Η Μαργαρίτα Γερούκη στο Λατώ fm «Προαπαιτούμενο του ΙΕΠ ήταν να παραχωρήσουμε τα πνευματικά δικαιώματα της δουλειάς μας – Οτιδήποτε ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας και αφορά προγράμματα σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν φτάνει ποτέ στα σχολεία»

Τι κι αν πήρε το πρώτο Βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας  το 2019 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Σεξουαλική Υγεία. Τι κι αν η συγγραφική ομάδα έχει προσπαθήσει ήδη πέντε φορές να καταφέρει να ενταχθεί στην ελληνική δημόσια εκπαίδευση ο “Φρίξος” οι αγκυλώσεις η γραφειοκρατία και η έλλειψη πολιτικής βούλησης κρατούν το πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης μακριά από τα παιδιά μας.

Η Μαργαρίτα Γερούκη εκπαιδευτικός, μέλος της συγγραφικής ομάδας του βραβευμένου προγράμματος σεξουαλικής αγωγής «Παίζω με το Φρίξο» και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Jyväskylä στη Φινλανδία, μίλησε στην εκπομπή της Δέσποινας Κουτάντου “Ναι μεν αλλά” για τις προσπάθειες που καταβάλει η συγγραφική ομάδα να φέρει τον Φρίξο στα Ελληνικά σχολεία αλλά και το την πολλή επιτυχημένη πορεία του στο εξωτερικό.

Μεταξύ άλλων είπε “Το Υπουργείο Παιδείας έβγαλε μία νέα πλατφόρμα όπου θα ανεβαίνουν οι προτάσεις για εκπαιδευτικά προγράμματα και μία από τις κατηγορίες ήταν η σεξουαλική αγωγή. Από το ΙΕΠ (Ινστιστούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) μας προσέγγισαν με email και  μας ζητήσαν να κάνουμε αίτηση, για έκτη φορά. Προχωρώντας  στην αίτηση, είδαμε ότι προαπαιτούμενο ήτανε να παραχωρήσουμε τα πνευματικά δικαιώματα της δουλειάς μας στο ΙΕΠ!.. και αυτό για μας, τη συγγραφική ομάδα, ήταν η κόκκινη γραμμή.  

Τους ενημερώσαμε λοιπόν ότι, ευχαριστούμε πάρα πολύ αλλά τα πνευματικά δικαιώματα  της δουλειάς μας θα τα κρατήσουμε εμείς. Η αίσθηση μας μέχρι τώρα είναι ότι, οποιαδήποτε ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας και αφορά προγράμματα σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και  φέρει τη σφραγίδα του Υπουργείου Παιδείας  δεν φτάνει ποτέ στα σχολεία.
Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτή τη δουλειά και για αυτό αποφασίσαμε να το δούμε λίγο διαφορετικά. Σαν συγγραφική ομάδα συνεργαστήκαμε με τον εκδοτικό οίκο Πατάκη ούτως ώστε να μπορέσει το βιβλίο, το υλικό αυτό ι να κυκλοφορήσει ελεύθερα για όποιον άνθρωπο θέλει να το αγοράσει στην Ελλάδα αλλά και σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού που υπάρχει ενδιαφέρον να είναι εύκολα προσβάσιμο, σε μία καλαίσθητη έκδοση, με όμορφες εικόνες και ζωντανή εικονογράφηση.

Συνεργαζόμαστε με διευθύνσεις πρωτοβάθμιας με την Περιφέρεια Κρήτης με την κυρία Κουτεντάκη υπεύθυνη θεμάτων Παιδείας ούτως ώστε αυτό το βιβλίο να φτάσει σε όλα τα σχολεία και σε συνεργασία με τις ενώσεις γονέων να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ευαισθητοποίησης και ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών.

Τον Δεκέμβριο που μας πέρασε η Στέγη Γραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση είχε οργανώσει μία πολύ μεγάλη εκδήλωση με θέμα τη σεξουαλική όπου είχα παρουσιάσει τον “Φρίξο”. Σε αυτήν είχε έρθει και ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Σεξουαλική Υγεία ο Dr. Pedro Nobre. Μιλήσαμε μία ολόκληρη μέρα για θέματα σεξουαλικής αγωγής και το το φθινόπωρο που μας έρχεται το Ίδρυμα Ωνάση θα προσφέρει μία σειρά εκπαιδεύσεων σε τρεις ομάδες και για εκπαιδευτικούς, γονείς και για εφήβους.

Αυτά τα webinars  και η κ. Χριστίνα Ρασιδάκη  ψυχολόγος και συγγραφέας και εγώ θα είμαστε υπεύθυνες για αυτά τα διαδικτυακά σεμινάρια. Σε λίγες εβδομάδες το Ιδρυμα Ωνάση να βγάλει ανακοινώσεις για το πότε ακριβώς θα γίνουν. Θα είναι δωρεάν αφού χρηματοδοτούνται από το ίδρυμα και θα μπορεί οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός, γονέας, έφηβος να συμμετέχει σε ένα κύκλο διαδικτυακών συναντήσεων με θέμα τη σεξουαλική αγωγή και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Τα ταξίδια του Φρίξου παρόλο μας έχει καθυστερήσει η πανδημία  συνεχίζονται και το επόμενο καλοκαίρι περίπου τέτοια εποχή,ήταν να γίνει φέτος αλλά ακυρώθηκε, θα έρθουν από το πανεπιστήμιο του Δουβλίνου καθηγητές υπεύθυνοι στα παιδαγωγικά, στην αγωγή υγείας και στα θέματα σεξουαλικής αγωγής για να εκπαιδευτούν στο “Φιρίξο” με χρηματοδότηση από το Ιρλανδικό Συμβούλιο Επιστημονικής Έρευνας, να  ανταλλάξουμε σκέψεις και ιδέες για το πώς θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε οι δύο χώρες η Ελλάδα και η Ιρλανδία.

Το φθινόπωρο του 2021 είμαι καλεσμένη εγώ στην Ιρλανδία στο πανεπιστήμιο του Δουβλίνου να εκπαιδεύσω, εκπαιδευτικούς, συμβούλους οι οποίοι με τη σειρά τους θα εκπαιδεύσουν εκπαιδευτικούς. Θα δείξουμε τον “Φρίξο”. Έχουμε την αγγλική έκδοση του Φρίξου που μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εξωτερικό. Το φθινόπωρο επίσης ξεκινώ εκπαιδεύσεις εκπαιδευτικών στη Φιλανδία στην ευρύτερη περιοχή του Ελσίνκι.

Είχαμε μία επικοινωνία τον προηγούμενο καιρό με το Υπουργείο Παιδείας της Ισπανίας με το τμήμα που ασχολείται με καινοτόμα εκπαιδευτικά project  αλλά  όλα και μάλιστα πολύ απότομα λόγω των συνθηκών .ιΚαλώς εχόντων των πραγμάτων από το φθινόπωρο μπορούμε να ξεκινήσουμε μία κουβέντα.

Οπότε στην Ευρώπη ο Φρίξος πηγαίνει καλά, στην Ευρώπη αναγνωρίζεται.

Aκούστε το

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com