Ο Μανόλης Θραψανιώτης στο Λατώ fm: Το «πάγωμα» προσλήψεων εκατοντάδων δασολόγων από τη κυβέρνηση οδήγησε στο σημερινό χάος με τους δασικούς χάρτες – Απαραίτητη η προσωρινή αναστολή κατεδαφίσεων εν μέσω πανδημίας

«Το ‘πάγωμα’ προσλήψεων δασολόγων και ανάρτησης δασικών χαρτών από τη κυβέρνηση οδήγησε στο σημερινό χάος με τους δασικούς χάρτες», δήλωσε ο βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό.

«Το πρόβλημα των δασικών χαρτών εξελίσσεται σε ένα τεράστιο πρόβλημα για τους πολίτες του νομού Λασιθίου αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας και νομίζω ότι η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης έδωσε απαντήσεις σε πάρα πολλά ζητήματα και έθεσε επίσης ερωτήματα τα οποία όμως κατά την άποψή μου δεν απαντήθηκαν ούτε από τους υπεύθυνους της αποκεντρωμένης διοίκησης αλλά ούτε και από την κυβέρνηση μιας και ο κ. Πλακιωτάκης είναι υπουργός της. Η ασφυκτική ημερομηνία για την υποβολή των ενστάσεων και αντιρρήσεων από τους πολίτες για τους δασικούς χάρτες είναι σχεδόν απαγορευτική για να μπορέσουν με ένα υπάλληλο ο οποίος είναι στην Διεύθυνση Δασών στο νομό Λασιθίου, παρόλη την προσπάθεια που καταβάλλει η συγκεκριμένη υπάλληλος και φάνηκε προχθές και στην τοποθέτηση της στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι για να μπορέσουν οι πολίτες να υποβάλουν την ένσταση. Ο υπουργός είπε στο Δήμαρχο ότι δεν βλέπει παράταση ως το 2022 που ζήτησε και ο Δήμαρχος Αγ. Νικολάου επειδή όπως είπε υπάρχουν πιέσεις. Στην ερώτηση μου εάν στην περίπτωση που δεν δοθεί παράταση οι περιουσίες των πολιτών κινδυνεύουν, ο υπουργός δεν απάντησε, άρα εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τεράστιο ζήτημα όταν το 62% του νομού Λασιθίου και το αντίστοιχο του Ρεθύμνου έχουν χαρακτηριστεί δασικές εκτάσεις».

Όπως είπε, «μου ήρθε ένα ενημερωτικό σημείωμα από τον Δήμο ότι από το Υπουργείο Περιβάλλοντος έλεγαν ότι το 2019 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε χάος, θέλω να επισημάνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 όταν ξεκίνησε τη διαδικασία για τους δασικούς χάρτες είχε κυρωθεί μόνο το 0,8% πανελληνίως και αυτό στην ανατολική Αττική. Αυτό ξεκίνησε το 2008 το 2011 είχε χαρτογραφηθεί το 0,8%, υπήρχαν πολλές ενστάσεις που δεν εξετάστηκαν αφού δεν είχαν συσταθεί οι επιτροπές για εξέταση. Άρα λοιπόν γιατί η άποψη του υπουργείου ότι παρέλαβε χάος από το ΣΥΡΙΖΑ, να συμφωνήσω μαζί της αλλά το ερώτημα είναι ποιος δημιούργησε αυτό το χάος. Αυτό το χάος δημιουργήθηκε από τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων μέχρι το 2015, όταν δεν εξετάστηκαν οι ενστάσεις και όταν είχε κυρωθεί μόνο το 0,8%. Είχαμε προβλέψει προσλήψεις 200 δασολόγων μόνιμων και 350 δασολόγων με σύμβαση ορισμένου χρόνου για αυτό ακριβώς το λόγο, η Νέα Δημοκρατία παγώσε τις διαδικασίες αυτές, και την ανάρτηση των δασικών χαρτών αλλά και τη διαδικασία πρόσληψης με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε αυτό το χάος τώρα. Έφυγαν άνθρωποι με συνταξιοδοτήσεις, κλπ και δεν αναπληρώθηκαν. Εμείς με το που βγήκαμε από τα μνημόνια προγραμματίσαμε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε πολλούς τομείς, με την αναλογία 1 προς 1 που καταφέραμε από τη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Για το ξεκίνημα των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων κατασκευών από το ξενοδοχείο Minos Beach, είπε πως «ήταν υπερβολή να ξεκινά κανείς από ένα τέτοιο ξενοδοχείο όπου δεν υπάρχουν παρανομίες με την έννοια της δομημένης περιοχής αλλά κάποια πλακόστρωτα και κάποιες κατασκευές που βελτίωναν το περιβάλλον. Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει και μέσω μιας πανδημίας μία ανοχή σε ότι αφορά τις κατεδαφίσεις ούτως ώστε να γίνει μία προσπάθεια όχι για να νομιμοποιηθούν γιατί αυτό απαγορεύεται αφού υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, αλλά για να μπορέσουμε να τροποποιηθούν κάποια πράγματα και να μπορέσει τουλάχιστον να υπάρχει μία αναβολή ούτως ώστε την κρίση να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν κάποια προβλήματα».

Για την υπόθεση Λιγνάδη και όλα όσα συζητήθηκαν χθες στη Βουλή για τις καταγγελίες, το ελληνικό κίνημα metoo, ο κ. Θραψανιώτης είπε πως «υπάρχουν ερωτήματα εύλογα. Όλα αυτά με τις καταγγελίες ξεκίνησαν με τις καταγγελίες που έκανε η κ. Μπεκατώρου που πολλοί την χλεύασαν τότε. Δημιουργείται εδώ ένα πρόβλημα με τον διορισμό του κ. Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο χωρίς να σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης στη Νέα Δημοκρατία γνώριζαν τις δραστηριότητες του τις εξωκαλλιτεχνικές και τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Για εκείνο που εγκαλείται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι το γεγονός ότι ο κύριος Λιγνάδης γνώριζε πριν τις εκλογές στις 7 Ιουλίου 2019 στις εκδηλώσεις στον ‘Ιανό’ ότι θα ήταν ο επόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.  Το δεύτερο, είναι ότι η κ. Μενδώνη παρέκαμψε το νόμο για την επιλογή των καλλιτεχνικών διευθυντών όπου γινόταν με διαγωνισμό. Τρίτο ερώτημα,  είναι ότι η κ. Μενδώνη υποστήριξε στη συνέντευξη της ότι εξαπατήθηκε από τον κ. Λιγνάδη, εδώ υπάρχει λοιπόν το ζήτημα ποιος τον επέβαλε. Το ότι για λόγους πολιτικής ευθιξίας θα έπρεπε η κ. Μενδώνη να παραιτηθεί το έχουν πει και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη, δεν το έκανε. Όταν εγώ π.χ. ήμουν στο δημοτικό συμβούλιο Αγ. Νικολάου, είχαμε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής πολιτιστικών εκδηλώσεων με την Κύπρο, προχωρήσαμε να κάνουμε τις εκδηλώσεις χωρίς την έγκριση από την εποπτεύουσα αρχή, λάθος μας, υπέβαλλα λοιπόν την παραίτησή μου στο δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη, παρόλο που δεν ήταν η απόφαση αυτή δική μου».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com