Ο Μητροπολίτης Πέτρας & Χερρονήσου κ. Γεράσιμος στο Λατώ fm: «Να εορτάσουμε αυτά τα Χριστούγεννα πιο δημιουργικά και πνευματικά, να αναζητήσουμε το ουσιαστικό νόημα της εορτής…»

Τις ευχές του για την εορτή των Χριστουγέννων και τις αναφορές του σε όλα όσα βιώνουμε αυτή την περίοδο με την πανδημία, έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό.

Όπως είπε, «περιμένουμε όλες αυτές τις άγιες μέρες, τις ημέρες του δωδεκαημέρου με ιδιαίτερη προσμονή, με χαρά, αν και καλούμαστε φέτος λόγω του κορμιού να τις εορτάσουμε με ένα διαφορετικό τρόπο, μετά το Πάσχα και για τα Χριστούγεννα κάπως καλύτερα, και πάλι όμως διαφορετικά. Πρέπει ίσως όμως να εκμεταλευτούμε αυτή την ευκαιρία και να τα εορτάσουμε πιο δημιουργικά και πνευματικά και αυτό θα μας βοηθήσει όταν θα αναζητήσουμε ποιο είναι το νόημα της εορτής, το ουσιαστικό νόημα της εορτής, να εκμεταλλευτούμε το μεγάλο αυτό γεγονός της θείας οικονομίας και να κάνουμε την ιστορία της θείας οικονομίας δική μα ιστορία, αυτό είναι νομίζω και η ουσία άσχετα με τα εξωτερικά τα οποία έχουν μεταβληθεί κατά πολύ φέτος. Θα πρέπει να βρούμε και να αναζητήσουμε, και αυτό είναι και το ζητούμενο, το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων».

Αναφορικά με τα μέτρα κάτω από τα οποία μπορούν να προσέλθουν οι πιστοί στους ιερούς ναούς τις ημέρες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, είπε και ο ίδιος ότι μέχρι 25 άτομα μπορούν να εισέρχονται στις εκκλησίες και μέχρι 50 σε Μητροπολιτικούς και Καθεδρικούς Ναούς.

Όπως είπε ο Σεβασμιώτατος, «όσοι επιθυμούν να κοινωνήσουν του σώματος και του αίματος του Χριστού θα υπάρχει η δυνατότητα μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας», με την ίδια την Μητρόπολη να ελέγχει με τους εφημερίους των Ναών για την τήρηση και εφαρμογή των μέτρων.

Ερωτώμενος για το θέμα της Θείας Κοινωνίας και όσα υποστηρίζουν ο επιστημονικός και ο απλός κόσμος για το εάν μεταδίδεται ο κορωνοϊός, ο κ. Γεράσιμος είπε πως «είναι ένα πρόβλημα αθεϊας και απιστίας, αυτό το οποίο λέει η εκκλησία μας είναι η εμπειρία 2.000 χρόνων, μιλάει για την πίστη μας, το προσφερόμενο είναι το σώμα και το αίμα του Χριστού, το οποίο όχι μόνο δεν μεταδίδει θάνατο και ασθένεια αλλά μεταδίδει τη ζωή, αυτή είναι η πίστη μας, αυτή είναι η εμπειρία μας. Εκείνοι οι οποίοι ισχυρίζονται ότι μεταδίδεται ο ιός μέσω της θείας κοινωνίας θα πρέπει να μας το αποδείξουν κιόλας. Όποιος λέει το αντίθετο, άκριτα, προσβάλει την πίστη μας». 

Σχετικά με το εμβόλιο, η θέση του όπως είπε είναι ότι «θα περιμένουμε τις επιτροπές, κλπ, χρειαζόμαστε ενημέρωση. Πάντοτε τα εμβόλια έχουν συμβάλλει και έχουν σώσει χιλιάδες κόσμου, τώρα όμως γίνεται λόγος για ένα νέου τύπου εμβόλιο και εγώ προσωπικά θα ήθελα να ενημερωθώ για το σί σημαίνει αυτό το νέου τύπου εμβόλιο. Η εκκλησία έχει υποβάλλει συγκεκριμένα ερωτήματα και περιμένουμε να ενημερωθούμε».

Κλείνοντας, είπε ότι «είναι μια περίεργη περίοδος, όλα τα μέτρα που έχουν παρθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα και οικονομικά και ψυχολογικά και έχουν σημαδέψει τη ζωή μας και μας έχουν γεμίσει αμφιβολίες και μας έχουνε δημιουργήσει μία αβεβαιότητα για το μέλλον. Όμως εκείνο το οποίο έρχεται πάλι ο Χριστός και μας λέει είναι να μην φοβόμαστε γιατί αυτός μας ευαγγελίζει, μας μεταφέρει τη χαρά τη μεγάλη. Ο Χριστός και η ενσαρκωμένη αγάπη την οποία προβάλλει ιδιαίτερα αυτές τις μέρες και πάντοτε η εκκλησία μας, βγάζει έξω το φόβο. Ας υποδεχτούμε λοιπόν το Χριστό στη ζωή μας, ας τον εμπιστευτούμε και θα καταφέρουμε με τη δική του παρέμβαση να βγάλουμε και το φόβο από μέσα μας αλλά και να κάνουμε τις καρδιές μας καθαρές και γεμάτες από την αγάπη, τη χάρη του από τις ευλογίες του».

Τέλος, για τον ‘Έρανο της Αγάπης’ από την Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου που εξυπηρετεί τις ανάγκες των Γηροκομείων, των ιδρυμάτων και απόρων ανθρώπων, ανέφερε ότι δεν θα γίνει τα φετινά Χριστούγεννα λόγω των επικρατούντων συνθηκών αλλά «μεταφέρεται» για μετά το Πάσχα ή προς το καλοκαίρι.


Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com