Παγκόσμια Ημερα Υγείας – Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου «Δεν ανεχόμαστε την αντιμετώπιση της κρίσης με μέτρα που διαιωνίζουν τις κοινωνικές ανισότητες και επιβαρύνουν δυσανάλογα τους οικονομικά ασθενείς»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημερα Υγείας και την Πανελλαδική δράση της ΟΕΝΓΕ σήμερα Τρίτη 7 Απριλίου 2020 η Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου (ΕΝΙΛ) με Δελτίο Τύπου κάνουν γνωστό ότι συμμετέχουν στην σημερινή δράση της ΟΕΝΓΕ 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Με βάση την κλασική (και επίκαιρη όσο ποτέ) κοινωνιολογική διατύπωση ότι ένα πρόβλημα υγείας γίνεται δημόσιο, όταν η επίλυσή του απαιτεί την συστηματική, καθολική και ορθολογικά οργανωμένη δράση της κοινωνίας, το  Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου, σημειώνει τα εξής σχετικά με την επιδημία από τον κορωνοϊό:

Α. Για την επάρκεια των Μέτρων Ατομικής Προστασίας: Αναφερόμαστε σε μάσκες υψηλής και μέτριας προστασίας, ποδιές μιας χρήσης, γυαλιά και ολόσωμες φόρμες. Οι ασθενείς πρέπει να εξετάζονται σε συνθήκες ασφαλείας στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, στα ειδικά ιατρεία, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, κλπ.
Σημειώνουμε από τις αναφορές των άλλων Ενώσεων, ότι ήδη έχουν νοσήσει πάνω από 90 υγειονομικοί, ενώ πάνω από 450 έχουν τεθεί σε συνθήκες καραντίνας.
Η ΕΝΙΛ, θεωρεί εκ των προτέρων απαράδεκτες και αντιεπιστημονικές οδηγίες του τύπου «τι θα κάνουμε σε περίπτωση ελλείψεων» και δηλώνει ότι δεν πρόκειται τέτοιες εντολές να εκτελεστούν.

Β. Για το πρόβλημα των κλινών στις ΜΕΘ, η ΕΝΙΛ προτείνει την άμεση στελέχωση 1.000 κλινών επιπλέον, στελέχωση η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά το πέρας της επιδημίας, ώστε να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα της αναζήτησης κρεβατιού ΜΕΘ, όταν αυτό χρειαζόταν και να πλησιάσει η χώρα μας, έστω και μερικά, τα διεθνή κριτήρια της αναλογίας κλινών ΜΕΘ, σε σχέση με τα κρεβάτια νοσοκομείου.
Οι περίπου 350 κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα πρέπει να τεθούν στην παρούσα φάση υπό την ευθύνη και τον κεντρικό σχεδιασμό του ΕΣΥ, ώστε να μπορούν να δοθούν σε όσους πολίτες τις έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα αν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν ή όχι.

Γ. Για την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 30.000 κενές θέσεις. Αυτές αφορούν ιατρούς (4.000), νοσηλευτές (20.000) και παραϊατρικό προσωπικό (5.000). Ήδη για το ιατρικό προσωπικό, έχουν δηλώσει ενδιαφέρον 2.500 γιατροί, για περίπου 1.000 μόνιμες θέσεις, οι οποίες έχουν προκηρυχθεί από το Υπουργείο.
Η ΕΝΙΛ, ζητάει την άμεση και επείγουσα πρόσληψη και των 2.500 γιατρών, όλων όσων δηλαδή, έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να εργαστούν στο Σύστημα Υγείας.

Επίσης, ακόμα πιο ουσιαστικός, είναι ο άμεσος διορισμός, τουλάχιστον 4.000 νοσηλευτών με κατεπείγουσες και συνοπτικές διαδικασίες.

Άρση του καθεστώτος των επικουρικών ιατρών και εν γένει του επικουρικού προσωπικού· όσοι καλύπτουν με την εργασία τους πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πρέπει να διορίζονται και εννοείται να πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τους πενιχρούς προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.

Δ. Ένταξη των υγειονομικών, στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Ε. Συμμετοχή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην όλη προσπάθεια, με την εξασφάλιση στους γιατρούς και νοσηλευτές της, των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας, για την ασφαλή και αδιάλειπτη παρακολούθηση όσων ασθενών παραμένουν με ήπια συμπτωματολογία κατ’ οίκον και την έγκαιρη αναγνώριση της αναγκαιότητας διακομιδής τους σε νοσοκομειακή δομή.

ΣΤ. Για το ζήτημα των διαγνωστικών tests και παίρνοντας υπόψη ότι οι χώρες που διαχειρίστηκαν καλύτερα την επιδημία (π.χ. Νότια Κορέα), έκαναν μαζικούς διαγνωστικούς ελέγχους σε συμπτωματικό και μη πληθυσμό. Η ευκαιριακή, περιορισμένη και περιστασιακή διενέργειά τους, είναι πολιτική, που έρχεται κοντά στο μοντέλο του «επιστημονικού κουτσοβολέματος» (science of muddling through) και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες και ουσιαστικές ανάγκες για την ανίχνευση των κρουσμάτων και την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Η ΕΝΙΛ διαφωνεί με την άνω πολιτική και ζητεί την εφαρμογή των διαγνωστικών μεθόδων σε όλες τις περιπτώσεις που κρίνονται αναγκαίες.

Ως ΕΝΙΛ, αναγνωρίζουμε την «ατομική ευθύνη» των πολιτών και την αναγκαιότητά της στην διαχείριση της κρίσης. Δεν μπορούμε όμως να αποσιωπήσουμε για την διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων που με τις συνειδητές πολιτικές τους επιλογές, συνετέλεσαν στην αποδυνάμωση, υποστελέχωση και αποδιοργάνωση του ΕΣΥ την τελευταία δεκαετία. Δεν ανεχόμαστε την αντιμετώπιση της κρίσης με μέτρα που διαιωνίζουν τις κοινωνικές ανισότητες και επιβαρύνουν δυσανάλογα τους οικονομικά ασθενείς. Με άλλα λόγια, είμαστε ενάντια στη συναίνεση που επιτυγχάνεται μεταξύ όσων έχουν να χάσουν λιγότερα, θεωρώντας την αντίθετη με τις αξίες μας.

Κάλεσμα για κινητοποίηση:

Έξω από το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, στις 10.30 με 11.30, με μάσκες, απαραίτητες προφυλάξεις και αποστάσεις, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου, συμμετέχει στην πανελλαδική πανοσοκομειακή κινητοποίηση της 7ης Απριλίου 2020, μαζί με την ΟΕΝΓΕ και τις άλλες ενώσεις νοσοκομειακών ιατρών.

Άγιος Νικόλαος 6 Απριλίου 2020

Για το Δ.Σ. της ΕΝΙΛ

Πρόεδρος, Ηλίας Βασιλαράς

Γραμματέας, Κώστας Καραταράκης

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com