Η Γωγώ Μοσχόβη στο Λατώ fm για τον αείμνηστο Maurice Born: «Με πήρε τηλέφωνο μία μέρα πριν ‘φύγει’ για να με χαιρετήσει, αυτός ήταν η αρχή όλης της έρευνας για τη Σπιναλόγκα»

«Μεγάλη απώλεια για τη Σπιναλόγκα και για την έρευνα που έκανε όλα αυτά τα χρόνια» δήλωσε στο Λατώ fm η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Γωγώ Μοσχόβη για τον Maurice Born,  τον σκηνοθέτη, συγγραφέα, ανθρωπολόγο, επίτιμο δημότη του Αγίου Νικολάου και φιλέλληνα που άφησε προχθές την τελευταία του πνοή στη Γαλλία όπου βρισκόταν το τελευταίο διάστημα.

Όπως είπε η κ. Μοσχόβη μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και τους Νίκο Σγουρό και Δέσποινα Κουτάντου, «γνωρίζω ότι ήταν στη διαδικασία έρευνας της πρώτης φάσης της πρώτης περιόδου του λεπροκομείου που δεν έχει δημοσιεύσει τα αποτελέσματα, ξέρω ότι δούλευε πολύ συχνά πηγαίνοντας στη Γαλλία στο αρχείο του γαλλικού Στρατού, ψάχνοντας στοιχεία πάλι για τη Σπιναλόγκα στα τέλη του 19ου αιώνα, γιατί είχε βρει ένα μεγάλο θησαυρό φωτογραφιών που απεικονίζουν το Νησί πριν από το 1901. Μερικές από αυτές τις έχω δει, είχα τη χαρά να έρχεται συχνά στο γραφείο μας στον Άγιο Νικόλαο να μας επισκέπτεται και να συζητάμε, ήταν πάντα πρόθυμος και πάντα ήταν παρών».

Στην ερώτηση εάν υπάρχει επαφή με το περιβάλλον του κ. Born προκειμένου όλη αυτή η εξαιρετική δουλειά που έκανε το τελευταίο διάστημα να καταφέρει να βγει στη δημοσιότητα, η κ. Μοσχόβη απάντησε πως «δεν το γνωρίζω, ξέρω όμως ότι ο Maurice Born είχε μία στενή επαφή με το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, ήταν μέλος της εταιρείας κρητικών ιστορικών μελετών, δούλευε ουσιαστικά στα αρχεία της Γαλλίας έχοντας μία επιστολή ότι δουλεύει για το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης για να μπορεί να μπαίνει στα αρχεία, οπότε έχουμε μία δυνατότητα έστω μέσω του ιστορικού Μουσείου μερικά από τα πράγματα αυτά που τα είχε εμπιστευτεί στο Ιστορικό Μουσείο.

«Εγώ μίλησα μαζί του μία μέρα ακριβώς πριν φύγει, με πήρε για να με χαιρετήσει, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είναι άρρωστος, πρώτη φορά μου είπε ότι είναι πολύ άρρωστος, πότε δεν μιλούσε για την υγεία του, παρόλο που ξέρω ότι είχε προβλήματα και συχνά
έκανε μικρές επεμβάσεις. Μου είπε ότι όταν επιστρέψει θα με πάρει αμέσως τηλέφωνο, είχαμε πάρα πολλά ανοιχτά θέματα, με τα οποία εγώ ήλπιζα ότι θα μπορούσα να ασχοληθώ ιδιαίτερα μετά που θα έπαιρνα σύνταξη. Αλλά δυστυχώς δεν προλάβαμε». 

«Από τον Maurice Born ξεκίνησαν πάρα πολλά πράγματα, αυτός ήταν η αρχή της έρευνας για τη Σπιναλόγκα. Ουσιαστικά αυτός έφερε τον Jean- Daniel Pollet και έχουμε αυτό το καταπληκτικό φιλμ που αποτύπωσε την εικόνα και τη φωνή του Ρεμουντάκη.

O Murice έφερε ουσιαστικά την παρέα του στην Σπιναλόγκα την εποχή των νιάτων του και από εκεί ξεκίνησε μία μεγάλη ιστορία, έχουμε φιλμ, έχουμε σημαντικά βιβλία, και ανθρώπους που ασχολήθηκαν πάρα πολύ με την Σπιναλόγκα». Έμαθα ότι θα κηδευτεί στη Γαλλία, δεν έχω όμως δυστυχώς επαφή με τη σύζυγό του».


Θυμηθείτε ΕΔΩ την συνέντευξη του αείμνηστου Maurice Born στο Λατώ fm και την εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» τον Ιανουάριο του 2020

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com