Ο Νίκος Κοκκίνης στο Λατώ fm: «Καραμπινάτη περίπτωση παρανομίας όσα έγιναν στις Επιτροπές του Δήμου – Καλά θα κάνει ο Δήμαρχος να αφήσει τα “είμαι εγώ και τα ξέρω όλα”, δεν λειτουργεί έτσι η δημοκρατία – Αστεία τα επιχειρήματά του για την Π.Ε.Δ.»

Για όλα όσα διημήφθεισαν στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο, τις εντάσεις με τον Δήμαρχο Αντώνη Ζερβό για σειρά θεμάτων και για όλα όσα αφορούν την τρέχουσα επικαιρότητα της περιοχής μίλησε στον «αέρα» της εκπομπής «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο επικεφαλής της μείζονος δημοτικής μειοψηφίας Νίκος Κοκκίνης.

«Καταρχάς δεν είναι ευχάριστη αυτή η κουβέντα και με λύπη του κάνεις και με λύπη μου, κουβεντιάζαμε θέματα τα οποία πραγματικά είναι θέματα δημοκρατίας  λειτουργίας, είναι θέματα ουσίας και καθόλου τυπικά. Αυτά ανάγονται στη σφαίρα της σκέψης του δημάρχου που κατά την άποψή μου, έτσι έχει μάθει να λειτουργεί και τώρα συναντά αντίσταση και προσπαθεί όλα να τα ωραιοποιήσει μέσα από ένα επικοινωνιακό γνωστό στυλ  “άλλοι φταίνε”, “ το κράτος” “η κυβέρνηση φταίει”.

Δεν είναι πάρα πολύ απλά τα πράγματα είναι ότι πέρα από το γενικότερο κομμάτι της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου τώρα φτάσαμε στο σημείο να μου κλείνει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου το μικρόφωνο, να μην απαντήσω σε “επίθεση” που έκανε ο δήμαρχος να λέει “Που είναι η ΠΕΔ και που είναι η ΠΕΔ” και δεν λέει που είναι εκείνος.

Αναφέρομαι στο ανύπαρκτο της παρουσίας του και κυριολεκτώ,είναι η γνωστή τακτική του  να να μεταφέρει τις ευθύνες  σε άλλους. Όσον αφορά τις επιτροπές για να κλείσω το θέμα αυτό, όταν κάποιος δεν προσκλήθηκε και είναι μέλος μέλος, δεν καλείται,άρα δεν συμμετείχε δεν μπορεί να παρουσιάζεται  στο πρακτικό ότι ψήφισε κιόλας, ε να μην πω τώρα ότι αυτό είναι καραμπινάτη περίπτωση παρανομίας και παρέμβασης άλλων αρχών.

Ξέρετε ένα πρόσωπο το οποίο μπορεί να συμμετέχει, ακόμα και να έχει την πλειοψηφία γιατί έτσι λειτουργεί ο κύριος δήμαρχος, τον ενδιαφέρει μόνο, μπορεί να  έχει άποψη, θέση μπορεί να εξηγηθεί . Το λέω ειλικρινά με λύπη μου να ψηφίζει η πλειοψηφία την εισήγηση του δημάρχου, την εισήγηση του δημάρχου και την εισήγηση του δημάρχου… εντάξει το ξέρουμε.

Υπάρχει θέμα ουσιαστικό ότι με παρουσιάζεις ότι συμμετείχα ότι υπέγραψα σε μία απόφαση που δεν ήμουνα!

Πέρα από αυτό, προφανώς στις πιστώσεις στις επιτροπές έχουμε και προτάσεις να εμπλουτίσουμε από την πρόταση που έχει εκείνος,  αλλά πρέπει να  ακουστεί και η άλλη άποψη μέσα στις επιτροπές.

Θα σας πω και κάτι άλλο σε σχέση με τις επιτροπές, την Τετάρτη το μεσημέρι που  συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο, έφερε  με θέμα σε συνεννόηση λέει με τον πρόεδρο της ΔΑΕΑΝ  ο δήμαρχος, σε θέμα που θα αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΑΕΑΝ την Πέμπτη!

Δηλαδή εμείς να προκαταλαμβάνομαι αποφάσεις και να μην περιμένουμε τρεις μέρες να δούμε τι θα αποφασίσει το συμβούλιο που είναι κατά το νόμο αρμόδιο!

Ποιοι  δημοκρατικοί πολίτες θα τα ακούσουν αυτά και θα πουν “α!  έτσι μία χαρά τα κάνει “

Να σταματήσουν λοιπόν οι επιτροπές, να μην υπάρχουν επιτροπές, να μην υπάρχουν διοικητικά συμβούλια οργανισμών και να αποφασίζει ο κύριος δήμαρχος και η πλειοψηφία.

Είναι μία γενικότερη συμπεριφορά η οποία δεν αποτυπώνεται μόνο μόνο τώρα που την αναδεικνύουμε με κάποια ένταση.

Σε ένα δήμο, ο οποίος έχει άμεση επαφή με την κοινωνία, με τους πολίτες, οφείλει να τους ακούει, ώστε να παίρνει τη γνώμη και τη θέση των δημοτικών διοικητικών συμβουλίων των επιτροπών. Εδώ ο  πρόεδρος επιτροπής είπε “εντάξει λάθος”  δεν τρέχει τίποτα, τα έχει κάνει όλα σωστά ο δήμαρχος. Δεν βλέπουμε το τόπο;  και τα έχει κάνει όλα σωστά;  που δεν δέχεται καμία αμφισβήτηση καμία κριτική! Άλλος φταίει για τις αντικειμενικές, άλλος φταίει  για τις Σχολές άλλος φταίει για τον τόπο, άλλος φταίει για την τουριστική προβολή.

Η πρόταση για την τουριστική προβολή

Ο τόπος τώρα μία ιδιαίτερη κρίση. Εμείς κάναμε μία συνάντηση με τους προέδρους του Εμπορικού Συλλόγου, του εργατικού κέντρου και της εστίασης. Οι άνθρωποι χρειάζονται αυτή τη στιγμή τη βοήθειά μας!  Θα καταθέσουμε την ερχόμενη εβδομάδα  συγκεκριμένη πρόταση, την οποία δεν δέχτηκε ο δήμαρχος!  Το επόμενο δεκαήμερο άμεσα να γίνει μία συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο που θα βάλει γρήγορους στόχους και παρεμβάσεις για να προβληθεί ο τόπος. Ο κ. δήμαρχος μας είπε “τον Αύγουστο θα το κάνουμε αυτό που θα’ ρθουν οι ειδικοί”! 

Θα μπορούσαμε να  δώσουμε έμφαση στον εσωτερικό τουρισμό και να προβάλουμε βίντεο στα κοινωνικά μέσα και να έχουμε μια μόνιμη παρουσία. Οι στόχοι με την κρίση έχουν αλλάξει δεν πρέπει να δούμε πώς θα κινηθούμε μέσα από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, πώς θα κάνουμε επαφές, πώς θα φέρομαι κόσμο, πώς θα προβάλουμε τον τόπο με κάθε τρόπο; 

Αυτό ρώτησα και  λέει ο δήμαρχος και τον Αύγουστο! 

Το κάναμε επίσημα πρόταση! Ψηφίσαμε μεν τη δαπάνη λόγω της κρίσης και συγχρόνως είπαμε το επόμενο δεκαήμερο να συγκληθεί το δημοτικό  συμβούλιο με μοναδικό θέμα αυτό. Το θέμα της κρίσης και της προβολής του τόπου και με ποιο τρόπο θα βοηθήσουμε τώρα!

Πρώτη φορά συναντώ τέτοιες λειτουργίες! Καλά θα κάνει ο δήμαρχος, λυπούμαι που το λέω, και αυτό αποτελεί  μια προειδοποίηση, να λειτουργεί όπως προβλέπουν οι διαδικασίες οι νόμοι,οι δημοκρατικές διαδικασίες και με ευθύνη απέναντι στον κόσμο.

Και να αφήσει τα  “είμαι εγώ και τα ξέρω εγώ όλα” έχω το μαχαίρι  έχω και το πεπόνι, αποφασίζω εγώ, μην αμφισβητείτε! Ε δεν λειτουργεί έτσι η δημοκρατία!

Π.Ε.Δ.

Τι να  απαντήσω στα αστεία επιχειρήματα του δημάρχου; Καταρχάς το θέμα των σχολών το έφερα εγώ και όχι εκείνος.

Ζήτησα να γίνει μία παρέμβαση και από το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο με ένα ψήφισμα δυσφορίας-διαμαρτυρίας ως προς τον τρόπο που εξαγγέλθηκε και τι υπήρχε πίσω από όλη αυτή την ιστορία για να γίνει η σχολή ξεναγών, το συνέδεσα με τις Ανώτατες Σχολές του ΕΛΜΕΠΑ. Υπάρχει προϊστορία με  τον δήμαρχο και το πώς αντιμετωπίζει το θέμα, δεν είναι η σχολή ξεναγών, γυρίζουμε πίσω στο 2007, με ομόφωνη απόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης άνοιξε μία πόρτα εδώ στην πόλη του Αγίου Νικολάου, ήταν η απόφαση συγκεκριμένη και να δημιουργηθεί κέντρο δια βίου μάθησης και τα θερινά σχολεία, τα έχω πει χίλιες φορές, θα είχαμε μία σύνδεση με το πανεπιστήμιο, μπορεί να μην ήταν η ανώτατης μορφής, αλλά ήταν τμήματα σημαντικά και θα ανακούφιζαν την πόλη. Δεσμεύτηκε ότι θα παραχωρήσει ένα κτίριο όπως έκανε τώρα ο δήμαρχος Ρεθύμνου στη σχολή ξεναγών. Αυτό που έκανε που δεν έκανε εκείνος, το έκανε ο δήμαρχος Ρεθύμνου!

Η αδιαφορία δεν είναι σημερινή.

Ήταν πέντε χρόνια επιτελικό στέλεχος της ΠΕΔ. Είδατε καμία δραστηριότητα;

Είμαστε πέντε μήνες και για να μην  κουράσω τον κόσμο με το τι έχουμε ασχοληθεί,έχουμε θα πω μόνο ότι εμείς θέσαμε το του Μεσογειακό Πανεπιστήμιου. Κάναμε την Τρίτη συνάντηση με τον. κ. Διγαλάκη και μια σειρά παρεμβάσεις. Και έρχεται και κάνει επίθεση στην ΠΕΔ;

Αλλά τι θα πω του δημάρχου Ρεθύμνης; Γιατί  μπήκες σε μία διαδικασία για την πόλη σου; τη στιγμή που δήμαρχος σφύριζε αδιάφορα στην πρόταση του ψηφίσματος διαμαρτυρίας? Υπάρχουν τα πρακτικά, μπορεί ο καθένας να τα δει.

Σχετικές δημοσιεύσεις