Η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Λ. Μπορμπουδάκη στο Λατώ fm: «Εφόσον ένας ασθενής δεν χρειάζεται Μ.Ε.Θ. υπάρχουν κλινικές προετοιμασμένες για να νοσηλεύσουν ήπια περιστατικά κορωνοϊού και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Κρήτης»

Συνολικά 7 κρούσματα του κορωνοϊού νοσηλεύονται στην Κρήτη ενώ «συνεχώς  ταυτοποιούνται δείγματα  στο εργαστήριο ιολογίας» δήλωσε η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ  Ελένη Μπορμπουδάκη μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Ματιά στην Ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό.

Για την κατάσταση της υγείας των ασθενών που νοσηλεύονται η κ. Μπορπουδάκη είπε «κάποιων η κατάσταση είναι πιο επιβαρυμένη και γι αυτό χρειάστηκε να διασωληνωθούν σε ΜΕΘ. Ένα περιστατικό που νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο και ένα στο ΠΑΓΝΗ, η κλινική τους εικόνα είναι πιο βαριά.» 

Στην ερώτηση γιατί τα κρούσματα από  Λασίθι και από το Κρουαζιερόπλοιο στο Ηράκλειο δεν πήγαν σε Νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό η κ. Μπορμπουδάκη είπε: «Πλέον έχουμε περάσει από την πρώτη φάση όπου ορίστηκαν τα νοσοκομεία αναφοράς. Εφαρμόζουμε τα σχέδια ετοιμότητας. Εχουμε μπει στην φάση δύο που δεν μιλάμε για νοσοκομεία αναφοράς αλλά μιλάμε για κλινικές αναφοράς και για ΜΕΘ. Έχουν οριστεί κλινικές σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης με πάνω από 200 κλίνες που είναι κλινικές μόνο για Κορωνοϊό καθώς και έχουν ήδη εκκενωθεί κλίνες σε ΜΕΘ που είναι μόνο για περιστατικά με covid – 19 . Παραμένει ο τίτλος των νοσοκομείων αναφοράς αλλά είμαστε σε άλλη φάση. Έχουμε πλέον κλίνες για κορωνοϊό σε όλα τα νοσοκομεία.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε είναι ότι πάντα εξετάζεται και η βαρύτητα των περιστατικών. Ενδεικτικά αναφέρω για την ασθενή στο νομό Λασιθίου, η πρώτη συζήτηση που έγινε με τον καθηγητή τον κ. Γεωργόπουλο που έχει οριστεί συντονιστής, ήταν να γίνει η διακομιδή στο ΠΑΓΝΗ. Αφού όμως υπήρξε εκτενής και ουσιαστική συζήτηση με τους γιατρούς στη Σητεία και με τους γιατρούς στον Άγιο Νικόλαο, βλέποντας και ενημερώνοντας και εμάς για την κλινική εικόνα της ασθενούς δεν κρίθηκε σκόπιμο να διακομισθεί στο ΠΑΓΝΗ και το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου μπορούσε και ήταν έτοιμο να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο περιστατικό. Εάν η κλινική της εικόνα ήταν βαρύτερη πιθανά να γινόταν διακομιδή απευθείας στο ΠΑΓΝΗ. Αλλά αυτή τη στιγμή και τα νοσοκομεία του Λασιθίου και όλης της Κρήτης διαθέτουν τους επιστήμονες που χρόνια στηρίζουν την υγεία σε όλη την υγειονομική περιφέρεια και θα πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους και φυσικά να ξέρετε ότι σε όλη αυτή τη διαχείριση δεν θα τεθεί ποτέ σε κίνδυνο η ζωή ασθενούς και αν χρειαστεί να μπει σε μονάδα του ΠΑΓΝΗ θα γίνει».

«Στα Νοσοκομεία σε Ιεράπετρα, Σητεία και Νεάπολη δεν έχουμε ΜΕΘ, έχουμε στον Αγιο Νικόλαο, εφόσον δεν χρειάζεται ΜΕΘ ο ασθενής υπάρχουν κλινικές που είναι προετοιμασμένες για να νοσηλεύσουν ήπια περιστατικά και στα υπόλοιπα νοσοκομεία».


Για την ιχνηλάτηση του κρούσματος στο νομό Λασιθίου τόνισε «ξεκίνησε η επικοινωνία και από τον ΕΟΔΥ και από μένα προσωπικά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με την οικογένεια της ασθενούς και ξεκίνησε η συνεργασία με τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης και τη διαδικασία όπως ορίζεται από το πρωτόκολλο και είμαστε σε ετοιμότητα εφόσον κριθεί σκόπιμο από τον ΕΟΔΥ όσοι πρέπει να προσέλθουν στα νοσοκομεία για να ταυτοποιηθούν. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι να παραμένουν στο σπίτι διότι γιατί αυτό που προστατεύει είναι να παραμείνουμε σπίτι».

Για την απορρόφηση και ενίσχυση με προσωπικό από τις θέσεις που έχει εξαγγείλει το υπουργείο, τόνισε πως «σήμερα ολοκληρώνουμε προσλήψεις βάσει της λίστας επικουρικών, ενώ θα ζητηθούν από την ΥΠΕ προς έγκριση και επιπλέον θέσεις για όλα τα Νοσοκομεία της Κρήτης, οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη προχωράμε σε στελέχωση. Πάνω από 200 άτομα ολοκληρώνουν σήμερα την υπογραφή των προσλήψεων τους και τους περιμένουμε να έλθουν να ενισχύσουν το σύστημα υγείας». 


Αναφερόμενη στα τεστ για τον ιό, τόνισε ότι «υπάρχουν τεστ και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον κ. Σουρβίνο, χθες είχαμε μια σημαντική προμήθεια και προμηθεύσαμε όλα τα Νοσοκομεία της Κρήτης και για την ώρα δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το θέμα των τεστ και της ταυτοποίησης των ασθενών».

Στην ερώτηση εάν υπάρχει εργαζόμενος που να έχει βρεθεί θετικός σε Νοσοκομείο της Κρήτης, τόνισε πως «όχι, υπάρχουν περιπτώσεις που κυρίως για ψυχολογικούς λόγους θέσαμε περιορισμό 7 ημερών στο σπίτι για υγειονομικούς – όχι όμως για δείγματα νόσου αλλά για να προστατεύσουμε όλους τους υπόλοιπους σεβόμενοι και την ανησυχία κάποιων. Εφόσον το πρωτόκολλο τηρείται δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία, είναι όμως ανθρώπινο».

Ερωτώμενη εάν θα γίνουν έλεγχοι και στην Κρήτη από τα 500 συνεργεία που θα κάνουν κατ’ οίκον τεστ σε όλη την ελληνική επικράτεια, απάντησε πως «αυτό εξετάζεται από το υπουργείο Υγείας και αναμένουμε ενημέρωση τις επόμενες ημέρες, ναι πιθανά να υπάρχει και στην υγειονομική μας Περιφέρεια μία αντίστοιχη μονάδα – Αττική και Θεσσαλονίκη είναι αυτές που σηκώνουν μέχρι τώρα το μεγαλύτερο ‘βάρος’. Εφόσον κριθεί σκόπιμο και αναγκαίο, περιμένουμε και στην 7η ΥΠΕ».

Για το εάν τα καθημερινά κρούσματα που ανακοινώνονται στη χώρα μας αφήνουν ‘χαραμάδα’ αισιοδοξίας τονίζει πως «ακόμη είναι πολύ νωρίς για να αισιοδοξούμε, δεν θα πρέπει να φτάσουμε στις σκληρές εικόνες άλλων χωρών.  Μπορούμε να μιλήσουμε για συγκρατημένη αισιοδοξία χωρίς κανέναν εφησυχασμό, δεν πρέπει ο κόσμος να θεωρεί  ότι η Κρήτη επειδή είναι Νησί ή έχει μικρό αναφερόμενο αριθμό θετικών κρουσμάτων έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο, αυτός είναι παγκόσμιος. Η οδηγία είναι ΄μένουμε στο σπίτι’, ακολουθούμε πιστά τους κανόνες ατομικής υγιεινής και δεν προσερχόμαστε χωρίς λόγο στα Νοσοκομεία. Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας». 


Ακούστε εδώ όλη τη συζήτηση:

Σχετικές δημοσιεύσεις