«Το Λασίθι Ανοίγει Πανιά» 22 Ιουλίου – 4 Αυγούστου 2019 Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου – Οροπέδιο Λασιθίου Κρήτης


Φεστιβάλ Ανεμόμυλων Οροπεδίου Λασιθίου

Το Λασίθι Ανοίγει Πανιά…είναι πλέον θεσμός! Ένα επιτυχημένο Φεστιβάλ με πλούσιο πρόγραμμα αφιερωμένο στον Ανεμόμυλο! Δύο εβδομάδες, πολλές δράσεις, πολλά χαμόγελα από μικρούς και μεγάλους. Σας περιμένουμε!

 

Πρόγραμμα

 

  • 22 Ιουλίου – 2 Αυγούστου: «Λασιθύτες» Summer Camp
  • 27 Ιουλίου και ώρα 21:00: «Το όνειρο του Ερωτόκριτου» Θέατρο Σκιών Κρήτης – Άθως Δανέλλης
  • 2 – 4 Αυγούστου: Παιδικό Φεστιβάλ του Summer Camp «Λασιθύτες»
  • 2 Αυγούστου και ώρα 21:00 « Ο Ζορμπάς» Θεατρική Παράσταση – Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Ιεράπετρας
  • 4 Αυγούστου και ώρα 21:00 Συναυλία – Άννα Ψυχογιού

 

 

Με τη συμβολή των συμμετεχόντων στο Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί αναστήλωση Ανεμόμυλων, στο πλαίσιο της υποστήριξης της υποβολής της πρότασης: «Η Τεχνογνωσία διαχείρισης των υδάτινων πόρων: οι Ανεμόμυλοι στο Οροπέδιο Λασιθίου Κρήτης» προς ένταξη στοιχείου στο εθνικό ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Για τις δράσεις του φεστιβάλ Ανεμόμυλων που διοργανώνει ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου μίλησε στην εκπομπή «Ναι μεν αλλά» με τη Δέσποινα Κουτάντου ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης

«Αναμένεται να  ξεπεράσουν τους 120 οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στο φετινό  Φεστιβάλ Ανεμόμυλων Οροπεδίου Λασιθίου «Το Λασίθι ανοίγει Πανιά». Μιλώντας στο Λατώ fm o Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης τόνισε  «είναι πάρα πολύ ευχάριστο αυτό που γίνεται με στόχο αφ’ ενός  να αναστηλωθούν οι ανεμόμυλοι του Οροπεδίου και να μάθουν τα παιδιά τη διαδικασία της αιολικής ενέργειας, της εξοικονόμησης  του νερού και το πώς οι ανεμόμυλοι του Οροπεδίου προσέφεραν όλα αυτά τα χρόνια στους παραγωγούς το πολύτιμο νερό»

Καταφέραμε τα τελευταία 2 χρόνια και φτιάξαμε 120 ανεμόμυλους και το πιο σημαντικό από όλα που έχουμε κάνει σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης είναι το κομμάτι της ενεργειακής απόδοσης των ανεμόμυλων. Έχουμε κατασκευάσει δύο πρότυπα μοντέλα που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, πιστά αντίγραφα των ανεμόμυλων του οροπεδίου Λασιθίου. και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα καταφέρουμε να έχουμε τη βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος, Να μπορέσουμε να χρηματοδοτούμε μία δομή η οποία θα στήνει ανεμόμυλους. Ο δήμος χρηματοδοτεί την αναστήλωση με ότι δυνάμεις έχει, αλλά σε ορίζοντα χρόνου η καλύτερη λύση είναι μία βιωσιμότητα μέσα από την παραγωγή ενέργειας.

Στην περσινή καταγραφή που έγινε εντοπίσαμε περίπου 5000 ανεμόμυλους από τους οποίους σήμερα λειτουργούν περίπου 200 με 250.

 

Τις προηγούμενες ημέρες είχα συνάντηση στην Αθήνα με τη νομική και τεχνική υπηρεσία της ΔΕΔΔΗΕ για να ενημερωθούμε για  τη διαδικασία σύνδεσης των ανεμόμυλων 3ης  γενιάς που παράγουνε ενέργεια με το δίκτυο της ΔΕΗ και να δούμε πόσο μπορεί η ΔΕΔΔΗΕ να υποστηρίξει τεχνικά αυτό το εγχείρημα. Θέλουμε να  αναστηλώσουμε όσο περισσότερους  μύλους μπορούμε για να καταφέρουμε να έχουμε αυτονομία στο Οροπέδιο και να πετύχουμε το ιδανικό για μας που είναι να έχουμε δωρεάν ρεύμα  στα  νοικοκυριά και στις παροχές του Δήμου. Αυτό θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για να μείνουν οι νέοι άνθρωποι στο Δήμο και να επιστρέψουν κάποιοι στις ρίζες τους. Όταν ξεκινήσαμε το 2014 αυτό το εγχείρημα δεν περιμέναμε ούτε εμείς οι ίδιοι ότι θα φτάναμε εδώ. Αφού τώρα έχουμε τη μονάδα, το να κατασκευάσουμε περισσότερους, είναι εύκολο. Τεχνικά έχει λυθεί το ζήτημα. Είναι πλέον θέμα βούλησης και λίγο «τρέλας» για να προχωρήσουμε».

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com