Ο Κωστής Νικολαράκης στο Λατώ fm: «Πολύ περισσότερα από τα επισήμως καταγεγραμμένα τα κρούσματα στην Ελλάδα – Δειλά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, φοβάμαι δεν θα έχουν αποτέλεσμα – Να συνεχίσουμε να προσέχουμε για να προστατέψουμε την εξαιρετική επιδημιολογική εικόνα στο Λασίθι»

«Τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι πολύ περισσότερα από τα επισήμως καταγεγραμμένα», τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου Κωστής Νικολαράκης, με αφορμή τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και την έξαρση του κορωνοϊού στη χώρα μας τα τελευταία 24ωρα.

Τόνισε δε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα «δεν φτάνουν και είμαι κατηγορηματικός. Είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά δειλά τα μέτρα που έχουν ληφθεί και φοβάμαι ότι δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Με το να πηγαίνουμε βήμα-βήμα-βήμα, δεν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα. Πρέπει να ληφθούν πιο επώδυνα, δραστικότερα μέτρα, έχουμε δύο δρόμους, ο ένας να πηγαίνουμε σιγά-σιγά να εξοικειώνεται ο κόσμος, ο άλλος δρόμος είναι να γίνουν τοπικά, επιλεγμένα lockdown πιο αυστηρά».

Πρέπει τόνισε «να προλάβουμε εικόνες Λομβαρδίας, θρηνώντας εκατοντάδες ανθρώπους».

Δυστυχώς, τόνισε, «όσα λέγαμε το προηγούμενο διάστημα επαληθεύτηκαν, με τη χώρα να βρίσκεται πλέον σε περιδίνηση μέσα στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, από 7-8 κρούσματα το καλοκαίρι τώρα έχουμε φτάσει στα 800-1.000, δηλαδή 100 φορές παραπάνω».

Στο ερώτημα πώς φτάσαμε εδώ, απάντησε πως έπαιξαν ρόλο «η χαλάρωση, το ότι βάζαμε κάθε μέρα 100 άτομα από το εξωτερικό με κορωνοϊό που διασπάρθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Ο τουρισμός έπαιξε απόλυτο ρόλο σε αυτό, το ιικό φορτίο από την Ευρώπη διεσπάρη στην χώρα μας ανεξέλεγκτα». 

Τα κρούσματα στη χώρα μας όπως τόνισε «δεν είναι 25.000, αυτά είναι τα καταγεγραμμένα και τεκμηριωμένα, υπάρχουν μελέτες που λένε ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι μέχρι και δεκαπλάσιος».

Σημείωσε ότι η επιδημιολογική εικόνα του Λασιθίου «είναι εξαιρετική σε σχέση με άλλες περιοχές», κάτι στο οποίο μεγάλο ρόλο παίζει όπως είπε και ο μικρότερος αριθμός φοιτητών – φοιτητικής κοινότητας στην περιοχή σε σχέση με μεγάλες π.χ. πόλεις. 

Στο ερώτημα εάν είναι αισιόδοξος για το εμβόλιο, ο κ. Νικολαράκης τόνισε ότι «ακόμη και να βγει αρχές του έτους χρειάζεται χρόνος για να αποκτήσει ανοσία ο πληθυσμός, τη φετινή χρονιά θα ζήσουμε τον κορωνοϊό. Δεν νομίζω το εμβόλιο να προλάβει τη χειμερινή περίοδο που είναι και η πιο επικίνδυνη».

Το αισιόδοξο σενάριο είναι αρχές του έτους να έχουμε τρία ασφαλή, αποτελεσματικά και διαθέσιμα εμβόλια «για να μας βρει το καλοκαίρι σε καλή κατάσταση». 

Στο Λασίθι μέχρι στιγμής, όπως είπε, «ο κόσμος τηρεί σε αρκετά καλό επίπεδο τα μέτρα».


Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com