Ο Aντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας στο Λατώ fm: Οι Λασιθιώτες υπάκουσαν τα μέτρα, σαφής επιδημιολογική βελτίωση το τελευταίο 14ημερο – Χρειάζονται περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος

Για την επιδημιολογική εικόνα του Λασιθίου και της Κρήτης μίλησε o Aντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Λάμπρος Βαμβακάς στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό.

Όπως είπε, την ώρα που τα κρούσματα και το ιικό φορτίο παραμένουν αυξημένα σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, υπάρχει σαφής βελτίωση στο Λασίθι με το φορτίο των ενεργών κρουσμάτων σιγά-σιγά να μειώνεται  


Το τελευταίο 14ημερο , ανέφερε, στο Ν. Λασιθίου τα κρούσματα είναι 48, ενώ αντίστοιχα το προηγούμενο 14ημερο (22/1-4/2) υπήρχαν 97 ενεργά κρούσματα μία μείωση δηλαδή της τάξης του 50%.

«Με το πολύ σκληρό lockdown που έγινε στον Άγιο Νικόλαο όπου υπήρχε ουσιαστικά μια μεγάλη εστία διασποράς και με την τήρηση των μέτρων από τον κόσμο, μέσα σε 15 ημέρες υπάρχει σαφής βελτίωση στο Λασίθι – και αποτελεί παράδειγμα για το τι πρέπει να ακολουθείται σε επιβαρυμένες περιοχές. Πιστεύω το πολύ βαρύ lockdown μπορεί να τελειώσει και σήμερα, εκτός εάν οι αρχές θέλουν να το κρατήσουν ακόμη για να υπάρχει μια ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση. 

Στο Ρέθυμνο τα περιστατικά το τελευταίο 14ημερο είναι 295 ανά 100.000 πληθυσμού ενώ υψηλό είναι το ποσοστό και στο Ηράκλειο. «όπου δεν αποκλείεται να μπουν σκληρά περιοριστικά μέτρα, με τα κρούσματα να είναι διάσπαρτα».

Και στο Λασίθι και σε όλο το νησί, ανέφερε επίσης, επικρατεί το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, χωρίς πάντως μέχρι τώρα να έχει επιβαρυνθεί η κατάσταση των Νοσοκομείων της Κρήτης. 

Για το εμβολιαστικό πρόγραμμα και τη ροή στο νησί μας, ο κ. Βαμβακάς τόνισε ότι «οι εμβολιασμοί προχωρούν με τον τρόπο που έχει επιλέξει να προχωρήσουν η κεντρική κυβέρνηση. Μέχρι τώρα στην Κρήτη έχουν γίνει 38.800 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 6.754 στο Λασίθι. Η εμβολιαστική κάλυψη στην Κρήτη είναι στο 6,2%. Τα  εμβολιαστικά κέντρα είναι ακόμα λίγα , θα θέλαμε να υπάρχουν παραπάνω, γίνεται μία προσπάθεια να αυξηθούν, αλλά αυτό το κομμάτι εξαρτάται σε ένα μεγάλο βαθμό και από την επάρκεια των εμβολίων. Πραγματικά είναι δύσκολο στο Λασίθι με τόσα παρακλάδια, κλπ να γίνεται ο εμβολιασμός της AstraZeneca σε ένα εμβολιαστικό κέντρο, πιστεύω ότι το έχουν δει από την κυβέρνηση και αυτό που λένε από την κυβέρνηση είναι ότι πρέπει να ανοίξουν και άλλα κέντρα και στις υπόλοιπες πόλεις έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί ο κόσμος και να μην υπάρχει αυτή η ταλαιπωρία. Μέχρι στιγμής πάντως όσα εμβολιαστικά κέντρα υπάρχουν λειτουργούν άψογα».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com