Ο Γιώργος Μανουσάκης στο Λατώ fm για την ανάγκη επαρκούς προσωπικού ασφαλείας στα Νοσοκομεία: «Ασθενής επιχείρησε προ μηνών να πέσει από μπαλκόνι της Παθολογικής του ΓΝΑΝ και επιτέθηκε στο γιατρό που πήγε να τον σώσει – Δεν μπορεί να ανατίθεται σε εμάς η φύλαξη»

Στην ανάγκη της διασφάλισης ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος για τους επαγγελματίες υγείας και σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε περιπτώσεις  νοσηλείας ασθενών με ψυχιατρικά προβλήματα σε παθολογικές κλινικές ή ΤΕΠ, με αφορμή τόσο το συμβάν στο «Αττικό» Νοσοκομείο όσο και ένα περιστατικό που έλαβε χώρα το προηγούμενο διάστημα στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νοσηλευτών ΕΣΥ Ν. Λασιθίου Γιώργος Μανουσάκης στη ροή της συζήτησης στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Μανουσάκης, «τον περασμένο Ιούνιο στο ΓΝΑΝ ασθενής επιχείρησε να πέσει από το μπαλκόνι της Παθολογικής κλινικής, και ευτυχώς τον πρόλαβε η νοσηλεύτρια μαζί με την σύζυγό του ενώ παρενέβη και ο Παθολόγος και ουσιαστικά του έσωσαν τη ζωή και στη συνέχεια πάνω στη διέγερση που ήταν ο ασθενής επιτέθηκε και χτύπησε τον γιατρό». 

Όπως τόνισε σχετικά «δεν μπορούν να αναθέτουν τη φύλαξη στο νοσηλευτικό προσωπικό, δεν είναι δικιά μας τη δουλειά η φύλαξη, οπότε αυτό ζητούμε να υπάρχει και προσωπικό ασφαλείας αυτές τις περιπτώσεις που γνωρίζουν οι γιατροί εάν χρήζουν να είναι κάποιος όλη την ώρα μαζί τους. Δυστυχώς η δουλειά μας έχει και αυτό το κομμάτι του κινδύνου, έχει το κομμάτι της επαφής με ανθρώπους που δεν βρίσκονται πολλές φορές σε μία νορμάλ κατάσταση και αυτό είναι κάτι το οποίο το βιώνουμε συνέχεια, πολλές φορές είμαστε και εμείς σε μεγάλο κίνδυνο ως εργαζόμενοι».

Αναφορικά με την εν γένει λειτουργία του ΓΝΑΝ, ο κ. Μανουσάκης ανέφερε ότι στους μήνες από την αρχή της πανδημίας «υπάρχει πλέον καλύτερη προετοιμασία και έχουν γίνει κάποιες προσλήψεις συμβασιούχων που έχουν βοηθήσει την κατάσταση αρκετά, είμαστε σε ένα βαθμό καλύτερα προετοιμασμένοι από ότι ήμασταν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Επίσης υπάρχει σχεδιασμός ο οποίος αναφέρει τι θα γίνει σε περίπτωση που πάμε σε καταστάσεις Ιταλίας, που θα αυξηθεί πάρα πάρα πολύ ο αριθμός των ανθρώπων με κορωνοϊό που έχουν ανάγκη νοσηλείας στο νοσοκομείο και από κλίνες ΜΕΘ».

Για τα κρούσματα και τα τεστ

«Γενικά όλα τα περιστατικά που έχουν υπάρξει το τελευταίο διάστημα και στο δικό μας Νοσοκομείο τα περιστατικά που έχουν διαγνωστεί θετικά είναι ελαφριά συμπτώματα αποτέλεσμα, οπότε δεν έχουμε φτάσει σε καταστάσεις που να χρειάζονται εντατική και ακόμα περισσότερο δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να χάσει κάποιος ασθενής στη ζωή του, όπως έχει γίνει σε περισσότερους από 200 συμπολίτες μας όλη την Ελλάδα .

Σε αυτή τη φάση επειδή όπως φαίνεται αφορά η εξάπλωση σε νέα άτομα δεν έχουμε βαριά συμπτώματα, όμως ο φόβος είναι τι θα συμβεί από το φθινόπωρο και το χειμώνα όπου θα συνυπάρχουν περιστατικά γρίπης, κλπ, και σε αυτό το πλαίσιο γίνεται προσπάθεια να είναι όλοι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι. 

Σίγουρα όπως πρόσθεσε «υπάρχουν δυσλειτουργίες στο σύστημα, είδαμε και αυτό που έγινε τώρα με τα αντιδραστήρια στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας στην Αθήνα με τα μοριακά τεστ, που επηρέασε και το δικό μας το Νοσοκομείο. Τώρα τα τεστ που στέλναμε στην Αθήνα θα πηγαίνουν στο ιολογικό εργαστήριο του πανεπιστημίου Κρήτης που τώρα θα έχει επιβαρυνθεί με πολύ μεγαλύτερο αριθμό δειγμάτων.

Είναι ένα κομμάτι που θα πρέπει η κυβέρνηση να δει τους επόμενους μήνες, ώστε να υπάρχει επαρκής αριθμός αντιδραστηρίων αλλά να υπάρχουν και αρκετός αριθμούς εργαστηρίων που θα κάνουν το τεστ μοριακού ελέγχου,  τα εργαστήρια τώρα π.χ. στην Κρήτη είναι δύο – μόνο στο ιολογικό του Πανεπιστημίου και στα Χανιά όπου πρόσφατα εγκαταστάθηκε ομαδικός αναλυτής. Πάντως, πρέπει να πούμε ότι έχει μεγαλώσει πάρα πολύ από το Μάρτιο μέχρι τώρα ο αριθμός των τεστ που γίνονται, τώρα είναι πολλαπλάσια, δεκαπλάσια μπορούμε να πούμε, και στο δικό μας Νοσοκομείο».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com