Ο Μανόλης Ανδρεαδάκης στο Λατώ fm: «Θα υπάρξουν κρούσματα λόγω τουρισμού, έτοιμα τα Νοσοκομεία του Λασιθίου, θα γίνει αναδιάταξη των χώρων ώστε σε περίπτωση απότομου κύματος να μπορούμε άμεσα να επιστρέψουμε στον αρχικό σχεδιασμό – Ασφαλιστική δικλείδα το Διαλυνάκειο με 25 κλίνες, τις φυλάμε σαν ‘κόρη οφθαλμού'»

Για την επίσκεψη του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου την Παρασκευή, την ετοιμότητα και το σχεδιασμό ενόψει της εισόδου των τουριστών και όλα όσα αφορούν το χώρο της υγείας την περίοδο του κορωνοϊού, μίλησε στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο Διοικητής των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Λασιθίου Μανόλης Ανδρεαδάκης.

Όπως είπε, έγινε μια πλήρης ενημέρωση του υπουργού από όλους τους φορείς του συνδικαλισμού.

Αναφορικά με το προσωπικό, τόνισε ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μία μεγάλη ενίσχυση. «Είμαι 35 χρόνια στο χώρο της υγείας στο νομό Λασιθίου και αυτή την κατάσταση δεν την έχω ζήσει ποτέ. Δεν λύθηκαν τα προβλήματα του νομού Λασιθίου στο θέμα του προσωπικού των νοσοκομείων, γιατί η αλήθεια είναι το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου είναι ένα από τα πιο υποστελεχωμένα στη χώρα, με ένα ποσοστό κάλυψης των οργανικών θέσεων περίπου στο 56% – το νοσοκομείο Νεάπολης είναι στο 78%, το Νοσοκομείο Ιεράπετρας στο 70 και το Νοσοκομείο Σητείας στο 72% .

Στον Άγιο Νικόλαο αυτή τη στιγμή έχουν διοριστεί 44 άτομα και περιμένουμε ακόμα αλλά 17-18,  επικουρικό προσωπικό με διετείς συμβάσεις.

Κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει η κυβέρνηση ότι το νοσηλευτικό προσωπικό αυτό θα μονιμοποιηθεί. Η ενίσχυση αυτή, δεδομένων των καταστάσεων που έχουμε περάσει είναι τρομερά καλή, στα 450 περίπου άτομα τα οποία έχουνε διοριστεί σε όλα τα Νοσοκομεία της Κρήτης το Λασίθι έχει πάρει 128 θέσεις.

Το θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων είναι καθαρά θέμα πολιτικό, ποτέ εγώ δεν θα έλεγα όχι».

Τα τεστ αντισωμάτων στα Νοσοκομεία

«Ήδη έχουν ξεκινήσει να γίνονται τεστ στους εργαζομένους των Νοσοκομείων, για να δούμε τον επιπολασμό, το θέμα ανοσίας, αν έχει υπάρξει και πόσο είναι για το προσωπικό, δεν γίνεται στο νοσοκομείο συρρέουν όλα τα περιστατικά και θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον μία καθαρή εικόνα του τι ακριβώς υπάρχει στο πλαίσιο του προσωπικού».

Για τις ΚΟΜΥ, είπε ότι η μία που έχει ενεργοποιηθεί για το νομό Λασιθίου θα ξεκινήσει τα τεστ στις κοινωνικές δομές της περιοχής. 

Για τη λειτουργία του ΓΝΑΝ

«Σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας, όταν ξεκίνησε η πανδημία αναγκαστήκαμε και βρήκαμε χώρο για να στεγάσουμε την κλινική COVID. Σε όλα τα νοσοκομεία υπήρξε μία σμίκρυνση

των χειρουργικών κλινικών για την κλινική αυτή, με αποτέλεσμα στο ΓΝΑΝ π.χ. η χειρουργική κλινική, η ορθοπεδική, η Ουρολογική και η ΩΡΛ μαζεύτηκαν στον 4ο όροφο, σε 21 κρεβάτια.

Συγχρόνως υπήρχε αναστολή των τακτικών χειρουργείων και γινόταν μόνο τα επείγοντα».

Η COVID κλινική

«Τώρα, δόθηκε η οδηγία τα χειρουργεία να ξαναμπούν μπροστά, διατηρώντας τα κρεβάτια, την κλινική COVID.

Στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου δημιουργούμε μία ξεχωριστή κλινική COVID, για να αποδώσουμε ξανά το δεύτερο όροφο, που είναι η τωρινή κλινική, στη χειρουργική κλινική και να μπουν τα χειρουργεία σε κανονική ροή.

Αυτή τη στιγμή, όπως και σε όλα τα ξενοδοχεία, έχουμε φτάσει το 75% των χειρουργείων που γινόταν πέρυσι τέτοια περίοδο, και θα φτάσουμε και στο 100%.

Οι αλλαγές θα πρέπει να γίνονται με τέτοιο τρόπο  ώστε, σύμφωνα με την εντολή που έχουμε, μέσα σε δύο ώρες αν υπάρξει ένα κύμα απότομο, να επανέρχονται στην αρχική τους φάση, αυτό που έχουμε τώρα.

Στο ΓΝΑΝ διαθέτουμε 20 κλίνες για την κλινική COVID, και θα τις κατεβάσουμε στις 8 για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις χειρουργικές κλινικές – με τρόπο τέτοιο που σε μία ώρα να επανέρχεται στο υπάρχων πλάνο για τον κορωνοϊό. 

Για την έλευση του τουρισμού, ο κ. Ανδρεαδάκης τόνισε πως » είμαστε έτοιμοι, έχουμε πια και την εμπειρία της διαχείρισης γιατί αυτό είναι ένα μεγάλο, βασικό στοιχείο. 

Το να βάλουν στολή και να βγάλουν στολή, είναι μία διαδικασία πολύ μεγάλη, την οποία ο κόσμος δεν χρειάζεται να την ξέρει, την ξέρει όμως το προσωπικό που έχει εκπαιδευτεί και είναι κάτι το οποίο δεν το είχαμε πιο μπροστά.

Η ασφαλιστική δικλείδα του Νοσοκομείου Νεάπολης

Στο ΓΝΑΝ διαθέτουμε μία ασφαλιστική δικλείδα η οποία είναι το Νοσοκομείο Νεάπολης, η παθολογική κλινική, η οποία είναι έτοιμη να διαχειριστεί απλά περιστατικά COVID-19 που χρειάζονται έστω μια ελάχιστη νοσοκομειακή περίθαλψη. 

Δεν μπορείς να βάλεις δύο ύποπτα κρούσματα στο ίδιο δωμάτιο,

Έχουμε λοιπόν 25 κλίνες στη Νεάπολη, τις οποίες φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά λόγω και της τουριστικής περιόδου. 

Υπολογίζουμε ότι έλθουν κρούσματα λόγω τουρισμού και εάν δεν μπορεί το ξενοδοχείο να τα διαχειριστεί, θα πρέπει να έλθουν στο νοσοκομείο.

Επίσης, ο κ. Ανδρεαδάκης παρακάλεσε τον κόσμο «να σεβαστεί το θέμα του επισκεπτηρίου, έχουν χαλαρώσει όλα τα μέτρα για την κοινωνία, για τα νοσοκομεία δεν έχει χαλαρώσει τίποτα. Καλά πάμε μέχρι στιγμής, ο κόσμος να συνεχίσει να ακούει το προσωπικό το οποίο με μεγάλη αυτοθυσία κάνει τη δουλειά του.

Σχετικές δημοσιεύσεις