Ο Μανόλης Ροδιτάκης στο Λατώ fm : «Η ανθεκτικότητα της tuta absoluta δείχνει προς τα πού θα εξελιχθούν τα πράγματα σταδιακά εάν συνεχιστεί η εκτεταμένη χρήση εντομοκτόνων»

Στο  18ο Πανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο  που διεξήχθη  στις 15-18 Οκτωβρίου 2019  στην Κομοτηνή, ο “εντεταλμένος” ερευνητής στον ΕΛΓΟ “Δήμητρα” Μανόλης Ροδιτάκης,  παρουσίασε τα συμπεράσματα δεκαετούς έρευνας για την ανθεκτικότητα στα εντομοκτόνα της  «tuta absoluta». Ο κ. Ροδιτάκης μίλησε στην Δέσποινα Κουτάντου στην εκπομπή «Ναι μεν αλλά» για τους λόγους που κάνουν την «tuta absoluta» έναν ανθεκτικό  εχθρό για την ντομάτα.
«Σε μία από τις περιπτώσεις στην περιοχή Τυμπακίου  βρέθηκε ένα στέλεχος το οποίο ήταν ανθεκτικό σχεδόν σε όλα τα εντομοκτόνα για τα οποία ελέγχθηκε.
Δεν είναι γενικός κανόνας, δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις αυτό, όμως είναι  μία πρώτη αναφορά ενός τέτοιου στελέχους και δείχνει προς τα πού θα εξελιχθούν τα πράγματα σταδιακά εάν συνεχιστεί η εκτεταμένη χρήση εντομοκτόνων και αν δεν υπάρξει κάποια σοβαρή σημαντική και συστηματική αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης. 
Είναι μία προειδοποίηση.  Μας είχε προειδοποιήσει  ξανά το έντομο το 2014. Και τότε είχαμε κάνει μια  ανάλογη προειδοποίηση, τώρα είναι μία πιο σοβαρή προειδοποίηση αυτή τη στιγμή.
Οι περισσότεροι παραγωγοί το ζουν πλέον στο πετσί τους, δυσκολεύεται πάρα πολύ να αντιμετωπίσουν το έντομο, τα κοστολόγια έχουν ανέβει πάρα πάρα πολύ, δίπλα φάρμακα για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί σε κάποιο βαθμό.  Υπάρχει όμως και μία άλλη προσέγγιση που δεν είναι ευρέως υιοθετημένη που βασίζεται περισσότερο σε άλλες μεθοδολογίες,  πιο ήπιες που πρέπει όμως  να είναι καλά εγκατεστημένες και συνυφασμένες για να συμπληρώνουν η μία την άλλη.  Αυτό είναι λίγο πιο πολύπλοκο λίγο πιο αβέβαιο όσον αφορά την τακτική του παραγωγού γιατί ξέρει πολύ καλά ότι «αν ψεκάζω έχω αυτό το αποτέλεσμα» το οποίο όμως δεν ισχύει πια.  Πρέπει να γίνει μία αλλαγή νοοτροπίας ίσως , μία αλλαγή, μία μετεξέλιξη της φυτοπροστασίας έτσι ώστε να μπορέσει  να είναι το μέλλον.
Είναι ένα  σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης,  αλλά πρέπει  να είναι  καλά σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορέσει  να δουλέψει συμπληρωματικά και να απ εμπλακούμε στο βαθμό που τώρα έχουμε  εμπλακεί με τα χημικά εντομοκτόνα.
Υπάρχουν άνθρωποι που τα καταφέρνουν, έχουν πάρει το ρίσκο το δοκίμασαν το προσπάθησαν και τους έχει βγει, γιατί η αντίστροφη κατεύθυνση που είναι τα εντομοκτόνα γνωρίζουμε ότι δεν θα δουλέψει. Άρα λοιπόν έχουμε μία επιλογή που πιθανώς να δουλέψει και μία επιλογή που δεν θα δουλέψει σίγουρα οπότε καλύτερα να πας να χτίσεις  πάνω σε μία υποσχόμενη τεχνολογία και όχι σε μία της οποίας βλέπουμε τα αποτελέσματα.
Η ενημέρωση των παραγωγών  είναι άμεσα στα πλάνα μας όμως υπάρχει ένα άλλο βήμα ίσως πιο πολύπλοκο αλλά ουσιαστικό. Να υπάρχει κατευθυνόμενη ή υποστηριζόμενη φυτοπροστασία. Να υπάρχουνε πυρήνες οι οποίοι να υποστηρίζονται από ακαδημαϊκά ιδρύματα για να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να προχωρήσουμε και να διοχετεύσουμε την τεχνογνωσία επί της ουσίας, δηλαδή όχι απλά να το πούμε αλλά να το κάνουμε το οποίο έχει μεγάλη διαφορά.
Υπάρχουν προσπάθειες οι οποίες είναι υποστηριζόμενες από το κεντρικό κράτος και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό«. κατέληξε.

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com