Γιάννης Πλακιωτάκης στο ΛΑΤΩ FM: «Ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτική εκπαίδευση στην ναυτιλία»

                                                                       Αποκλειστικά στο Λατώ Fm 103,3 
 

Ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτική εκπαίδευση στο χώρο της Ναυτιλίας δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» με το Νίκο Σγουρό και τη Δέσποινα Κουτάντου   

«Όταν είσαι η πρώτη ναυτιλία του κόσμου αυτό δημιουργεί άλλες συνθήκες ενίσχυσης του στρατηγικού πλεονεκτήματος της πατρίδας μας και εμείς αυτό σκοπεύουμε να το ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο.

Το Υπουργείο έχει δύο βασικούς σκοπούς πρώτον την ανάπτυξη της εμπορικής ναυτιλίας και δεύτερον την προστασία των θαλασσίων συνόρων της χώρας μας σε μια περίοδο που οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες.

Τα αυτονόητα και τα απλά είναι τα δύσκολα. Κορυφαίο ζήτημα για μένα είναι η εκπαίδευση διότι συνδέετε άμεσα με την απασχόληση.

Αν θέλεις να έχεις στελέχη ποιοτικά που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις πρέπει να έχεις μια δημόσια ναυτική εκπαίδευση που να ανταποκρίνεται σε αυτές τις απαιτήσεις.

Αλλά σύγχρονα ναυτιλιακά κράτη έχουν εισαγάγει τον θεσμό της ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης. Παράδειγμα η Κύπρος  που σήμερα λειτουργούν ιδιωτικές ναυτικές ακαδημίες οι οποίες κατά κόρον στελεχώνονται από Έλληνες φοιτητές και σπουδαστές. Η Ελλάδα έχει γίνει ο μεγαλύτερος χορηγός της ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης της Κύπρου. Εμείς μιλάμε για μια ισχυρή  δημόσια ναυτική εκπαίδευση με παράλληλο άνοιγμα στην ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση»  

 

Επενδύσεις σε λιμάνια

«Καταρχήν θα επικαιροποιήσουμε την Εθνική Στρατηγική Λιμένων, για να ξέρουμε τι κάνουμε και που κατά προτεραιότητα σε κάθε λιμάνι της χώρας ξεκινώντας από τα δέκα μεγάλα περιφερειακά λιμάνια που αποτελούν 10 ανώνυμες εταιρείες όπου αποκλειστικός μέτοχος είναι το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησα από το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει σε μελέτες αξιολόγησης, βιωσιμότητας αυτό πρακτικά θα σας υποδείξει το καλύτερο δυνατό μοντέλο, τις μεγαλύτερες δυνατές δυνατότητες αξιοποίησης των λιμενικών υποδομών της πατρίδας μας, βάσει ενός συγκεκριμένου μοντέλου που θα διασφαλίζει και το δημόσιο συμφέρον και επενδύσεις αλλά και έσοδα για το κράτος. Τελικά όλα αυτά θα βελτιωθούν και την απασχόληση. Οι μελέτες θα ευοδωθούν τους επόμενους δύο με τρεις μήνες και στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε 2η φάση όπου θα αποτυπωθεί και το οικονομικό μοντέλο και τα έσοδα τα οποία περιμένουμε από αυτές τις επενδύσεις αλλά και με ποιο τρόπο θα προχωρήσουν οι διαγωνισμοί στην επόμενη φάση».

 

 

 Λιμάνι Νότου

Όλα αυτά θα αξιολογηθούν με βάση την επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Λιμένων. Αντιλαμβάνεστε ότι οι εποχές οι συνθήκες και οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει αλλά όλα αυτά θα αποτυπωθούν μέσα από μια αναδιοργάνωση του Λιμενικού συστήματος της χώρας.

Υπάρχουν συγκεκριμένες αδυναμίες στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας των λιμενικών υποδομών της χώρας, υπάρχουν πολλοί φορείς , υποστελεχωμένες υπηρεσίες που τελικά αποβαίνουν και εις βάρος της ποιότητας των υπηρεσιών.

Το μόνο βέβαιο και σίγουρο είναι ότι θα κινηθούμε πάρα πολύ γρήγορα γιατί έχουμε σχέδιο για την επόμενη μέρα  και αυτή είναι και η διαφορά της σημερινής κυβέρνησης με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ότι λέγαμε προεκλογικά εμείς το κάνουμε πράξη μετεκλογικά ως κυβέρνηση και ως υπεύθυνη πολιτική ηγεσία. Οι Λιμενικές δομές του νομού μας εντάσσονται μέσα σε αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο της συνολικής αναδιοργάνωσης.

 

Για τους συχνούς πνιγμούς στις θάλασσες της Κρήτης δήλωσε  

«Το πλαίσιο θα γίνει πολύ πιο αυστηρό, υπάρχει ένα προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε το Μάιο και αφορά τη χρήση ναυαγοσωστών στις παραλίες. Θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες και καίριες παρεμβάσεις όσον αφορά την τροποποίηση του και αναφέρομαι και στον χρόνο λειτουργίας των παραλιών με χρήση ναυαγοσωστών. Θα πρέπει να διευρυνθεί και το ωράριο και ο χρόνος παραμονής των ναυαγοσωστών.

Σήμερα είναι από 15 Ιουνίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου, σίγουρα θα πρέπει να διευρυνθεί η περίοδος χρήσης ναυαγοσωστών διότι πρώτα και πάνω από όλα μας ενδιαφέρει η ασφάλεια των λουόμενων. Είναι απολύτως ξεκάθαρο και σαφές αυτό. Άρα όποια τροποποίηση κρίνεται αναγκαίο θα προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν. Πρώτα και  πάνω από όλα μας ενδιαφέρει η ασφάλεια. Αυτό θα γίνει πάρα πολύ άμεσα γιατί είναι ένα ζήτημα απολύτου προτεραιότητας.

 

ΒΟΑΚ

Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να ακυρώσουμε τον σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης γιατί ουσιαστικά δεν είχε καμία απολύτως προετοιμασία κανένα σχεδιασμό, ο νομός Λασιθίου ήταν αποκλεισμένος. Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για την ολοκλήρωση του έργου από το Καστέλι Κίσσαμου μέχρι την Σητεία. Το παρακολουθώ το θέμα από πολύ κοντά και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε επίσημες ανακοινώσεις για την δρομολόγηση πλέον του ΒΟΑΚ.

 

Κέντρο αποκατάστασης Νεάπολης

Είναι ένα έργο το οποίο το παρακολουθώ εδώ και πολλά χρόνια νομίζω ότι έχουμε καθυστέρηση όταν αφορά και τη δημοπράτηση της Μελέτης την ολοκλήρωση των απαραίτητων εκείνο τυχόν διαφορές η δημοπράτηση του έργου πρέπει να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα είχαν την πρόταση στο παρελθόν όταν αφορά την αναλυτική μελέτη και από το βήμα βήμα με τα άλλα Νικολάου Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για την περιοχή της Νεαπόλεως και η όλη την Κρήτη

Ακούστε εδώ το ηχητικό απόσπασμα

Σχετικές δημοσιεύσεις