Ο Γιώργος Μανουσάκης στο Λατώ fm: «Μόνο στο ΓΝΑΝ ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού – Η απουσία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από τη διαδικασία θα δημιουργήσει προβλήματα σε μεγαλύτερους Νομούς»

Ομαλά και χωρίς παρενέργειες, και με όλα τα απαιτούμενα μέτρα, κυλά η διαδικασία του εμβολιασμού των υγειονομικών του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου που ολοκληρώνεται αύριο, όπως είπε στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος του Συλλόγου Νοσηλευτών Λασιθίου Γιώργος Μανουσάκης. Τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε, θα ακολουθήσει στο Νοσοκομείο ο εμβολιασμός γιατρών και οδοντιάτρων και από τις 20 Ιανουαρίου και του γενικού πληθυσμού.

Επανέλαβε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει ο εμβολιασμός του πληθυσμού να γίνεται όχι μέσω της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά μέσω των Νοσοκομείων. Στον Άγιο Νικόλαο η διαδικασία θα γίνει στο ΓΝΑΝ και όχι στην ΤΟΜΥ Αγίου Νικολάου. Αντίστοιχα, εμβόλια θα γίνουν στα Νοσοκομεία σε Ιεράπετρα, Σητεία, Νεάπολη, ενώ για το Τζερμιάδω δεν υπάρχει ακόμη ενημέρωση εάν φτιαχτεί εμβολιαστικό κέντρο.

Όπως είπε, δεν έχει εξηγηθεί από τ υπουργείο Υγείας γιατί γίνεται αυτό, «εγώ αυτό που μπορώ να υποθέσω είναι ίσως για το ότι τα νοσοκομεία έχουν φαρμακεία και φαρμακοποιούς που μπορούν να διασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή αποθήκευση και εφοδιασμό των εμβολίων και επίσης επειδή τα νοσοκομεία παρέχουν μία μεγαλύτερη ασφάλεια σε περίπτωση αλλεργικών αντιδράσεων». 

Στη δική μας, πάντως, περιοχή, που είναι  σχετικά μικρή «και έχουμε και τη δυνατότητα στο Νομό με τ τέσσερα νοσοκομεία δεν αλλάζει κάτι ιδιαίτερο, σε σε περιοχές όμως όπως το Ηράκλειο η Νομούς που έχουν μεγάλο πληθυσμό το να μην γίνει ο εμβολιασμός όχι στα Κέντρα Υγείας αλλά μόνο στα νοσοκομεία θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα».

Ζήτημα ενδεχομένως, τόνισε, αποτελεί και η έλλειψη νοσηλευτών – νοσηλευτριών Δ.Ε και Π.Ε. αλλά και γιατρών όσον αφορά τα Κέντρα Υγείας. Στο ΓΝΑΝ, πάντως, ο ίδιος εκτιμά πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα. «Θα έχουμε ενδεχομένως και την υποστήριξη της ΤΟΜΥ σε αυτή την πολύμηνη διαδικασία» είπε. Δεν απέκλεισε δε τα εμβολιαστικά κέντρα να αυξηθούν, αναλόγως και ενός συνδυασμού ζητημάτων το επόμενο διάστημα (επάρκεια εμβολίων επαρκές προσωπικό, διάθεση πληθυσμού να εμβολιαστεί, κ.ά.).

Αυτό που όπως ανέφερε, προβληματίζει, είναι ότι ενώ αρχικά είχαν αναγγελθεί περί τα 1.000 εμβολιαστικά κέντρα πανελλαδικά, «τελικά δεν μπορεί να σταθεί όπως το είχαν υπολογίσει. Το όλο εγχείρημα δεν είναι απλό και εύκολο. Ιδιαιτερότητα αποτελεί και η μη δυνατότητα εμβολίων από τα φαρμακεία, όπως αντίστοιχα στο εμβόλιο της γρίπης. Νομίζω ότι εάν υπάρξει μία λογική ακόμα και τώρα να ενισχύσουν κάπως την Πρωτοβάθμια υγεία, μπορεί να δοθεί λύση».

Για τις ΚΟΜΥ Λασιθίου, όπου και υπάρχει ζήτημα έλλειψης νοσηλευτριών λόγος για τον οποίο δεν ξεκινούν ακόμη οι εμβολιασμοί σε προνοιακές δομές, οίκους ευγηρίας, κλπ, πρόβλημα, συμπλήρωσε ο κ. Μανουσάκης, αποτελεί και η μη επιθυμία και ο φόβος προσωπικού να είναι διαθέσιμο για πρόσληψη. 

Για τις θέσεις, ενδεικτικά, ειδικευομένων νοσηλευτών για Εντατική και ΤΕΠ στο ΓΝΑΝ, είπε ότι από 15 θέσεις αρχικά, «τελικά με τα χίλια ζόρια βρέθηκε μία νοσηλεύτρια να ξεκινήσει την ειδικότητα. Πολλοί φοβούνται και υπάρχουν και πάρα πολλοί που φεύγουν στο εξωτερικό. Και στο δικό μας το χώρο, αρχίζει να διαμορφώνεται σιγά-σιγά κάτι αντίστοιχο όπως στους γιατρούς που έχουν φύγει στο εξωτερικό και δεν έχουμε γιατρούς. Αυτή την περίοδο δεν έχουμε ούτε ειδικευόμενους γιατρούς».

Ο κ. Μανουσάκης πρόσθεσε ότι το μικρό μπέρδεμα που έγινε προχθές με τα μηνύματα στους ηλικιωμένους για να κάνουν το εμβόλιο σε διαφορετική περιοχή από αυτή στην οποία διαμένουν, οφείλεται ενδεχομένως και στο ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ακριβώς ποια θα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα.

Κλείνοντας, σημείωσε πως «είναι ένα στοίχημα ο εμβολιασμός που δεν πρέπει να το χάσουμε, είναι μία ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Ελπίζουμε από την κυβέρνηση να δουν τα προβλήματα που υπάρχουν και να τα λύσουν ώστε μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε φτάσει τουλάχιστον ένα ποσοστό 50% στον εμβολιασμό του πληθυσμού στη χώρα μας».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com