Δελτίο Τύπου Λαϊκής συσπείρωσης Οροπεδίου Λασιθίου για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2020-2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2020-2021

3/9/2020

Λίγες μέρες απομένουν που οι μαθητές θα ξαναμπούν στο φυσικό τους χώρο, σε μια χρονιά που τα παιδιά έχουν ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε να μπουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η προηγούμενη χρονιά ήταν δύσκολη για όλους και για τους μαθητές και φέτος χρειάζεται να καλυφθεί η ανάγκη για κοινωνικοποίηση αλλά πολύ περισσότερο να καλυφθεί η εκπαιδευτική ύλη που χάθηκε την προηγούμενη χρονιά.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τήρηση των μέτρων υγιεινής σε ότι αφορά την πανδημία του Covid-19: Δωρεάν παροχή σε μάσκες, γάντια, θερμόμετρα, αντισηπτικά σε μαθητές, καθηγητές και λοιπό προσωπικό.
Πρόσληψη μόνιμου και πλήρους απασχόλησης προσωπικού καθαριότητας.
Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μόνιμα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Τα προβλήματα αυτά αποσιωπούν οι δημοτικές αρχές, η τωρινή και οι προηγούμενες και είναι τα εξής : α)Τα κτίρια του νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου δεν έχουν άδειες λειτουργίας. β) Στο γυμνάσιο-λύκειο Τζερμιάδων από το 2011 δεν έχει γίνει συντήρηση στο αλεξικέραυνο, σε μια περιοχή με έντονα καιρικά φαινόμενα. γ) Σε κανένα σχολικό συγκρότημα δεν υπάρχει μελέτη στατικότητας ενώ υπάρχουν ρωγμές στον σκελετό του κτιρίου γυμνασίου-λυκείου, υγρασίες και νερά πλημμυρίζουν όλο το χειμώνα το εσωτερικό των κτιρίων αυτών, του δημοτικού και παιδικού σταθμού. δ) Σε κανένα σχολικό κτίριο δεν υπάρχει εγκατάσταση πυρασφάλειας. ε) Βουλωμένοι εξωτερικοί προαύλιοι αγωγοί ομβρίων υδάτων με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν αίθουσες. στ) Ο δυτικός τοίχος του γυμνασίου Τζερμιάδων έχει πάθει καθίζηση με κίνδυνο κατάρρευσης του κτιρίου. ζ) Σκασμένες κολώνες και πιθανή αχρήστευση του οπλισμού του κτιρίου. η) Απαρχαιωμένος εξοπλισμός (θρανία, καθίσματα, γραφεία καθηγητών) αλλά κυρίως αρχαίος εξοπλισμός πληροφορικής. Δεν υπάρχει καν δομημένη καλωδίωση ενώ υπάρχει μόνο ένας διαδραστικός πίνακας. θ) Η καθαριότητα των προαύλιων χώρων είναι σχεδόν ανύπαρκτη. ι) Η στέγη του παιδικού σταθμού μπάζει νερά και πρέπει να αντικατασταθεί ή να επισκευαστεί. κ) Ο βρεφικός σταθμός είναι αδύνατον να λειτουργήσει λόγω έλλειψης χώρου και λ) να λειτουργήσει και το ολοήμερο σχολείο μιας και η λειτουργία τους, εκτός των άλλων, βοηθά και στη μη εξάπλωση του κορωνοϊού σύμφωνα με τις υποδείξεις της κυβέρνησης και των επιστημόνων.
Όλα αυτά τα προβλήματα είναι χρόνια και οι δημοτικές αρχές, προηγούμενες και νυν, αντί να ασχοληθούν με την επίλυση τους αρκούνται μόνο σε ωραία λόγια και ευχές κατά τον αγιασμό της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Απόδειξη αποτελεί η μη ένταξη των σχολείων που είναι σε λειτουργία στο πρόγραμμα «Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια».

Παρ΄ όλ’ αυτά, ευχόμαστε στους μαθητές, στο εκπαιδευτικό προσωπικό και στο προσωπικό καθαριότητας καλή σχολική χρονιά και θα είμαστε στο πλάι τους.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Χαλκιαδάκης Κωστής

Δαλαβέρου Ειρήνη

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com