Η Κατερίνα Σπυροπούλου πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Αγίου Νικολάου στο Λατώ fm «Δεν έχουμε πάρει απαντήσεις και αυτό είναι που μας απογοήτευσε, μας λύπησε, μας εξέπληξε δυσάρεστα για άλλη μία φορά»

Με μοναδικό θέμα την νέα κατανομή μαθητών στο 2ο & 3ο γυμνάσιο Αγίου Νικολάου συνήλθε σε έκτακτο Δ.Σ χθες το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων  Μαθητών Δήμου Αγίου Νικολάου .  Τη συνεδρίαση προκάλεσε η αλλαγή κατανομής των μαθητών που θα φοιτήσουν στα εν λόγω γυμνάσια και προέρχονται από το 2ο & 4ο δημοτικό Αγίου Νικολάου, το δημοτικό σχολείο του Καλού Χωριού και της Ελούντας.
Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Κατερίνα Σπυροπουλου μίλησε στην εκπομπή της Δέσποινας Κουτάντου «Ναι μεν Αλλά» για το θέμα που προέκυψε και μεταξύ άλλων είπε  «Η ιστορία του 2ου και του 3ου Γυμνασίου είναι παλιά δεν είναι τωρινή. Εδώ και 7 χρόνια βλέπαμε τα στατιστικά στοιχεία που έρχονταν και βλέπαμε ότι υπήρχε πρόβλημα με τη δυναμικότητα, δηλαδή το 3ο Γυμνάσιο δεν μπορούσε να παραμείνει στα έξι τμήματα, οι αριθμοί των παιδιών είναι πολύ μεγαλύτεροι και ότι θα έπρεπε να έχει αναπτυχθεί εδώ και 7 χρόνια!

Ημουνα για έξι χρόνια πρόεδρος του 3ου Γυμνασίου και  το έχω αντιμετωπίσει από την αρχή του,το συγκεκριμένο θέμα. Είχαμε πάλι κάνει προτάσεις ως  σύλλογος γονέων, ότι πρέπει να δημιουργηθεί αυτό το έβδομο τμήμα γιατί δεν χωράνε τα παιδιά, τρεις συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες δεν πέρασαν.
Μέσα σε αυτές τις προτάσεις ήταν και μία λυόμενη αίθουσα να ενημερώσω ότι ήδη στο σχολικό συγκρότημα υπάρχουν δύο λυόμενες αίθουσες και είναι στον προαύλιο χώρο και δεν υπάρχει χώρος, ήδη έχουμε “φάει” το χώρο του ΕΠΑΛ.
Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις λιωμένες αίθουσες στο συγκρότημα του 2ου και 3ου Γυμνασίου. Μαθαίνουμε λοιπόν όχι από επίσημα χείλη, αλλά από τα μέλη μας να ναι καλά, ότι έχει αλλάξει το δεδομένο, δηλαδή έρχονται και μου λένε “γιατί το παιδί μου θα πάει στο 3ο Γυμνάσιο αφού είναι  του 4ου Δημοτικού και σύμφωνα με την κατανομή που είχε γίνει επί διεύθυνσης του κυρίου Σταμέλου στην Β΄βάθμια, τα παιδιά του 4ου Δημοτικού και της Ελούντας πάνε στο 2ο Γυμνάσιο. Το γνωρίζαμε λοιπόν ότι θα σκάσει αυτή η βόμβα τα επόμενα χρόνια γιατί βλέπαμε τα στατιστικά από τα νηπιαγωγεία και βλέπαμε ότι ο αριθμός αυξάνεται. 
Και το 1ο  γυμνάσιο έχει 14 τμήματα! Μη μου ρωτήσετε που στεγάζονται…

Το 2ο Γυμνάσιο φέτος είχε τμήματα και 28 παιδιών και 29 παιδιών.

Δεν ρωτηθήκαμε και δεν συμμετείχαμε σε καμία συζήτηση.
Το μάθαμε όλως τυχαίως σαν να είμαστε Πουαρό, ότι έγινε και αυτοψία. Δηλαδή πήγε και η Τεχνική Υπηρεσία να δει που θα τοποθετήσει τη λυόμενη αίθουσα που επαναλαμβάνω ότι δεν ήταν σύμφωνη ούτε γνώμη των δύο διευθύνσεων των σχολείων για να μπει και άλλη λυόμενη αίθουσα. Τώρα την αποδεχόμαστε βέβαια αφού δεν έχουμε κάτι άλλο να κάνουμε.
Τα θέματα της στέγασης των σχολείων της περιοχής μας τα έχουμε επανειλημμένως τονίσει και φέτος είχαμε συναντηθεί με όλους τους φορείς και τονίσαμε ότι ο είναι πολλά τα παιδιά και  η φέρουσα ικανότητα της περιοχής δεν μπορεί να σηκώσει άλλο μαθητικό δυναμικό.

Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα!  Δεν έχουμε πάρει απαντήσεις και αυτό είναι που μας απογοήτευσε, μας λύπησε, μας εξέπληξε δυσάρεστα για άλλη μία φορά.

Δηλαδή δεν έχουμε δικαίωμα να ξέρουμε πού θα πάνε τα παιδιά μας σχολείο και κάτω από ποιες συνθήκες;

Τα 400 παιδιά ήταν αναμενόμενα! Αυτά τα νούμερα δεν προέκυψαν ξαφνικά! Εδώ και πέντε-έξι χρόνια τα βλέπαμε.

Η Ένωση το έχει θέσει  πολλές φορές και όπως αναφέρουμε και στην επιστολή στην πρώτη θητεία της Δημοτικής Αρχής  στον υπεύθυνο, τότε αντιδήμαρχο Παιδείας είχαμε θέσει το ερώτημα αν  το 3ο Γυμνάσιο έχει λόγο ύπαρξης και η απάντηση ήταν ότι  είναι απαραίτητο γιατί οι αριθμοί δείχνουν ότι όχι μόνο πρέπει να υπάρχει το 3ο γυμνάσιο αλλά θα αυξηθεί. 
Το γνώριζαν και  δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη σχολική στέγη του Αγίου Νικολάου.
Έχουμε ήδη δημοτικά στον δήμο δύο ταχυτήτων ! Το 5ο σε λυόμενες αίθουσες και το 2ο Δημοτικό ένα πρότυπο δημοτικό σχολείο. Άρα  δύο ταχύτητες μέσα στην ίδια πόλη!

Υπάρχει μία λύση που υπήρχε από την δημοτική αρχή του κ.Κουνενάκη. Η λύση του οικοπέδου της Μεσορράχης. Ευχόμαστε να προχωρήσει το θέμα, όχι γιατί θα έχουμε σχολείο τα επόμενα δύο χρόνια αλλά γιατί θα έχουμε μία προοπτική. Θα ξέρουμε να λέμε στα παιδιά κάντε υπομονή τώρα, το αδελφάκι το μικρό ή το επόμενο παιδί της  οικογένειας θα βρει Γυμνάσιο να πάει. Όταν αναλαμβάνουμε κάποιες θέσεις, τις  αναλαμβάνουμε για να μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις όχι να λέμε δεν έχω κτίριο άρα για να μην χάσω το σχολείο θα το πάω  σε ένα κτίριο που είναι ακατάλληλο. Δεν είναι σωστό αυτό το πράγμα γιατί μιλάμε για σχολείο, μιλάμε για τα παιδιά μας»

Για το ψήφισμα των Ενώσεων Γονέων του νομού σχετικά με τα εξεταστικά κέντρα των ειδικών μαθημάτων η κ. Σπυροπούλου είπε 
«Ελπίζουμε να πάρει μία θετική απόφαση μεθαύριο το δημοτικό συμβούλιο και να στηρίξει το αίτημα των Ενώσεων για τα ειδικά μαθήματα, που δίνουν οι υποψήφιοι της Κρήτης, είναι 400 παιδιά. Έχουμε  ενωθεί όλοι οι φορείς και από τις τρεις πόλεις του νομού Λασιθίου και το προσπαθούμε  για να βρεθεί μία μόνιμη λύση σε αυτό το δίκαιο αίτημα χρόνων».
Ακούστε την συζήτηση


H επιστολή της Ένωσης Γονέων:

Ενημερωθήκαμε από τα μέλη μας, γονείς μαθητών της ΣΤ’ δημοτικού του 4ου δημοτικού σχολείου Αγίου Νικολάου και του δημοτικού σχολείου Ελούντας ότι τα παιδιά τους θα φοιτήσουν στο 3ο Γυμνάσιο αντί του 2ου όπως όριζε η μέχρι τώρα κατανομή. Τα ερωτήματα τους εύλογα, γιατί έγινε αυτή η αλλαγή τώρα, πως θα προετοιμάσουν τα παιδιά τους που περίμεναν ότι θα ήταν με τους φίλους τους σε αυτή την νέα αρχή στην εκπαιδευτική τους διαδρομή και με ποιο κριτήριο έγινε η επιλογή των συγκεκριμένων παιδιών.

Δυστυχώς δεν είχαμε να δώσουμε καμία εξήγηση στα μέλη μας γιατί προς μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ούτε οι εκπρόσωποι μας στα δύο γυμνάσια αλλά ούτε και οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων είχαν ενημερωθεί για αυτήν την αλλαγή.

Έπειτα από δική μας έρευνα ανακαλύψαμε σαν άλλοι «Πουαρώ» ότι, όπως προφανώς ήδη γνωρίζετε, τα σχολεία προέλευσης δεν άλλαξαν αλλά θα μοιρασθούν και από τα 4 δημοτικά στα δύο γυμνάσια με συγκεκριμένη ποσόστωση και με επιλογή ύστερα από σχετική κλήρωση. Η αλλαγή αυτή επιβλήθηκε από την αύξηση των αριθμών της φετινής ΣΤ΄τάξης η οποία επιβάλλει και την δημιουργία ενός νέου τμήματος στην Α΄ τάξη του 3ου Γυμνασίου, δηλ. από 2 τμήματα που ήταν μέχρι σήμερα σε 3 τμήματα.

Το ερώτημα που γεννάται είναι που θα στεγασθεί το νέο τμήμα, σε ποια αίθουσα; Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι και πριν χρόνια που είχε προκύψει το ίδιο πρόβλημα απορρίφθηκε η λύση της λυόμενης αίθουσας γιατί δεν υπήρχε χώρος και η μετατροπή μίας άλλης αίθουσας σε δύο, δεν ήταν νόμιμη. Ίσως γι’ αυτό και η αυτοψία της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου στο σχολικό συγκρότημα την προηγούμενη εβδομάδα για να μελετήσει τον χώρο και να βρει «λύση» τοποθετώντας άλλη μία λυόμενη αίθουσα! εκτός από τις 2 που διαθέτει ήδη το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα! ώστε να στεγασθεί το επιπλέον τμήμα.

Η ομόφωνη απόφαση των παρόντων μελών του Δ. Συμβουλίου της Ένωσης αναφέρει τα εξής:

  • Πότε αποφασίσθηκε ότι θα δημιουργηθεί 7ο τμήμα στο 3ο Γυμνάσιο και από ποιον, από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας;
  • Πότε αποφασίσθηκε η «λύση» της λυόμενης αίθουσας και από ποια δημοτική επιτροπή;
  • Γιατί αφού γνωρίζατε, από τα στατιστικά στοιχεία φοίτησης της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ότι υπάρχει αύξηση στον μαθητικό πληθυσμό για τα επόμενα σχολικά έτη δεν προβλέψατε εγκαίρως να βρείτε μία πιο κατάλληλη και μόνιμη λύση από την αρχή της προηγούμενης θητείας σας; Ο αρμόδιος τότε αντιδήμαρχος σε Γενική Συνέλευση της Ένωσης είχε απαντήσει σε σχετικό ερώτημα του συλλόγου γονέων & κηδεμόνων του 3ου γυμνασίου, ότι οι αριθμοί του μαθητικού δυναμικού για τα επόμενα χρόνια καθιστούν απαραίτητη την ύπαρξη και ενίσχυση του 3ου Γυμνασίου.
  • Σε ποιο κτήριο, θα στεγάσει τα 7 ή και τα 9 μελλοντικά τμήματα του το 3ο Γυμνάσιο;
  • Θα φτιάξετε άλλο ένα σχολείο με λυόμενες αίθουσες μέσα στο υπάρχον σχολικό συγκρότημα χωρίς να υπολογίσετε τις επιπτώσεις στην φέρουσα ικανότητα της περιοχής;
  • Θα δημιουργήσετε δηλ. ένα hot spot στοιβαγμένων μαθητών σε μία περιοχή που είναι ήδη ιδιαίτερα βεβαρημένη από τον πληθυσμό των 3 λυκείων και των 2 γυμνασίων που θα διαθέτουν πια σε πλήρη ανάπτυξη (τα δύο γυμνάσια) 450 μαθητές;
  • Γιατί ενώ γνωρίζετε την έλλειψη σχολικής στέγης στο δήμο μας προκρίνετε την εύρεση ενός οικοπέδου φαντάσματος αντί να προωθήσετε την πιο άμεση λύση που λέγεται Μεσοράχη;
  • Γιατί μας ζητάτε να συνυπογράψουμε στις αρμόδιες επιτροπές αποφάσεις που δημιουργούν μαθητές πολλαπλών ταχυτήτων στον ίδιο δήμο, αποδεχόμενοι ταυτόχρονα την γκετοποίησης τους;
  • Γιατί μας φέρνετε, τους γονείς, προ τετελεσμένων γεγονότων;
  • Γιατί απαξιώνετε την παρουσία και τον ρόλο των γονέων σε επιλογές που αφορούν τόσο σημαντικές αλλαγές στην ζωή των παιδιών τους;

Εφόσον, δεν μας δίνετε άλλο βήμα να εκθέσουμε τις προτάσεις μας και να γίνουμε κοινωνοί στην εκπαιδευτική διαδρομή των παιδιών μας απαιτούμε μέσα από αυτή την επιστολή να μας απαντήσετε άμεσα και εγγράφως στα θέματα που θέσαμε ώστε να έχουμε και εμείς την δυνατότητα να συμμετέχουμε στον «σχεδιασμό» σας ως θεσμικό όργανο εκπροσώπησης των γονέων του δήμου μας.

Είμαστε στη διάθεσή σας,

Με τιμή,
Η Πρόεδρος
Κατερίνα Σπυροπούλου
Σχετικές δημοσιεύσεις