Στην 3η θέση στη λίστα των εργατικών ατυχημάτων η Κρήτη

Ακούστε εδώ το ηχητικό απόσπασμα



Για τα συχνά εργατικά στοιχήματα στην Κρήτη τις αιτίες αλλά και τη διαχείριση τους από τον κρατικό μηχανισμό μίλησε στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» με το Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανώλης Πεπόνης. Ο κ. Πεπόνης μεταξύ άλλων δήλωσε  «Τα στατιστικά μπορεί να καθορίζουν πια την ζωή μας αλλά δεν αποτυπώνουν και την πραγματικότητα η οποία είναι πολλή σκληρότερη από τους αριθμούς.

Τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ βασίζονται στα δηλωθέντα εργατικά ατυχήματα. Γνωρίζουμε σε τοπικό επίπεδο ότι πάρα  πολλά ατυχήματα, μπορώ να σας ότι τα μισά,  δεν δηλώνονται , ειδικά σε χώρους εργασίας όπως είναι ο τουρισμός και οι υπηρεσίες.  Εκείνο που δεν αναφέρεται στην έρευνα και είναι σημαντικό είναι ο αριθμός των θανατηφόρων ατυχημάτων στην Κρήτη η οποία την τελευταία δεκαετία αίρει μεγάλο ποσοστό θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων τα οποία δεν είναι  πια στο χώρο της οικοδομής και των κατασκευών όπως ήταν παλαιότερα αλλά στο χώρο του τουρισμού. Είναι συνηθισμένο και στην περιοχή τη δικιά μας και μπορείτε να μιλήσετε και με γιατρούς πχ. Ορθοπεδικούς όπου εργαζόμενοι πηγαίνουν με τραύματα και όταν ο γιατρός προτείνει αναρρωτική αρνούνται με τον φόβο μην χάσουν τη δουλειά τους».
Για την αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων ο κ Πεπόνης ανέφερε

«Διαπιστώνοντας τα τελευταία χρόνια αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στο νομό Λασιθίου σαν εργατικό κέντρο προσπαθήσαμε και καταφέραμε να περάσει νομοσχέδιο που ίδρυσε τμήμα υγιεινής και ασφάλειας στο Λασίθι  το οποίο όμως ουσιαστικά δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να λειτουργήσει η υπηρεσία ελέγχου αλλά θα πρέπει και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να προσπαθήσουν όσο μπορούν. Καταλαβαίνω την αγωνία για να βγει το μεροκάματο αλλά το να θυσιάζονται ανθρώπινες ζωές είναι εκτός λογικής Το σημαντικό είναι οι δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης που όμως μένουν στις εξαγγελίες και σε τίτλους. Η έλλειψη τακτικών ελέγχων παίζει καθοριστικό ρόλο «Αναφερόμενος στο νέο Υπουργό Εργασίας ο κ Πεπόνης δήλωσε
«Τον κ. Βρούτση τον γνωρίζουμε από την προηγούμενη θητεία του και είναι αυτός που αποδεκάτισε το σώμα επιθεώρησης εργασίας».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com