Μητσοτάκης στο CNNi: Νεκρή η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας με ευθύνη Ερντογάν

«Έχουμε κάθε δικαίωμα να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και αυτό ακριβώς κάνουμε», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο CNNi. 
Παράλληλα, κατηγόρησε την Τουρκία για «εργαλειοποίηση» των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, διαμήνυσε στον Τούρκο πρόεδρο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να εκβιαστεί και χαρακτήρισε «νεκρή» τη συμφωνία Ε.Ε. – Άγκυρας. 

Ερωτώμενος για τα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα από την προηγούμενη Παρασκευή στην μεθόριο, ο πρωθυπουργός κατήγγειλε πως η Τουρκία «στηρίζει πλήρως» τα άτομα που επιχειρούν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στους χιλιάδες συγκεντρωμένους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, επανέλαβε πως δεν είναι Σύροι πολίτες από το Ιντλίμπ – όπως ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά – αλλά πρόκειται για «άτομα που ζουν εδώ και καιρό στην Τουρκία και μιλούν άπταιστα τουρκικά».

«Δεν αντιμετωπίζουμε στην πραγματικότητα ένα προσφυγικό ή μεταναστευτικό πρόβλημα. Είναι συνειδητή η προσπάθεια της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τους ανθρώπους αυτούς σαν πολιτικά πιόνια, για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έρχονται από τη Συρία, δεν έρχονται από το Ιντλίμπ, ζουν εδώ και πολύ καιρό στην Τουρκία, πολλοί μιλούν άπταιστα τουρκικά».
Παρατήρησε πως τις τελευταίες ώρες υπήρξε μία αύξηση της έντασης των επεισοδίων στον Έβρο, σημειώνοντας πως «έγιναν προσπάθειες να κάψουν τον φράχτη μας και υπήρξαν πολλαπλές ρίψεις δακρυγόνων στις δυνάμεις μας».

«Φοβάμαι ότι αυτή είναι μια συνεχής και συστηματική πρόκληση της Τουρκίας που δεν έχει καμία σχέση με τα δεινά αυτών των ανθρώπων. Τους χρησιμοποιεί η Τουρκία. Και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε στα σύνορα», διαπίστωσε.

Αφού επανέλαβε ότι ηΕλλάδα έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τα σύνορά της, υπογράμμισε πως δεν είναι η ελληνική πλευρά αυτή που υποκίνησε αυτή την κρίση. «Δεν είμαστε εμείς αυτοί που βοηθάμε κόσμο να περάσει παράνομα τα σύνορα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις «εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες» που έχει δεχθεί η χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια, σημειώνοντας πως «είναι πλήρως απαράδεκτο να μας κατηγορούν ότι δεν συμπεριφερόμαστε καταλλήλωςσε αυτά τα άτομα σε μία στιγμή μεγάλης ανάγκης».

Διευκρίνισε, ακόμη, πως οι ελληνικές δυνάμεις δεν έχουν κάνει χρήση ασύμμετρης βίας στις προσπάθειές τους να σταματήσουν τις παράνομες εισόδους στη χώρα. «Απλά απαντάμε στις προκλήσεις», είπε.

ΠΗΓΗ  cnn.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις