Ο Μανόλης Λέκκας στο Λατώ fm: «Το καλοκαίρι είναι μπροστά μας, έρχεται από την Πέμπτη, σπάνια για την περιοχή μας τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών»

«Το καλοκαίρι είναι μπροστά μας, έρχεται» είπε μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας.

«Γιατί όπως έκανε και η άνοιξη την έκπληξη της πριν από λίγο καιρό με τις αρκετά αυξημένες θερμοκρασίες μεσολάβησε μετά αυτό το ανοιξιάτικο και πάλι διάστημα, το οποίο ξεκίνησε και την καλοκαιρινή  περίοδος. Ολοκληρώνει τον κύκλο του και θα αλλάξουν τα πράγματα, πάντως και για σήμερα καθώς επίσης και λιγότερο θα λέγαμε αύριο και μεθαύριο εξαιτίας του ότι παραμένει λίγο αυτή η ψυχρή αέρια μάζα, βέβαια πολύ πιο ήπια τουλάχιστον από αύριο σε μας εδώ στα νότια, θα συνεχίσει να διατηρεί την πιθανότητα για να κάνει να δημιουργεί κάποιες νεφώσεις κατά τόπους, και θα υπάρχει βέβαια και η ηλιοφάνεια ενώ υπάρχουν και οι πιθανότητες για κάποιες τοπικές παροδικές βροχές, ιδιαίτερα σε περιοχές της ενδοχώρας.

Από την Πέμπτη σταθερά πλέον αρχίζει και δείχνει πολύ πιο βελτιωμένη την εικόνα του καιρού, απομακρύνεται η ψυχρή αέρια μάζα, μπαίνει μία θερμότερη αέρια μάζα, η οποία αυτή σταδιακά θα μας δώσει το χτύπο το ξεκίνημα για την καλοκαιρινή περίοδο με τις υψηλότερες θερμοκρασίες.

Περιμένουμε την Παρασκευή ιδιαίτερα το Σάββατο νοτιάδες που θα επηρεάσουν και το νομό Λασιθίου, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο γιατί θέλει προσοχή, εξαιτίας του ότι ναι μεν έρχεται η ζέστη έρχεται η καλοκαιρινή περίοδος, παρόλα αυτά οι νοτιάδες που αναμένονται για το Σάββατο εξαιτίας του ότι θα είναι ενισχυμένοι θέλουν μία ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά τις πυρκαγιές είμαστε σε θερινή περίοδο πλέον και αυτό ας το προσέξουμε ιδιαίτερα, γιατί αυτή η απότομη ενίσχυση των ανέμων αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Πάντως από Κυριακή και Δευτέρα, γιατί και η Δευτέρα λόγω του Αγίου Πνεύματος θα είναι για πολλούς αργία, θα είναι μέρες καλοκαιρινές ιδανικές, γιατί και οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασίες θα είναι πάρα πολύ καλές.

Προς το παρόν τα στοιχεία δεν δείχνουν ότι η ψυχρή αέρια μάζα μπορεί να επανέλθει. Μην ξεχνάμε ότι και ο Ιούνιος έχει την κορύφωση της Ηλιάκης ακτινοβολίας, έχουμε το θερινό ηλιοστάσιο, άρα έχουμε την πλέον μεγαλύτερη δυναμική του ήλιου και αυτό συνήθως αποτρέπει τις  ψυχρές μάζες από το να εισέλθουν στα δικά μας πλάτη.

Όπως και η θέρμη αέρια μάζα στα μέσα του Μάη ήταν κάτι το οποίο δεν το παρατηρούμε τόσο τακτικά, είναι όμως πιο τακτικές οι θερμές σε σχέση με την ψυχρή αυτή αέρια μάζα η οποία τουλάχιστον για τα πλάτη τα δικά μας είναι πιο σπάνια σε περιοδικότητα».

Σχετικές δημοσιεύσεις