Ο Ανδρέας Ξανθός στο Λατώ fm: «Πιθανότατα σε διάστημα ενός με δύο μηνών η κορύφωση της έξαρσης του κορωνοϊού, χρειάζεται μία στάση ευθύνης από όλους»

Για την κατάσταση με τον κορωνοϊό, τα μέτρα στη χώρα μας και το πώς αναμένεται να προχωρήσει η πανδημία το επόμενο διάστημα, μίλησε στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό ο πρώην υπουργός και τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός. 

Όπως τόνισε «η εξάπλωση του ιού νομίζω ότι επιβάλλει εντατικοποίηση των μέτρων και της ατομικής προστασίας και κυρίως περιορισμού της διασποράς του ιού στον ευρύτερο πληθυσμό.

Επιβάλλει και σημαντική λειτουργική υποστήριξη του Εθνικού συστήματος υγείας αυτό είναι κρίσιμος κρίκος για να μειώσουμε τα περιστατικά θανάτων. Βλέπετε στη γειτονική μας αναπτυγμένη και οικονομικά εύρωστη χώρα την Ιταλία η κατάσταση ξεφύγει έχουμε αυτή τη στιγμή 12500 κρούσματα 827 νεκρούς και έχει καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας.

«Υπάρχει η αίσθηση ότι υποτιμήθηκε στην αρχική φάση και υπήρξε μια λογική ότι κλείνοντας τα σύνορα και απαγορεύοντας τις πτήσεις από την Κίνα ι με αυτό τον τρόπο θωρακίζουμε τη χώρα. Αυτό ήταν λάθος γραμμή και ότι είχαμε και εμείς επισημάνει και σωστά στη χώρα μας εγκαταλείφθηκε αυτή η ιδέα του να ελέγχουμε τις πύλες εισόδου, από τη στιγμή που  ο ιός αυτός μεταδίδεται και στην συμπτωματική φάση, δηλαδή, έρχεται ο άλλος στο αεροδρόμιο, δεν έχει συμπτώματα, περνάει αλλά είναι ήδη φορέας και μεταδίδει στη διάρκεια που ήταν στην πτήση σε επιβάτες κτλ.

Άρα  δεν μπορείς να εστιάσεις εκεί την προσοχή σου και σωστά εγκαταλείφθηκε αυτή  η ιδέα και δώσαμε έμφαση στην αποτροπή της διασποράς κάθε κρούσματος του οποίο επιβεβαιώνεται στους οικείους,έλεγχο και ιχνηλάτηση  των επαφών με στόχο να περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν την ευρύτερη διασπορά. Νομίζω ότι μέχρι στιγμής σε γενικές γραμμές καλά τα έχουμε πάει, αυτό είναι ενθαρρυντικό, έχουμε μόνο με ένα νεκρό ευτυχώς από τους 99 ανθρώπους που έχουν νοσήσει επιβεβαιωμένα. Υπάρχουν βεβαίως και αρκετά κρούσματα που  έχουν ήπια συμπτωματολογία η οποία δεν οδηγεί κάποιον άνθρωπο να αναζητήσει ιατρική βοήθεια δεν ταυτοποιούνται. Θεωρούμε ότι είναι μεγαλύτερος ο αριθμός αυτών που έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό.

 Πιθανόν σε ένα διάστημα ενός με δύο μηνών αναμένεται σε παγκόσμιο επίπεδο να γίνει το πικ όπως λένε, η κορυφή δηλαδή πανδημικής έξαρσης, και μετά ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μία σταδιακή υποχώρηση. Δεν είναι πολύ σαφές αυτό, είναι ένας καινούργιος ιός, τώρα στην ουσία μελετάμε το πώς συμπεριφέρεται σε συνθήκες μαζικής εξάπλωσης στον πληθυσμό, το επικίνδυνο του πράγματος είναι ότι δεν έχουμε ανοσία όπως είναι στη γρίπη που αρκετός  κόσμος νοσεί κάθε χρόνο και για τα περισσότερα στελέχη υπάρχει μια κάποιου τύπου ανοσία. Δεν υπάρχει εμβόλιο, δεν υπάρχουν αντιικά φάρμακα ειδικά, άρα είναι μία καινούργια απειλή που θέλει εγρήγορση, ψυχραιμία και η έμφαση πρέπει να είναι στην άμεση και αποτελεσματική υποστήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ίσως να προκύψει γρηγορότερα ένας συνδυασμός αντι-ιικών φαρμάκων προσβλέπουμε σε αυτό τουλάχιστον, να μπορούν οι άνθρωποι που νοσούν σοβαρά να έχουν μία ειδική αγωγή με φαρμακευτική αγωγή και να μειώνουμε το ποσοστό των θανάτων  και αυτών που χρειάζονται εντατική νοσηλεία.

Εννοείται ότι η στάση μας είναι ότι δεν θα εκμεταλλευτούμε αυτή τη συγκυρία να ασκήσουμε ανεύθυνη και δημαγωγικού τύπου αντιπολίτευση. Ο στόχος μας είναι να μην αμφισβητούμε τα μέτρα τα οποία εισηγούνται να ελέγξουμε την πολιτεία και το υπουργείο για το βαθμό υλοποίησης αυτών και σωστής εφαρμογής αυτών των  μέτρων και να στηρίξουμε και να εμπιστευτούμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους ανθρώπους του.Ιδιαίτερα τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.

Το σύστημα υγείας  μπορεί να αντέξει και μπορεί να ανταποκριθεί και είναι σημαντικό το ότι βρίσκει τη χώρα μας αυτή η κρίση με ένα σύστημα υγείας το οποίο έχει βεβαίως  ακόμα ανοιχτές πληγές από την κρίση αλλά είναι όρθιο είναι έχει ενισχυθεί την προηγούμενη περίοδο, είναι αξιόμαχο, είναι λειτουργικό και κυρίως είναι προσβάσιμο σε όλους τους ανθρώπους.

Χρειάζεται όσο γίνεται καλύτερος περιορισμός της διασποράς τον πληθυσμό και αντιμετώπιση πιθανών και ελαφρών κρουσμάτων σε πρωτοβάθμιο επίπεδο για να μη συρρέουν όλα τα περιστατικά στα νοσοκομεία και έχουμε ένα μπλακ άουτ και επίσης χρειάζεται και συγκεκριμένη και πολύ γενναία ενίσχυση αυτή την περίοδο. Είναι σε θετική κατεύθυνση η χθεσινή αναγγελία των 2.000 προσλήψεων. Εμείς έχουμε πει ότι για να μη μείνει αυτό ένα κενό γράμμα πρέπει να συνοδευτεί με ένα πλάνο μόνιμων  προσλήψεων και μάλιστα με την υποσημείωση ότι οι άνθρωποι που θα ρθουν τώρα ως συμβασιούχοι να βοηθήσουν στη φάση της κρίσης θα έχουν ειδική μοριοδότηση για να έχουν ένα ένα επιπλέον κίνητρο να έρθουν αυτή την περίοδο.


Δεν πρέπει να φύγει αυτή την περίοδο κανένας εργαζόμενος από το σύστημα υγείας, να ανανεωθούν αυτόματα όλες οι συμβάσεις επικουρικών γιατρών, επικουρικού προσωπικού είτε συμβασιούχων του ΟΑΕΔ οποιασδήποτε κατηγορίας λήγουν αυτή την περίοδο, δεν πρέπει να επιτρέψουμε διαρροή ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ  αυτή την περίοδο.

Βεβαίως πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα ατομικής προστασίας των εργαζομένων στο ΕΣΥ έτσι ώστε να έχουμε αξιωματούχου αξιόμαχους γιατρούς και νοσηλευτές.

Σωστά το είπε ο πρωθυπουργός χθες, δεν δοκιμάζεται η πίστη και τα θρησκευτικά συναισθήματα του καθενός. Αυτή τη στιγμή το μέλημα μας είναι να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και κυρίως των ευπαθών  ομάδων όπως είναι οι ηλικιωμένοι.

Χρειάζεται μία στάση ευθύνης από όλους».

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε επίσης στην συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας έσω δηλώσεων και ενεργειών ενώ απαντώντας σε όσους κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για «πλάτες» στον Ερντογάν τόνισε πως «δεν έχουν καταλάβει τίποτα και είναι εθνικά επικίνδυνοι. Είναι επιζήμιοι για τη χώρα και είναι ντροπή για το πολιτικό σύστημα να έχει τέτοιους εκπροσώπους που σε κρίσιμες φάσεις αμφισβητούν τον πατριωτισμό του οποιουδήποτε αντιπάλου πολιτικού. Αυτά είναι αστειότητες που καλλιεργούν ένα πολύ φανατικό ακροατήριο, έναν πολύ σκληρό ακροδεξιό πυρήνα που υπάρχει στη ΝΔ».


Ακούστε εδώ τη συζήτηση:

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com