Ο ψυχολόγος Παντελής Πρώιος στο Λατώ fm: «Το παιδί θα τρέξει να βρει φήμη μέσω του «παιχνιδιού του πνιγμού» της «φάλαινας» γιατί διψάει να αναδειχθεί. Κανένας γονιός δεν έχει να φοβηθεί τίποτα αν είναι κοντά στα παιδιά του» «

Τα φαινόμενα Εκφοβισμού (Bullying), και τα φαινόμενα όπως του «παιχνιδιού πνιγμού», «μπλε φάλαινα» και τόσα άλλα που κατά καιρούς εμφανίζονται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ΜΜΕ κλπ,  έχουν γίνει καθημερινή πλέον ρουτίνα στα σχολειά μας. Ο Πρόεδρος και Συντονιστής της Επιτροπής «ACT/Μικροί Μεγάλοι Μαζί Εναντίον της Βίας» του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων Παντελής Πρώιος  μίλησε στην εκπομπή της Δέσποινας Κουτάντου «Ναι μεν αλλά» για το πρόγραμμα ACT που έχει χαρακτηριστεί από τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ώς ένα από τα τρία (3) πλέον αποτελεσματικά τονίζοντας μεταξύ άλλων :

«Τα παιδιά είναι ένας μόνο παράγοντας ενός Συστήματος που περιλαμβάνει Οικογένεια, Γονείς- Σχολείο, Εκπαιδευτικούς, Περιβάλλον, γειτονιές, Πολιτεία, φορείς, νόμους κλπ.    Τα παιδιά μας είναι καθημερινά εκτεθειμένα σε έναν πρωτόγνωρο διαφημιστικό και όχι μόνο τσουνάμι, που τα προωθεί σε πράξεις ανάδειξης και δημοσιότητας με οποιοδήποτε τρόπο, που δεν είναι πάντοτε προς οφελός τους. Τα παιδιά μας ‘χρησιμοποιούνται’ ακόμα σε διαφημίσεις για να γίνουν καταναλωτές αντικειμένων και πράξεων που δεν είναι αναγκαία και ωφέλιμα, παρά μόνο σε αυτούς που τα σχεδιάζουν και τα εμπορεύονται!!    Επομένως ανεξάρτητα ή σε συνδυασμό με την κληρονομική προδιάθεση ενός παιδιού, υπεισέρχεται και το πρόσφατα ερευνητικά διαπιστωμένο φαινόμενο της Επιγενετικής.  Δηλαδή της σοβαρής επίδρασης του περιβάλλοντος -φυσικού και κοινωνικού – που επηρεάζει ακόμα και τις γονιδιακές προδιαθέσεις του παιδιού.  Αν σαν γονείς, σαν εκπαιδευτικοί σαν κοινωνία δεν δώσουμε αξία στην προσωπικότητα, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια ποιος θα το κάνει? Το παιδί θα τρέξει να βρει φήμη και διαφήμιση μέσω του «παιχνιδιού του πνιγμού» της «φάλαινας» γιατί διψάει να αναδειχθεί.  
Στα παιδιά πρέπει να  διδάσκουμε ότι ο «Ηρακλής» έμεινε στην ιστορία για την επιλογή που έκανε να ακολουθήσει τον δρόμο της Αρετής  κι ας μην ήταν εύκολος και όχι για τα μπράτσα του. Κανένας γονιός δεν έχει να φοβηθεί τίποτα αν είναι κοντά στα παιδιά του. Θέλουμε τα όρια και τα όρια τα διδάσκει ο γονιός. Αυτά τα φαινόμενα, τα διδάσκουμε και τα αναλύουμε στα Βιωματικά Σεμινάρια του Προγράμματός μας, που διαρκούν 9 εβδομάδες με διώρες Συνεδρίες» κατέληξε. 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις