Ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημ. Παπαστεργίου στο Λατώ fm: «Δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη χρηματοδότηση του ‘Φιλόδημου’ – Χρειάζεται διάλογος για να φέρουμε τους πολίτες και πάλι κοντά μας – Μυστικό επιτυχίας η διάθεση να δεις τα πράγματα διαφορετικά»

Εφ’ όλης της ύλης για τα νέα καθήκοντα και τους στόχους του αλλά και για τα Τρίκαλα, μια πόλη που η καινοτομία αποτελεί πραγματικότητα και όχι «θρύλο», μίλησε στο Νίκο Σγούρο και στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» ο νέος πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.

Όπως είπε μεταξύ άλλων 
«καταρχάς να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους από  όλη την Ελλάδα και την Κρήτη για τη στήριξη και τη βοήθεια. Είναι μεγάλη και  σημαντική αλλά και ωραία  υποχρέωση το να καλείσαι να εκπροσωπήσεις το πιο ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας που είναι η αυτοδιοίκηση.
Νομίζω πραγματικά πως  αν  κινηθούμε ενωμένοι θα μπορέσουμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα ως Δήμοι. Το περιμένει η κοινωνία ,το χρωστάμε στην κοινωνία και στους εαυτούς μας.

«Άμεσα πρέπει  να αντιμετωπίσουμε την ιστορία του “Φιλόδημου” η οποία προέκυψε την προηγούμενη εβδομάδα μετά τις ανακοινώσεις του Υπουργού. Βρεθήκαμε χθες στην Κεντρική Ένωση των Δήμων με τον Υπουργό ο οποίος μας ενημέρωσε πως τελικά θεωρεί πως με τις κινήσεις που έκανε το τελευταίο διάστημα δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη χρηματοδότηση του “Φιλόδημου”, θα ξεκινήσει  ένα καινούργιο πρόγραμμα το οποίο θα είναι αυτό που θα αντικαταστήσει τον “Φιλόδημο” και θα καλύψει τα κενά που υπήρχαν καθώς είναι πολλά τα έργα σε όλους τους δήμους της χώρας που έχουν ενταχθεί και υπάρχει μεγάλη η ανησυχία. 

Όπως σημείωσε «δεν θα κινδυνεύσουν σύμφωνα με τον Υπουργό όσα έχουν δημοπρατηθεί και τα υπόλοιπα από τον Γενάρη θα μπουν στο καινούργιο χρηματοδοτικό εργαλείο όπου θα προκύψει ως συνέχεια του ¨Φιλόδημου”.

«Από εκεί και πέρα» τόνισε «έχουμε τα πιο  σημαντικά και μεγάλα που είναι το νομοσχέδιο για την διοικητική μεταρρύθμιση και ποια θα είναι η θέση των δήμων σε όλη αυτή την αλλαγή που έρχεται.  Συμφωνήσαμε να κάνουμε άμεσα μία νομοπαρασκευαστική επιτροπή στην οποία θα συμμετέχει και η αυτοδιοίκηση προφανώς και θα πει την άποψή της.
Θα καθίσουμε χωρίς ιδεοληψίες να δούμε ποιος είναι ο ρόλος και ποια είναι η θέση των δήμων και ποιά θέλουμε να είναι η επόμενη μέρα στην δημόσια διοίκηση.

Η αυτοδιοίκηση η  οποία παρά τα όποια ζητήματα υπήρξαν  στο παρελθόν θεωρώ πως έχει ωριμάσει και είναι αυτή που μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες και να κάνει τη διαφορά. Στο κλείσιμο της ομιλίας μου χθες ανέφερα αυτό που πρέπει να αναλογιστούμε όλοι – αν είμαστε επαρκώς καλυμμένοι σε σχέση με τις προσβάσεις αλλά και με το καθήκον που έχουμε απέναντι σε ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν την ίδια ευκολία μετακίνησης και θεωρώ πως η απάντηση δυστυχώς δεν είναι καλή για μας και τη συνείδησή μας.  Ακόμα έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε και καλό είναι να τα αναλογιστούμε έτσι ώστε οι πόλεις μας να αποκτήσουν επιτέλους τη μορφή που θα θέλουμε όχι μόνο στο κέντρο αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια των πόλεων, να μπορούν και αυτοί οι άνθρωποι να κινούνται χωρίς προβλήματα και χωρίς να θεωρούνται δεύτερης κατηγορίας.

Αναφορικά με την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στους δήμους όλης της χώρας, είπε πως «στο δήμο Τρικάλων έχουμε  κάνει μερικές δεκάδες ράμπες  στο κέντρο δεν σημαίνει πως είμαστε 100% έτοιμοι να δεχτούμε ανθρώπους με αναπηρίες. Έχουμε πάρα πολλά ακόμα να κάνουμε αλλά δεν είναι μόνο να προσπαθούμε ως δήμος πρέπει η κοινωνία η ίδια να βοηθήσει γιατί όσες ράμπες και να κάνουμε αν  παρκάρουμε στις ράμπες αυτές δεν πρόκειται ποτέ κανένας πολίτης με αναπηρία να μπορέσει να κινηθεί.

Στην ερώτηση “ποιο είναι το “μυστικό”  για να πετύχει ένας δήμος όσα έχει επιτύχει ο Δήμος Τρικκαίων, ο κ.Παπαστεργίου απάντησε : «Η διάθεση να δεις τα πράγματα διαφορετικά, η δουλειά αλλά και η ομάδα. ΄Ότι και να κάνει ένας δήμαρχος όσο καλός ή κακός κι αν είναι όσο πρωτότυπες ιδέες κι αν έχει, αν δεν έχει ομάδα δίπλα του να τα υποστηρίξει δεν πρόκειται να κάνει τίποτα.
Χρειάζεται διάλογος και να φέρουμε τους πολίτες και πάλι κοντά μας. Δεν προκύπτει καμία αλλαγή για την καλύτερη διαχείριση των πραγμάτων να πετύχει, αν αυτές οι πρωτοβουλίες δεν  ξεκινούν και τελειώνουν στο δήμο και δεν αγγίζουν την κοινωνία. 
Την κοινωνία πρέπει να την πείσεις για το αγαθό των προθέσεων σου και όταν πεισθεί η κοινωνία τότε σε βοηθήσει να κάνεις πολύ μεγαλύτερα πράγματα.» κατέληξε.

Ακούστε όλη τη συζήτηση εδώ:

Σχετικές δημοσιεύσεις