Ο Γιώργος Τσιφετάκης στο Λατώ fm: «Αυτά πρέπει να γνωρίζουν όσοι πάνε να μαζέψουν ελιές – Να μην δημιουργούμε προβλήματα αλλά να υπάρχει και κατανόηση των Αρχών σε κάποιες περιπτώσεις»

Για όλα όσα ρωτούν και πρέπει να γνωρίζουν όσοι άρχισαν ή ετοιμάζονται να αρχίσουν τη διαδικασία της ελαιοσυγκομιδής μίλησε στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα Πρωτογενούς Τομέα Γιώργος Τσιφετάκης.

Όπως τόνισε, «πρέπει όλοι να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, να είμαστε ήρεμοι, να μην δημιουργούμε προβλήματα στις υπηρεσίες και να μπορέσουμε με όσο πιο ήρεμο και σωστό τρόπο υπάρχει και όπως μπορέσουμε να μαζέψουμε τις ελιές να μη χαθεί και αυτό το προϊόν το οποίο πέρσι πήγε όπως πήγε».

Το βασικότερο που πρέπει να γνωρίζουν άπαντες, είναι ότι ο ιδιοκτήτης ο οποίος έχει τα λιόφυτα και πιστοποιείται με τα έγγραφα, είτε το Ε9 είτε το ΟΣΔΕ, ακόμη και σημισακά να τα έχει δώσει θα πρέπει να φτιάξει χαρτί εργασίας σε όποιον ασχοληθεί με το μάζεμα των ελαιόδεντρων. 

Θα πρέπει επίσης όσοι πηγαίνουν στο λιομάζεμα να φορούν στο αυτοκίνητο μάσκες, ενώ για τον επιτρεπόμενο αριθμό εργατών ανά όχημα π.χ. τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει και από τις Αρχές η ανάλογη κατανόηση γιατί δεν είναι δυνατόν ένας ιδιοκτήτης που έχει να μεταφέρει π.χ. 5 εργάτες και το οικόπεδό του είναι σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση να κάνει 2 και 3 δρομολόγια. 

Το ράβδισμα θα πρέπει επίσης να γίνεται με μάσκα, «αν και όταν είσαι ένα άτομο ή όταν είσαι με τη γυναίκα σου π.χ. δεν χρειάζεται, όταν όμως ερχόμαστε σε επαφή με  ανθρώπους άγνωστους πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Για περιπτώσεις ηλικιωμένων ανθρώπων που πηγαίνουν για αγροτικές εργασίες στα χωριά, ο κ Τσιφετάκης είπε ότι «οι κανονισμοί είναι σαφείς, ωστόσο όταν κάποιος είναι μόνος του ή με ένα συγγενικό του πρόσωπο θα υπάρχει θεωρώ σχετική κατανόηση και από τις αρχές».

Σημείωσε πάντως ότι «οι πολλές εξυπνάδες κλπ πρέπει να παραμεριστούν, διακριτικά να μπορέσουμε να κάνουμε τις δουλειές μας».

Μέχρι τώρα, πρόσθεσε, μάζεμα του ελαιοκάρπου έχει γίνει σε ελάχιστο βαθμό, αν και ο κόσμος, ανέφερε, «αρχίζει φέτος λίγο πιο νωρίς από πέρυσι».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com