Ο Μιχάλης Χωραφάς στο Λατώ fm: «Πρώτη πανελλαδικά η Κρήτη στην αύξηση των οικοδομικών αδειών το α΄ δεκάμηνο του ’19, βασική αιτία ώθησης η τουριστική δραστηριότητα»

Για την αύξηση που καταγράφεται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και ιδίως στην Κρήτη στις οικοδομικές άδειες για το πρώτο 10μηνο του 2019, μίλησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Μιχάλης Χωραφάς στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό.

Όπως μεταξύ άλλων τόνισε “έπειτα από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο δεκάμηνο έως τέλος Οκτωβρίου, όπου σε σχέση με το δεκάμηνο του 2018, υπάρχει μία αύξηση για όλη την Ελλάδα της τάξης του 8,6% αλλά για την Κρήτη γύρω στο 29%, κατατάσσοντας την Κρήτη πρώτη.

Είναι πραγματικά αξιοσημείωτη και δείχνει και τη δυναμική του νησιού μας δείχνει και την αντίληψη των κατοίκων του νησιού γύρω από την οικοδομική δραστηριότητα καθώς ο Έλληνας γενικότερα αλλά και ο Κρητικός ειδικότερα είναι ότι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ακίνητη περιουσία.

Είναι πολλά τα χρόνια τα οποία έχει πληγεί βαρύτατα οικοδομική δραστηριότητα και λόγω της γενικότερης κρίσης αλλά και λόγω συγκεκριμένων μέτρων, τώρα φαίνεται να υπάρχει μία ανάκαμψη, μέτρα ψηφίστηκαν το τελευταίο διάστημα τόσο με την κατάργηση του ΦΠΑ όσο και με τις ανακαινίσεις και ενεργειακές αναβαθμίσεις που δίνουν ώθηση στην οικοδομική δραστηριότητα, παράλληλα με άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος αλλά και με την μικρή μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Όλα αυτά συνηγορούν στην αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας ιδιαίτερα σε μία περιοχή όπως η Κρήτη στην οποία ο τουρισμός δίνουν πολύ μεγάλη ώθηση και οι οφείλεται σε  αυτόν ένα σοβαρό ένα σοβαρό ποσοστό της αύξησης.

Πέρα από τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις οι οποίες σχεδιάζονται υπάρχουν ξενοδοχεία που εκτείνονται, ξενοδοχεία που ανεγείρονται, που ανακαινίζονται, υπάρχουν μικρότερες μονάδες διαμερισμάτων, υπάρχουν ακόμα και οι κατοικίες απλές που ανακαινίζονται για να για να μπουν στο σύστημα του Airbnb, όλη αυτή η δραστηριότητα έχει δώσει ώθηση στην οικοδομή και βεβαίως γνωρίζετε πολύ καλά ότι μία πληθώρα επαγγελμάτων ζουν και συνδέονται οικονομικά με την οικοδομική δραστηριότητα οπότε αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα».

Πρόσθεσε πως «θα επιθυμούσαμε και οι επιφάνειες να είναι μεγαλύτερες αλλά το κρίσιμο είναι ότι όλο και περισσότερος κόσμος μπαίνει στη διαδικασία. Ο σημαντικά αυξημένος αριθμός ιδιοκτητών που εξέδωσαν οικοδομική άδεια είναι αυτό που πραγματικά μας χαροποιεί και μας κάνει να αισιοδοξούμε για ένα ακόμα καλύτερο μέλλον».

 

Ακούστε το:

Σχετικές δημοσιεύσεις