Ο Μιχάλης Φαρσάρης στο Λατώ fm: «Στο 30% μείον τα φετινά έσοδα από τις παραλίες σε Βούλισμα και Αλμυρό, δύσκολη η διαχείρισή τους, το Διοικητικό Συμβούλιο θα έχει ευθύνη εάν η ΔΑΕΑΝ καταστεί ζημιογόνα και κλείσει»

Για το ζήτημα που πρόεκυψε με τη διχογνωμία μετά το δημοτικό συμβούλιο και το Δ.Σ. της ΔΑΕΑΝ αναφορικά με τη διαχείριση των παραλιών από την Εταιρία μίλησε στον αέρα της εκπομπής «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος της ΔΑΕΑΝ Μιχάλης Φαρσάρης.

Για την ΚΥΑ για την τήρηση των μέτρων προστασίας

«Είναι δύσκολο να το διαχειριστούμε,  έχουμε κάνει συμβούλια αλλεπάλληλα και με το Δήμαρχο έχουμε επικοινωνήσει με την αστυνομία η οποία είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση της εφαρμογής και την έγκαιρη διαπίστωση παραβάσεων. Είναι καινούργιοι κανονισμοί και κανείς δεν είναι συνηθισμένος, είναι δύσκολο να το διαχειριστείς σε μέρη που έχουμε πολλές επιχειρήσεις με αντίστοιχη δραστηριότητα, με  μίσθωση  ομπρελών και καθισμάτων παραλιών.


Έχει βγει ταυτόχρονα μία εγκύκλιος η οποία λέει ότι αυτά έχουν εφαρμογή μόνο σε παραλίες με ελεγχόμενη είσοδο όπως αναφέρει η ΚΥΑ. Χρειάζεται διευκρινίσεις κανείς δεν είναι σίγουρος πραγματικά τι εννοούν ελεγχόμενη είσοδο. Μάλλον είχαν στο νου τους τις παραλίες που είναι βραβευμένες  με γαλάζια σημαία γιατί ο ορισμός της οργανωμένης παραλίας δεν υπάρχει στην ελληνική νομοθεσία είναι ο ορισμός της ΜΚΟ “Γαλάζιες Σημαίες” οπότε όλα αυτά δημιουργούν κάποιες αντιφάσεις και πρέπει να γίνουν διευκρινίσεις. Η εγκύκλιος αυτή μάλλον περιέπλεξε τα πράγματα. 

Για τις παραλίες που  είναι ένας διαχειριστής μάλλον είναι πιο εύκολο, έχω  προτείνει μία λύση η οποία  ίσως είναι εφαρμόσιμη, θα φανεί στην πράξη. 

Στον Αλμυρό συγκεκριμένα που έχουμε το River έχουμε το Mare που είναι όμοροι ιδιοκτήτες που τους δίνει η  Κτηματική υπηρεσία χώρο στην παραλία και ταυτόχρονα το υπόλοιπο της παραλίας είναι στην ΔΑΕΑΝ  είναι προβληματική η διαχείριση.

Μεγάλο μπέρδεμα και θα πρέπει να διασφαλίσουμε τις τους εργαζόμενους πως θα τους δώσουμε οδηγίες για να λειτουργήσουν σωστά και να διαφυλάξουμε ότι σε περίπτωση ελέγχου γιατί  τα πρόστιμα είναι πολύ μεγάλα και επιβάλλεται και αναστολή λειτουργίας 15 εργάσιμες μέρες.  Αν δηλαδή έρθει ένα πρόστιμο γιατί είναι παραπάνω η πυκνότητα εμείς δεν θα πρέπει να καλέσουν σε απολογία τον προϊστάμενο της παραλίας,τους εργαζόμενους παραλίες και να  πούμε γιατί επιτρέψατε αυτό το πράγμα να συμβεί; Πως θα προφυλάξουμε τους εργαζόμενους στις παραλίες; Πρέπει να πάμε με σχέδιο με το “πάμε και βλέπουμε” δεν γίνεται.


Για Βούλισμα και Αλμυρό 


Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να παραχωρήσει τη διαχείριση όλων των παραλιών στην ΔΑΕΑΝ, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΑΕΑΝ έχει άλλη άποψη. Άλλαξε η απόφαση της ΔΑΕΑΝ και πρέπει να ξαναπεράσει από Δημοτικό Συμβούλιο, αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες και αυτά που ισχύουν. Αποφασίζουμε σύμφωνα με αυτά που γνωρίζουμε και όχι με αυτά που υποθέτουμε  ότι θα εφαρμοστούν. Αν αλλάξουν οι συνθήκες θα πρέπει να επανέλθουμε και να ξαναπάρουμε απόφαση.


Είναι δύσκολη η διαχείριση των δύο αυτών παραλιών Βούλισμα και Αλμυρός. Οι όμοροι ιδιοκτήτες θα προσφέρουν υπηρεσίες καθαριότητας, ομπρέλες ξαπλώστρες για το κοινό που θα είναι φέτος μειωμένο. Άρα δεν χρειάζεται να έχουμε τους ίδιους εργαζόμενους με πέρυσι και τις ιδιες ομπρέλες αλλά λόγω των υγειονομικών διατάξεων  θα πιάνουμε περισσότερο χώρο. 

Πρέπει να αφήσουμε ελεύθερο χώρο για δωρεάν πρόσβαση των λουομένων. Να μην καλύψουμε όλη την παραλία. Προέχει να εξυπηρετήσουμε  όλους τους λουόμενους, το προβλέπει η ΚΥΑ.  Μπορεί να αλλάξουν οι συνθήκες και να πρέπει να πάρουμε  άλλη απόφαση. Τίποτα δεν είναι σίγουρο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι θα είναι μια δύσκολη χρονιά.Προέχει η ασφάλεια, οι υγειονομικές διατάξεις, έχουμε θέματα που μας απασχολούν όπως οι ναυαγοσώστες.

Τα οικονομικά κριτήρια είναι σημαντικά και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΔΑΕΑΝ δεν είναι μια κοινωφελής επιχείρηση δεν είναι ότι η υπηρεσία καθαριότητας δεν είναι ΟΚΥΔΑΝ.

Είναι μία κερδοσκοπική επιχείρηση την ελέγχουμε με ορκωτούς λογιστές και τα τελευταία 10 χρόνια έχει παρουσιάσει δύο χρονιές με αρνητικά ίδια κεφάλαια με ότι σημαίνει αυτό, κάτι  που δεν πρέπει να το επαναλάβουμε μέσα στη δεκαετία, μέχρι το 2024.

Στα έσοδα όσον αφορά το Βούλισμα δεν συνεκτιμήθηκε το ενοίκιο της καντίνας και για αυτό ίσως  στο Βούλισμα να εμφανίσουμε μειωμένες ζημίες, γιατί έχουμε και το ενοίκιο της καντίνας.

Έκανα μια υποχώρηση, ότι ίσως εκεί θα μπορούσαμε να αναλάβουμε το κόστος του ναυαγοσώστη, όμως και πάλι όλοι οι ενοικιαστές μας σε όλες οι παραλίες έχουν ζητήσει μείωση  του μισθώματος.

Συνολικά η ΔΑΕΑΝ φέτος θα εμφανίσει  γιατί υπάρχει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα μισθώματα και ζητάνε όλοι αλλαγές των μισθωμάτων ή ακύρωση ακόμα και των συμβάσεων λόγω της συγκυρίας.


Να θυμίσω ότι όλες οι κοινοτικές επιχειρήσεις κλείσανε γιατί ήταν ζημιογόνες ,ελλειμματικές

προβληματικές. Δεν θα πρέπει να επαναλάβουμε το ίδιο με την ΔΑΕΑΝ.

Πείτε μου μία επιχείρηση από αυτές η οποία δεν έκλεισε γιατί ήταν ζημιογόνα.

Ποια έκλεισε χωρίς να χρωστάει τα μαλλιοκεφαλα της.

Η ΔΑΕΑΝ  είναι μία εύρωστη επιχείρηση, έχει ευθύνη το Δ.Σ. για τον αν έχει ζημιές και κλείσει.

Η οικονομική υπηρεσία της εταιρείας μαζί με τους ορκωτούς λογιστές  με βοήθησε και συντάξαμε και με την δική της εισήγηση την πρότασή μου.  Τα στοιχεία αυτά όποιος θέλει να τα αμφισβητήσει είναι δικαίωμά του, αλλά αυτά δεν είναι δικά μου στοιχεία,είναι της οικονομικής υπηρεσίας.

Το σενάριο που παρουσιάστηκε στο δικό μας συμβούλιο ήταν ένα καλό σενάριο με 50% έσοδα σε σχέση με πέρυσι, στις συγκεκριμένες παραλίες, το οποία είναι πολύ καλό σενάριο.

Πέρυσι είχαμε  340 χιλιάδες ευρώ στις παραλίες και  είναι ζήτημα να φτάσουν φέτος τις 120.000 ευρώ. Τα έξοδα με τους ναυαγοσώστες, το προσωπικό και τις υπηρεσίες, με τα περσινά δεδομένα προ φόρων είναι  170.000 ευρώ. 

Δηλαδή με μειωμένα μισθώματα σε όλες τις παραλίες, με ακυρώσεις των συμβάσεων που ζητάνε και στην Κιτροπλατεία και στην Αμμο τα οποία τα έχουμε δώσει σε δικηγόρο για να εξετάστουν τα αιτήματα τους  και πώς μπορούμε εμείς να απαντήσουμε.

Είναι δύσκολες συγκυρίες και οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές.

 Δεν μπορεί να στείλει κοινωνική πολιτική η κερδοσκοπική εταιρεία ΔΑΕΑΝ. 

Σαφώς έχουμε κοινωνική ευθύνη, σαφώς κάνουμε ένα εργαζόμενο που δεν μας περισσεύει και πήγαινε στον Αλμυρό και αδειάζει τα καλαθάκια, δεν μπορούμε να ανοίξουμε ακόμα τις τουαλέτες με τις προδιαγραφές που ζητάνε.


Ποιος θα απαντήσει, με πλήρη ευθύνη, ότι δεν θα έχουμε 300 άτομα την ημέρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στον Αλμυρό για παράδειγμα τα Σαββατοκύριακα και να πούμε ότι δεν είναι πλέον πολυσύχναστη Παραλία και δεν χρειαζόμαστε ναυαγοσώστες να μην τους προσλάβουμε.

Η ΚΥΑ προβλέπει ότι αν δεν έχει παραχωρηθεί η παραλία σε κάποιον, ο Δήμος έχει ευθύνη από 1η Ιουλίου.  Αν διαχειρίζεται τον Αλμυρο και το Βούλισμα η ΔΑΕΑΝ θα πρέπει να έχει αύριο ναυαγοσώστη. Φορτώνουμε έξοδα μία εταιρεία την οποία μπορεί να τη στηρίξει ο δήμος και αυτό ζήτησα. Δεν πρέπει να φορτώσουμε την ΔΑΕΑΝ  με περίσσεια έξοδα φέτος γιατί είναι κερδοσκοπική εταιρεία.

Εάν η υπηρεσία καθαριότητας μπορεί να αναλάβει τις τουαλέτες, θα πρέπει να το κάνει.

Ο  δήμος έχει ευθύνη καταρχήν να πληρώσει αυτός τους ναυαγοσώστες και όχι η ΔΑΕΑΝ, σε μία παραλία η οποία είναι ζημιογόνα.  Σαφώς πρέπει ότι μπορούμε να το κάνουμε.  Θα μπορούσε  ενδεχομένως  ο δήμος να αποφασίσει και να πει στη ΔΑΕΑΝ  δεν με ενδιαφέρει αν είσαι ζημιογόνα ή όχι εγώ θέλω να αναλάβεις για να μη σε φορτώσω πολύ με έξοδα να αναλάβεις την καθαριότητα για παράδειγμα στον Αλμυρό.

Αν όμως αποφασίσουμε τι φορτώνουμε με όλα τα έξοδα λειτουργίας, σαφώς παίρνει μία απόφαση η οποία ζημιώνει την εταιρεία. Ο νοών νοείτω. Αυτή είναι η θέση μου.

Σχετικές δημοσιεύσεις