Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ στο Λατώ fm: Από το ΕΣΠΑ προσανατολίζεται η χρηματοδότηση των τμημάτων του ΒΟΑΚ στο Λασίθι – Ζητήσαμε να επέμβουμε με παρατηρήσεις βελτιστοποίησης στις σχετικές μελέτες

Για τον ΒΟΑΚ, τους Δασικούς χάρτες, το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» μίλησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Μιχάλης Χωραφάς στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε όλα όσα ειπώθηκαν στην τηλεδιάσκεψη τις προηγούμενες ημέρες με τον υφυπουργό Αθλητισμού και Πολιτισμού Λ. Αυγενάκη, για τις μελέτες του ΒΟΑΚ από Χερσόνησο-Νεάπολη και τα υπόλοιπα τμήματα του Ν. Λασιθίου, για τις οποίες και ζήτησαν πώς μπορούν να επέμβουν με παρατηρήσεις βελτιστοποίησης πριν γίνει η επίσημη δημόσια διαβούλευση, «όπου είναι πολύ λίγες οι αλλαγές που μπορούν να επιτευχθούν σε τέτοια σε τέτοια μεγάλα έργα καθώς κάθε αλλαγή σημαίνει και μεγάλο χρονικό πισωγύρισμα. Ξέρουμε καλά την περιοχή και θεωρούμε ότι μπορούμε να συμβάλουμε και έχουμε δει σε άλλες μελέτες άλλων τμημάτων να υπάρχουν παραλείψεις που φέρνουν και αντιδράσεις σε τοπικές κοινωνίες. Αυτή η χρονική περίοδος, με το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ που βρίσκεται μπροστά μας, ίσως και να είναι η τελευταία ευκαιρία για μεγάλα οδικά έργα. Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει και αυτός σχετικά για να έχουμε εικόνα των μελετών».

Όπως είπε, η κάθοδος του Πρωθυπουργού για τις ανακοινώσεις για τον ΒΟΑΚ δεν έχει ακόμη γνωστό πότε θα γίνει χρονικά. 


Τόνισε ακόμη ότι «όπως φαίνεται τα μεγάλα έργα του έργου παραχώρησης δηλαδή Χερσόνησος – Χανιά και το ΣΔΙΤ  Χερσόνησος- Νεάπολη υπάρχει ελπίδα και η πιθανότητα να μπουν στο Ταμείο Ανάκαμψης, για τα υπόλοιπα έργα και τα τμήματα που είναι στο νομό Λασιθίου αυτό που έχουμε ακούσει είναι ότι θα γίνει μέσα από το ΕΣΠΑ».

Ο κ. Χωραφάς αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα του Αρχαιολογικού κτηματολογίου «που έχει μπει στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και επειδή δεν ολοκληρώθηκε μπήκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί σε λειτουργία, εμείς ζητούμε έναν εμπλουτισμό του. Εμείς ζητούμε να προκύψει ένας χάρτης στον οποίο εξαρχής όλες οι περιοχές θα είναι κατηγοριοποιημένες, ανάλογα με τον τρόπο που το Υπουργείο Πολιτισμού θέλει να τις ελέγχει. Θα έχουμε πολύ μεγάλη διευκόλυνση και αλλαγή του σημερινού στάτους και θεωρούμε ότι έτσι θα βοηθήσει πάρα πολύ και κάθε και κάθε επενδυτή και κάθε ενδιαφερόμενο να έχεις ξεκάθαρους όρους για το τι έχει να αντιμετωπίσει πηγαίνοντας να αγοράσει ή να επενδύσει σε μία περιοχή».

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των δασικών χαρτών και στο αυριανο μονοθεματικό δημοτικό συμβούλιο όπου θα συμμετάσχει και το ΤΕΕ/ΤΑΚ. «Αυτό απασχολεί και προβληματίζει έντονα και για αυτό μία μέρα πριν την πριν την ανάρτηση τους είχαμε ξεκινήσει να δίνουμε στη δημοσιότητα ότι αυτό είναι ένα μείζον ζήτημα και ο κόσμος πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να ελέγξει άμεσα τις ιδιοκτησίες του, διότι πραγματικά υπάρχει κίνδυνος και μπορεί να υπάρχουν κάποια λάθη δεδομένου του μεγάλου όγκου της εργασίας της οποίας έχει γίνει και όλοι θα πρέπει να άμεσα να απευθυνθούν στους επαγγελματίες που θα τους βοηθήσουν να συντάξουν εξετάσεις».

Τέλος, αναφέρθηκε στην ανακοίνωση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για το ξεκίνημα από την Τρίτη 2 Μαρτίου της υποβολής δικαιολογητικών για τα Πρωτόκολλα που έχουν ήδη εγκριθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ». Όπως ανέφερε, θα ακολουθήσει και για την Περιφέρεια Κρήτης και άλλο αντίστοιχο πρόγραμμα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com