Η Επιστημονική Υπεύθυνη του ΠΕΔΥ Κρήτης A. Ψαρουλάκη στο Λατώ fm: Η αύξηση στα λύματα του Αγ. Νικολάου ‘δείχνει’ εστίες υπερμετάδοσης, μεγάλη προσοχή από όλους για να περιοριστούν – Προσπαθούμε να αναζητήσουμε και μεταλλάξεις του ιού από τις μετρήσεις

«Να μην υπάρχει ούτε πανικός, ούτε εφησυχασμός από τη μεγάλη αύξηση στα λύματα στον Άγιο Νικόλαο», δήλωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κρήτης και επιστημονική υπεύθυνη του ΠΕΔΥ Κρήτης, Άννα Ψαρουλάκη, στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό.

«Εκείνο το οποίο μετά με δίνουμε ως δίκτυο είναι η αυξομείωση από μία εβδομάδα στην επόμενη, δεν είναι απόλυτες τιμές αυτές δηλαδή δεν είναι τιμή του φορτίου, αυτό λοιπόν σημαίνει ότι ακόμη και όταν ένα χαμηλό φορτίο ιικό αυξηθεί θα έχεις την ποσοστιαία μεταβολή στον Άγιο Νικόλαο η συγκέντρωση του ιού στα λύματα άρχισε να πέφτει τρεις βδομάδες μετά από μία αύξηση που είχαμε αν θυμάστε
8 με 14 Μάρτη και μάλιστα εκείνο το οποίον κουβεντιάζαμε ήτανε ότι καταφέρετε και ελέγξετε και τη συρροή που είχαμε νωρίτερα τον Φεβρουάριο και καταφέρετε και ελέγξετε και την αύξηση αυτή που ήταν αρκετά ψηλή. Μετά από τρεις βδομάδες που είχατε μείωση και έπεφτε το φορτίο σε απόλυτες τιμές, παρατηρήθηκε αυτή η αύξηση η οποία σαν νούμερο από τη μία δεν θα πρέπει να μας τρομάζει από τη μία, από την άλλη όμως δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει. Η αύξηση σημαίνει απλά ότι λίγο ή πολύ αυξάνεται η διασπορά του ιού στην κοινότητα δηλαδή αυτό που καταλήγει στα λύματα είναι όλο το φορτίο που έρχεται από ασθενείς αυτό λοιπόν θα πρέπει να προσεχτεί και εφιστώ την προσοχή και μία  παράκληση σε όλους να είναι και όλες να είναι πιο προσεκτικοί».

Για την αιτία αύξησης του ιικού φορτίου στα λύματα, τόνισε πως «είναι προφανές πλέον που συμβαίνει μετάδοση υπάρχουν κοινωνικές εκδηλώσεις υπάρχουν μέρη που συνωστίζονται υπάρχουν πολλοί φίλοι που μαζεύονται στο σπίτι υπάρχουν άνθρωποι που αρνούνται να φορέσουν τη μάσκα υπάρχουν στοιχεία όχι μόνο εδώ στην Κρήτη στην περιοχή σας πανελλαδικά ότι αυτές τις δραστηριότητες είναι εστίες μετάδοσης του ιού».

Συνήθως, όπως είπε, τα στοιχεία αυτά ‘μεταφράζονται’ σε κρούσματα περίπου μία εβδομάδα μετά, «εξαρτάται ωστόσο και από τους πολίτες, θα πρέπει να ‘σπάσουν’ οι αλυσίδες μετάδοσης που έχουν ξεκινήσει, πρέπει να περιοριστεί η περαιτέρω εξάπλωση και αυτό είναι ένα ‘στοίχημα’ και για τους πολίτες της περιοχής. Σύμμαχος σε αυτό θα είναι ο καλός καιρός αλλά και ότι προχωρούν οι εμβολιασμοί.  Μπορούν να ανοίγουνε δραστηριότητες όμως να υπάρχει ένα πλαίσιο, τη μάσκα ας τη συνηθίσουμε ακόμα λίγο καιρό ή αυτό ας μη συνωστιζόμαστε».

Για το εάν υπάρχει περίπτωση να έχει γίνει κάποιο λάθος στις μετρήσεις, η κ. Ψαρουλάκη είπε πως » έχει γίνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια από το Νοέμβρη που ξεκινήσαμε και όταν πλέον στήθηκε το εθνικό δίκτυο επιδημιολογίας λυμάτων, είχε μία πολλή δουλειά πίσω να εναρμονιστούν όλα τα εργαστήρια, να εναρμονιστούν με ευρωπαϊκά πρωτόκολλα, έχουμε controls που ελέγχουμε τις μεθόδους μας γιατί το λήμμα είναι ένα δείγμα το οποίο δεν είναι σταθερό αυτό λοιπόν όλους τους παράγοντες προσπαθούμε να το συνεκτιμήσουμε έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο όχι μόνο το εργαστήριο εδώ αλλά πανελλαδικά. Κάθε μέθοδος έχει την αβεβαιότητα της, έχει την ευαισθησία της, το βλέπετε και στα rapid tests, το δίκτυο όμως κάνει το καλύτερο, δουλεύουμε συλλογικά όλοι μαζί και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις σε όλα αυτά που θα μπορούσαν να μειώσουν την αβεβαιότητα. Για να μείνει και ο Άγιος Νικόλαος στις 4 αυτές πόλεις έχω κάνει πολλή προσπάθεια και προσωπική. Δεν έχω καταλάβει και το νόημα να υπάρχουν ταυτόχρονες μετρήσεις από άλλα εργαστήρια, θα προτιμούσα να έχω από τις πόλεις που ελέγχουμε κάθε μέρα της βδομάδας δείγμα αυτό δεν γίνεται όμως δεν γίνεται γιατί το κόστος μεγαλώνει και έχουμε ένα συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Εάν λοιπόν ελέγχεται και από άλλο εργαστήριο ο Άγιος Νικόλαος όπως ανέφερε και ο Δήμαρχος, θα μπορούσε να ελέγχεται από κει να μη συμμετάσχει στο δίκτυο του έτσι ώστε στις υπόλοιπες πόλεις περισσότερο περισσότερα δείγματα. Δεν είναι πάρα πολύ καλή εικόνα όπως ειπώθηκε από το δήμαρχό σας ότι ιδιωτικό εργαστήριο της Αθήνας μου δίνει άλλα αποτελέσματα. Αυτό δεν ήταν μία καλή στιγμή, πιστεύω ότι δεν ήθελε ακριβώς αυτό να πει γιατί είχα και μία προσωπική επικοινωνία. Εγώ πάντως θα κάνω κάθε προσπάθεια για να παραμείνει και ο Άγιος Νικόλαος στο δίκτυο».

Όπως είπε μάλιστα, «πλέον από τις μετρήσεις που κάνουμε, προσπαθούμε τώρα να αναζητήσουμε και μεταλλάξεις σε κάποια αντιπροσωπευτικά δείγματα γιατί ο φόβος των μεταλλάξεων των παραλλαγών των μεταλλαγμένων του ιού είναι πολύ μεγάλος καθώς θα ανοίγουμε κιόλας. Εκτός από την παρακολούθηση που γίνεται από το εργαστήριο κλινικής ιολογίας και τον κ. Σουρβίνο, θα θέλαμε να έχουμε και μία εικόνα από αντιπροσωπευτικά δείγματα για να έχουμε και μία εικόνα αν μπορούμε στα λύματα μας».

Αναφέρθηκε επίσης στα self tests που αποτελούν όπως είπε ένα ‘εργαλείο’ για να εντοπιστούν π.χ. ασυμπτωματικοί φορείς που αλλιώς δεν θα βρίσκονταν ενώ εστίασε και στα σεμινάρια της Περιφέρειας που θα γίνουν από τον Μάιο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com