδωσε ελπίδα, σε όλους εμάς τους πνευματικούς πατέρες, τους κληρικούς, ότι τίποτα δεν έχει σβήσει, ότι θα κάνουμε μία καινούργια αρχή μέσα στην πνευματική ζωή μέσα από αυτή την πανδημία και θα τα καταφέρουμε γιατί έχουμε το Χριστό κοντά μας, την Παναγία και τους Αγίους.

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com