Ο Γιάννης Στεφανάκης στο Λατώ fm: «Αντι-περιβαλλοντικό το νέο νομοσχέδιο για τις περιοχές Natura, διευκολύνει τις αδειοδοτήσεις για μεγάλες ανεμογεννήτριες και στο Οροπέδιο – Μέσα στον Μάιο οι οριστικές αποφάσεις για τα ιδιωτικά έργα του Leader»

Για την αντίδραση του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου – μαζί με το Δ.Σ. του Ε.Ο.Σ. Λασιθίου και εκπροσώπους τοπικών συλλόγων – απέναντι στο χθεσινοβραδινό ψηφισθέν περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης μίλησε στον «αέρα» της εκπομπής «Πρώτη ματιάς στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης.

«Η αντίδρασή μας εστιάζεται στο κομμάτι της υποβάθμισης των περιοχών Natura και τις δυνατότητας εύκολης διαδικασίας αδειοδότησης για μεγάλες ανεμογεννήτριες τις λεγόμενες ΒΑΠΕ – είναι πολύ πιο εύκολη η διαδικασία αδειοδοτήσεων και υποβαθμίζεται και ο ρόλος του φορέα διαχείρισης των περιοχών Natura όπως είχε δημιουργηθεί και εδώ στην Κρήτη για την Ανατολική Κρήτη.

Δίνεται η δυνατότητα στις περιοχές Natura να χωριστούν σε τέσσερις ζώνες και ανάλογα σε ποια ζώνη βρίσκεσαι, θα έχεις και τη δυνατότητα χωρίς πολλές διαδικασίες να παρεμβαίνεις.

Εμείς έχουμε ήδη πάρει απόφαση ως δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα, θα συνεχίσουμε τις πιέσεις προς το υπουργείο. Εμείς αντιπροτείνουμε το δικό μας μοντέλο του παραδοσιακού ανεμόμυλου να αξιοποιηθεί για ενέργεια όπως το έχει αναπτύξει και το μεσογειακό πανεπιστήμιο, υπάρχει δηλαδή το μοντέλο αυτό. Σε κάθε περίπτωση αντιδρούμε στις Βιομηχανικού τύπου ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Γύρω από το οροπέδιο Λασιθίου υπάρχουν 73 μονάδες 73 μεγάλες ανεμογεννήτριες που έχει σχεδιαστεί να δημιουργηθούν από το 2011 σύμφωνα με τις αρχικές εγκρίσεις. Φανταστείτε 90 μέτρα πύργο και 40 μέτρα ακτίνα η κάθε έλικα, μιλάμε για ‘θηρία’ γύρω από το Λασίθι, που θα υποβαθμίζουν το περιβάλλον. 

Πέρα από το αισθητικό κομμάτι και οι παρεμβάσεις με τους δρόμους και τις διανοίξεις είναι βίαιες και γιγάντιες.

Αυτή η πρόταση δεν αποδίδει στην τοπική κοινότητα, ούτε τους κατοίκους και στο δήμο κάποια ανταποδοτικά οφέλη.

Το χρονοδιάγραμμα όλων αυτών θα το δούμε αφού εξειδικευτούν τα διάφορα άρθρα του νομοσχεδίου.

Υπάρχουν βέβαια και άρθρα του νομοσχεδίου τα οποία βάζουν τάξη, όπως αυτό για τη διαχείριση των απορριμμάτων των μπαζών από τις οικοδομές, αλλά στο συγκεκριμένο κομμάτι που αφορά τις περιοχές Natura υπάρχει μεγάλη υποβάθμιση, είναι στην ουσία ένα αντί περιβαλλοντικό νομοσχέδιο όσον αφορά εμάς που είμαστε τέτοια περιοχή.

Για τη λειτουργία του Δήμου Οροπεδίου τη διάρκεια του lockdown τόνισε πως «υπάρχει ένα αντικειμενικό πρόβλημα γιατί κάνοντας χρήση του ειδικού σκοπού όπως δικαιούται το προσωπικό, δεν έχουμε την παραγωγή που θα θέλαμε να είχαμε ή που είχαμε πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα και δυστυχώς αυτό συμβαίνει και συμβαίνει και σε όλους τους δήμους της χώρας. Έχει ανατραπεί προγραμματισμός γενικά και στα έργα και στις διαδικασίες τις εσωτερικές. Οι Δημόσιες δημόσιες υπηρεσίες γενικά υπολειτουργούν από το διάστημα και όλο αυτό θα συνεχιστεί εάν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση και αν δεν βρεθεί κάποιο εμβόλιο κάποιο φάρμακο».

Για το πρόγραμμα LEADER, τόνισε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα βγουν οι οριστικές αποφάσεις για τα ιδιωτικά έργα για τα ιδιωτικά έργα, μέσα στον Μάιο. Η Αναπτυξιακή Λασιθίου εργάζεται κανονικά και επιταχύνει τις διαδικασίες για να ολοκληρωθούν αλλά φανταστείτε όπου απαιτούνται και επιτόπου επιβλέψεις θα πρέπει να μετακινείται να μετακινούνται τα στελέχη της αναπτυξιακής να πηγαίνουν στο χώρο που είναι η επένδυση για να κάνουν την επιτόπου επίβλεψη, το διάστημα αυτό που μας πέρασε δεν ήταν εφικτό να γίνεται αυτό».

Ω θετικό όπως είπε από όλο αυτό το χρονικό διάστημα κρατά «την τηλεδιάσκεψη που εξυπηρετεί πάρα πολύ, έχουμε ήδη κάνει αρκετές τηλεδιασκέψεις ακόμη και με υπουργούς. Έχει αναπτυχθεί από τη δυνατότητα ενώ υπήρχε τεχνολογία δεν το κάναμε παλαιότερα, είναι πολύ εύκολο τώρα να συνομιλήσουμε με ένα υπουργό, υφυπουργό, ένα στέλεχος που είναι εκτός Κρήτης. Είναι καλό να μείνει και υπάρχει οικονομία χρόνου σε αυτή τη διαδικασία και μπορεί να παίρνονται και γρήγορα κάποιες αποφάσεις οι οποίες είναι σημαντικές». 


Ακούστε εδώ όλη τη συζήτηση:

Σχετικές δημοσιεύσεις