Η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ στο Λατώ fm: «Τα Νοσοκομεία Αγ. Νικολάου και Νεάπολης δεν θα αποδυναμωθούν, το Κέντρο Αποκατάστασης δεν κινδυνεύει – Εάν χρειαστεί θα προστεθούν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα στο Λασίθι»

«Στόχος μας δεν είναι να αποδυναμώσουμε Νοσοκομεία αλλά να κρατήσουμε τις κλίνες για τους ασθενείς», δήλωσε μεταξύ άλλων η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό


Για τους εμβολιασμούς, είπε ότι σήμερα ξεκινούν  και σε δομές πρωτοβάθμιας στο Ηράκλειο με προτεραιοποίηση στους ανθρώπους ηλικίας 85 ετών, ενώ τις επόμενες μέρες σταδιακά θα έχουμε ενεργοποίηση και άλλων δομών της πρωτοβάθμιας

Όπως είπε, δεν υπάρχει θέμα με την επάρκεια εμβολίων. Εάν χαθεί δε κάποια δόση, αυτή θα γίνει σε στρατό ή αστυνομία.

Στην ερώτηση πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί σε προνοιακές δομές και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων στο Λασίθι, είπε πως «προχωρούν σταδιακά όλες οι κινητές μονάδες για να ξεκινήσουν προς το τέλος εβδομάδας ή την επόμενη. Άλλωστε στις 4 δομές του Λασιθίου η διαδικασία μπορεί σε μερικές μέρες να ολοκληρωθεί. 

Για την κατάσταση στο Παλαίκαστρο, είπε ότι » σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να στιγματίζουμε περιοχές, αυτό που επέδειξαν και οι κάτοικοι χθες και προς τιμήν τους ήταν υπευθυνότητα και με τον τρόπο που προσέρχονταν και η τοπική κοινωνία, ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας όλοι οι φορείς που ενεπλάκησαν στην οργάνωση, φρόντισαν να τηρούνται τα μέτρα και τους ευχαριστώ πολύ. Είναι σημαντικό να μην υπάρχει εφησυχασμός, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αισιόδοξα και θετικά, ωστόσο πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε όχι μόνο στο Παλαίκαστρο αλλά σε όλη την Κρήτη, σε όλη τη χώρα».

Drive through rapid tests θα γίνουν, όπως ανέφερε, στην Σητεία πιθανότατα το προσεχές Σάββατο. «Στόχος μας είναι ακόμα και οι καιρικές συνθήκες να μην είναι τόσο ευνοϊκές, να γίνει σε ένα χώρο που θα μπορούμε να δημιουργήσουμε τα τεστ. Πέρα από τη μονάδα του Λασιθίου, θα υποστηρίξει και η κινητή μονάδα του Ηρακλείου, θα γίνουν όσα τεστ χρειάζεται η περιοχή. Καλούμε τον κόσμο να έρθει γιατί είναι σημαντικό να έχουμε και προσέλευση του κόσμου για να μπορέσουμε να έχουμε και μία καλή εικόνα επιδημιολογική της περιοχής».

Αναφορικά με την ΜΕΘ covid του ΓΝΑΝ, η κ. Μπορμπουδάκη τόνισε ότι «τα κενά έχουν σταλεί στο υπουργείο. Το ισχύων θεσμικό πλαίσιο έγινε στις περιπτώσεις όπου πάμε να ανοίξουμε καινούργιες κλίνες ΜΕΘ με τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος και αφορά τα τρία νοσοκομεία της Κρήτης στα οποία ανοίγουμε νέες κλίνες, σε καμία περίπτωση δεν βγήκε εκτός το νοσοκομείο Ρεθύμνου ή το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Σε αυτά τα δύο νοσοκομεία όταν εγώ η ίδια ρώτησα τους ανθρώπους από τη διοίκηση και τους διευθυντές των μονάδων αν υπάρχει δυνατότητα μέσα από τη δωρεά του Νιάρχος να ανοίξουμε νέες κλίνες, μού είπαν ότι χωροταξικά δεν γίνεται και επομένως δεν προχωρήσαμε σε άνοιγμα νέων κλινών εκεί. Αυτός είναι ο μόνος λόγος που δεν εντάχθηκαν αυτά τα δύο νοσοκομεία και δεν εμπίπτουν σε αυτό το νομοθετικό πλαίσιο. Το άνοιγμα τριών κλινών στο ΓΝΑΝ έγινε για να μπορέσουμε να κρατάμε περιστατικά τα οποία χρειάζονται ειδική θεραπεία στον Άγιο Νικόλαο. Στη συνάντηση της Παρασκευής το θέμα ξεκαθαρίστηκε και η λειτουργία της ΜΕΘ συνεχίζεται». 

Όπως τόνισε, «έχουν σταλεί για έγκριση από το υπουργείο και για να βγουν στον αέρα οι προκυρήξεις για μόνιμο προσωπικό και είμαστε σε διαδικασία να λάβουμε τη σχετική έγκριση από το υπουργείο και να δώσουμε στα Νοσοκομεία την προκήρυξη. Οι μετακινήσεις γίνονται για ένα μήνα, γιατί μία γιατρός η οποία ήταν σε άδεια επιστρέφει στις 17 Φεβρουαρίου. Επομένως, μιλάμε για μία κατάσταση η οποία είναι για ένα μήνα και θα στηρίξουν γιατροί της Μονάδας που απλά είχαν μετακινηθεί και θα υποστηρίξουν και γιατροί εάν χρειαστεί και από το νοσοκομείο της Νεάπολης.

Ο στόχος μας δεν είναι αποδυναμώσουμε νοσοκομεία και σε αυτό είμαι ξεκάθαρη, στόχος μας είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε τις κλίνες για τους ασθενείς. Ήδη για επικουρικό προσωπικό έχουμε εγκεκριμένες θέσεις, δυστυχώς δεν έχουμε υποψηφίους, αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα στο Λασίθι. Κάποιες ειδικότητες δυστυχώς έχουν βγει άγονες. Εμείς επιμένουμε και θα επαναπροκήρυξουμε με και τις άγονες και θα προκηρύξουμε και τις θέσεις που έχουμε ανακοινώσει».

Στην ερώτηση πότε χρονικά μπορούν να προσδιοριστούν ότι θα έλθουν οι προσληφθέντες γιατροί που έχουν ζητηθεί, η Διοικήτρια απάντησε πως «το Σεπτέμβρη αντίστοιχα, μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες είχαμε τα πρώτα ΦΕΚ και ανάληψη καθηκόντων. Επομένως οι διαδικασίες θα είναι άμεσες και έχουμε συνεννοηθεί και με τα συμβούλια κρίσης, υπάρχει οδηγία να μην χάνεται χρόνος και βάσει του νόμου πάντα να είμαστε εμπρόθεσμοι. 

Για το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, αναφορικά με τις καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων και του Συλλόγου Φίλων της δομής σχετικά με τον Αναπληρωτή Διοικητή, η κ. Μπορμπουδάκη είπε πως «οτιδήποτε ενέχει νομικό ζήτημα εξετάζεται, δεν έχουμε αρμοδιότητα εμείς, εάν υπάρχει και οτιδήποτε νεότερο θα ενημερωθούμε από το υπουργείο, ωστόσο δεν γνωρίζω να έχει υπάρξει κάτι νεότερο επ’ αυτού».

Απαντώντας δε στο εάν υπάρχει περίπτωση να υποβαθμιστεί το Διαλυνάκειο Νοσοκομείο της Νεάπολης και να κινδυνέψει το Κέντρο Αποκατάστασης, είπε πως «δεν ξέρω γιατί δημιουργείται αυτή η ανασφάλεια στον κόσμο, εάν είναι δυνατόν ένα Κέντρο που έχουμε υποστηρίξει τόσες φορές και είναι αναγκαιότητα και προτεραιότητά μας, να πάμε το αποδυναμώσουμε. Σε καμία περίπτωση ούτεε αποδυναμώνεται το Νοσοκομείο Νεάπολης, ούτε βάζουμε σε κίνδυνο το συγκεκριμένο έργο».

Τόνισε, τέλος, ότι βάσει του στρατηγικού σχεδιασμού της ΥΠΕ, μπορεί στην πορεία να προστεθούν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα στην Κρήτη αλλά και στο Λασίθι εάν χρειαστεί. 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com