Ο Οργανωτικός Γραμματέας της Δ.Ο.Ε. στο Λατώ fm: «Ξεκινά η τηλεκπαίδευση και το υπουργείο ούτε έχει επιμορφώσει τους εκπαιδευτικούς, ούτε έχει στείλει τα τάμπλετ για τα παιδιά που τα έχουν ανάγκη – Μακάρι την 1η Δεκέμβρη να ξαναπάμε στα σχολεία»

Ξεκίνημα σήμερα για την τηλεκπαίδευση σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, με τα σχολεία ωστόσο και στο Λασίθι να μην έχουν παραλάβει ακόμη τα τάμπλετ που θα δανείσουν σε παιδιά οικογενειών που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν από μόνες τους, όπως είπε μεταξύ άλλων στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο Γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Θανάσης Γκούμας.

Όπως τόνισε, «εάν έχουν φτάσει, και αυτά είναι 2 σε κάθε σχολείο». Σύμφωνα δε με τη νέα σχετική καταγραφή που έγινε, στα Χανιά προέκυψε όπως ανέφερε ότι «σε 10.000 περίπου μαθητές και 1.700 εκπαιδευτικούς έχουν δοθεί δύο ταμπλέτες από αυτές. Αυτό δεν περιποιεί τιμή για τον πανηγυρισμό που κάνει υπουργός και αυτή τη στιγμή όταν βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας με κλειστά τα σχολεία, πρέπει να έχουμε δύο στόχους μας – αυτό που λέμε πρέπει να είναι υπεύθυνο και πρέπει να είναι ρεαλιστικό ακουμπώντας την πραγματικότητα».

Από την πρώτη περίοδο της πανδημίας και το πρώτο κλείσιμο των σχολείων, τόνισε, η ΔΟΕ είχε δώσει στο υπουργείο «τα στοιχεία που καθιστούν δύσκολη την εξ αποστάσεως εκπαίδευση αλλά δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας από τότε μέχρι τώρα δεν έκανε απολύτως τίποτα. Ούτε επιμόρφωσε τους εκπαιδευτικούς, ούτε έστειλε τα tablet όπως όφειλε στο σχολείο. Αυτό που αποτυπώνεται και σας είπα ότι τα στοιχεία που θα δίνουμε θα είναι υπεύθυνα και πάνω στην πραγματική διάσταση του θέματος, είναι ότι οι εκπαιδευτικοί από το Σάββατο δεν υπολόγισαν ούτε Σαββατοκύριακο, ούτε κάποιες μέρες προετοιμασίας, έχουν αφιερώσει πάρα πολλές ώρες για να είναι έτοιμοι σήμερα και στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά να παρέχουν αυτή την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Επιλέγει να αγνοεί το Υπουργείο Παιδείας όλες τις έρευνες και όλα τα στοιχεία που του έχουμε δώσει, για την αδυναμία πρόσβασης πολλών μαθητών σε υπηρεσίες διαδικτύου, για την έλλειψη ορθολογικών μέσων για να παρακολουθήσουν το μάθημα. 

Η ‘διαφήμιση’ που γίνεται  έρχεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα. Μία μέση οικογένεια υποχρεωτικά θα πρέπει να έχει στο σπίτι της 4 tablet ή και έναν υπολογιστή. Εμείς δεν θέλουμε από αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα που έχει ο μαθητής και σαν μορφωτικό δικαίωμα να λαμβάνει την εκπαίδευση που πρέπει και θα αναγκαστούμε ή θα αναγκαστούμε εκ των πραγμάτων να αποκλείσουμε κάποιους μαθητές οι οποίοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μπουν σε αυτό το κομμάτι».

Ο κ. Γκούμας για πολλοστή φορά επανέλαβε ότι «θα πρέπει οπωσδήποτε η πολιτεία πρώτα να έρθει σε άμεση επαφή με μας τους θεσμικούς συνομιλητές, δεύτερον να εξασφαλίσει με ευθύνη και δαπάνη του Κράτους τον αναγκαίο τεχνολογικό εξοπλισμό, να υπάρχει γρήγορη σύνδεση παντού για να μπορέσουμε να μειώσει και να αναπροσαρμόσει την ύλη, να μπορεί το κάθε σχολείο να έχει τη δυνατότητα διαχείρισης εκπαιδευτικής διαδικασίας».

Πρόσθεσε πως «το έχουμε ξαναπεί, η εξ αποστάσεως διαδικασία δεν υποκαθιστά την δια ζώσης εκπαίδευση – είναι κάτι το μαγικό η διαδικασία της δια ζώσης, της ζωντανής διδασκαλίας».

Αναφέρθηκε επίσης στην εκπαιδευτική τηλεόραση που θα υπάρχει τις πρωινές ώρες, για να μην πέσει το σύστημα τη στιγμή που γυμνάσιο και Λύκειο μπαίνουν και αυτά στην πλατφόρμα Webex. 

Σχετικά με τα μαθήματα που θα ξεκινούν στις 2 το μεσημέρι για τα παιδιά του Νηπιαγωγείου, τόνισε ότι «δεν έχει ληφθεί καθόλου υπόψη η παιδαγωγική διάσταση. Όπως καταλαβαίνετε, στις 2 τα νήπια πρέπει να ξεκουραστούν. Και εδώ φαίνεται η έλλειψη διαλόγου με το Υπουργείο και η διάσταση.

«Όλοι οι εκπαιδευτικοί δεν θα αφήσουν κανένα παιδί έξω από αυτή τη διαδικασία και μακάρι να διαρκέσει δύο εβδομάδες και από την 1η του Δεκέμβρη να ξαναπάμε στα σχολεία. Εμείς θέλουμε ανοιχτά τα σχολεία, δεν θέλαμε ένα οριζόντιο κλείσιμο, γιατί δεν είναι σε όλες τις περιοχές τόσα πολλά τα κρούσματα. Αρκεί να γίνουν όλα με τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα». 

Για τις προσλήψεις στη  Β’ φάση της Παράλληλης στήριξης και η Δ΄ φάση γενικής, ο κ. Γκούμας είπε ότι δεν υπάρχουν έχουμε νεότερα επίσημα. Παρόλο που οι ελλείψεις στα σχολεία παραμένουν και αυτές των παραλλήλων στηρίξεων είναι ένα πάγιο ένα πάγιο αίτημά μας ότι πρέπει να καλύπτονται με μία φάση από όλα τα κενά σε όλες τις βαθμίδες. Δεν μπορεί να υπάρξει εκπαίδευση όπως και δεν μπορεί να υπάρξει και υγεία, όταν έχουμε επικουρικούς στην υγεία και αναπληρωτές στην εκπαίδευση, πρέπει να είναι μόνιμο το προσωπικό για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».

Εξέφρασε δε «την ευγνωμοσύνη όλου του εκπαιδευτικού κόσμου και ως προς τους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό μου προσφέρει μέσα στην πανδημία αυτές τις τις υπηρεσίες του, την ευγνωμοσύνη σε όλους τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που από σήμερα θα κρατήσουν τα σχολεία ανοιχτά. Πρέπει όλοι να προσέχουμε και να ακούμε για να ξεπεράσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα και να βγούμε όρθιοι από την πανδημία».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com