Ο Νίκος Κατσαράκης στο Λατώ fm: «Δεν αντιλαμβάνομαι πραγματικά πως, χωρίς συνεννόηση με το Πανεπιστήμιο μας, προκύπτει αυτή η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας-Δεν ισχύουν οι συγκεκριμένες αιτιάσεις του Υπουργείου.

Δυσάρεστη και αιφνιδιαστική εξέλιξη χαρακτήρισε την αναστολή λειτουργίας τμημάτων στο ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ ο Πρύτανης Νίκος Κατσαράκης μιλώντας στην εκπομπή της Δεσποινας Κουτάντου “Ναι μεν αλλά”. Μεταξύ άλλων ο Πρύτανης τόνισε : “Είναι μια δυσάρεστη και αιφνιδιαστική εξέλιξη γιατί δεν είχε προηγηθεί διάλογος με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αναστολή της λειτουργίας των νέων τμημάτων του πανεπιστημίου μας. Ειδοποιηθήκαμε χθες από τον αρμόδιο υφυπουργό τον κ. Διγαλάκη. Εκφράσαμε την ανησυχία μας και την αντίδρασή μας και προσπαθούμε από σήμερα να οργανώσουμε την αντίδρασή μας έτσι ώστε να αναθεωρηθεί η συγκεκριμένη απόφαση.

Έχουμε ένα σχεδιασμό ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη υπάρχουν επιτροπές για κάθε ένα από τα έξι αυτά τμήματα οι οποίες μελετούν τα προγράμματα σπουδών, μελετούν σε διάφορες παραμέτρους που έχουν να κάνουν με την υλικοτεχνική υποδομή, που έχουν να κάνουν με τις απαιτούμενες θέσεις μελών ΔΕΠ, έτσι ώστε μέσα στην επόμενη τριετία όπως άλλωστε προέβλεπε και ο ιδρυτικός μας νόμος ο 4610 να μπορούμε σταδιακά να υλοποιήσουμε την ακαδημαϊκή λειτουργία των εν λόγω τμημάτων.

Δεν ισχύουν οι συγκεκριμένες αιτιάσεις του υπουργείου. Υπήρξε μία επιστημονική επιτροπή με καθηγητές εγνωσμένου κύρους από άλλα πανεπιστήμια της χώρας από τον πρόεδρο του ΙΤΕ τον κ. Ταβερναράκη, η οποία κατέληξε σε ένα επιστημονικό πόρισμα, στο οποίο αναφέρεται η ίδρυση νέων τμημάτων για το Mεσογειακό Πανεπιστήμιο. Το πόρισμα αυτό σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας τότε και Θρησκευμάτων και κατέληξε στον ιδρυτικό μας νόμο τον 4610. Αυτή η διαδικασία διήρκεσε  σχεδόν ένα έτος, άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για προχειρότητα και για σκοπιμότητες. Στη συνέχεια η σύγκλητος του Ιδρύματος μας ομόφωνα αποδέχθηκε το συγκεκριμένο πόρισμα και τον ιδρυτικό μας νόμο.

Με την απόφαση αυτή της αναστολής της λειτουργίας των νέων τμημάτων θίγεται  το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου μας, αυτό είναι ξεκάθαρο και μάλιστα για δεύτερη φορά γιατί και τα διετή προγράμματα σπουδών τα οποία είχαμε αποφασίσει να ξεκινήσουμε ήδη από τον Οκτώβριο με αντίστοιχη απόφαση έγινε αναστολή της λειτουργίας τους.

Κατά συνέπεια θεωρώ ότι αυτή η απόφαση είναι σε μία λανθασμένη κατεύθυνση που επαναλαμβάνω θίγει κατάφωρα το αυτοδιοίκητο των δημόσιων πανεπιστημίων  και κατά τη γνώμη μας πρέπει να αναθεωρηθεί.

Να τονίσω ότι πριν από μία εβδομάδα ήμασταν στον Άγιο Νικόλαο στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου μας εκεί όπου σε σύσκεψη με το δήμο Αγίου Νικολάου με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και με καθηγητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προχωρούσαμε τον  σχεδιασμό για το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στον Άγιο Νικόλαο. Έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει τα προγράμματα σπουδών, είδαμε τις υποδομές στις οποίες έχει ο δήμος, έχουμε ήδη την την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για παραχώρηση νέων 25 στρεμμάτων στο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο για χρήσεις των τμημάτων του πανεπιστημίου μας, καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αυτή η απόφαση δημιουργεί σημαντικά προβλήματα γιατί ο σχεδιασμός μας είναι ήδη σε εξέλιξη.

Δεν επρόκειτο να δημιουργηθούν μέσα σε μία νύχτα και να μπουν στο μηχανογραφικό του 2020. Συζητάμε για μία απόφαση την οποία θα λάβει η Σύγκλητος του Μεσογειακού Πανεπιστημίου τον Απρίλη του 2020 για να μπουν τα τμήματα στο μηχανογραφικό του 2021, αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε δύο χρόνια μπροστά μας για να υλοποιήσουμε τον στρατηγικό σχεδιασμό μας.

Ποιος ο λόγος λοιπόν να αποφασιστεί  η αναστολή της λειτουργίας των συγκεκριμένων τμημάτων. Ελπίζω να μην πρόκειται για κατάργηση.

Έχουμε όλα τα στοιχεία τα οποία θα καταθέσουμε στο Υπουργείο για να αναθεωρήσει αυτή την απόφαση και για να προχωρήσει η ακαδημαϊκή λειτουργία των συγκεκριμένων τμημάτων. 

Δεν αντιλαμβάνομαι πραγματικά πως χωρίς συνεννόηση με το Πανεπιστήμιο μας, προκύπτει αυτή η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Υπάρχουν όλα εκείνα τα εχέγγυα, υπάρχει στήριξη υπάρχει το σχέδιο έτσι ώστε σταδιακά την επόμενη τριετία και με ένα συγκεκριμένο σχέδιο να λειτουργήσουν τα τμήματα με τη σειρά. 

Έχουμε επαφή με τον αρμόδιο υφυπουργό με τον κύριο Διγαλάκη ο οποίος μάλιστα είναι και από την εκλογική μας περιφέρεια της Κρήτης, νομίζω ότι ο κύριος υπουργός γνωρίζει όλα τα θέματα του Πανεπιστημίου μας και τον καλώ και από το ραδιόφωνο σας, να ξαναδεί τη συγκεκριμένη απόφαση γιατί νομίζω ότι θίγει την αναπτυξιακή προοπτική τόσο του πανεπιστημίου μας αλλά όσο και όλων των πανεπιστημίων της Κρήτης,γιατί θα υπήρχαν αλληλεπιδράσεις και με άλλα τμήματα των άλλων πανεπιστημίων της Κρήτης και με τα ερευνητικά κέντρα. Πρέπει αυτή την απόφαση να την ξαναδούμε και πιστεύω ότι αυτό θα γίνει πάρα πολύ σύντομα καθώς στο τέλος του μήνα υπάρχει και Σύνοδος Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων της χώρας στην Αθήνα όπου θα τεθούν και τα συγκεκριμένα ζητήματα» κατέληξε.

Σχετικές δημοσιεύσεις