Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, ενώ οι άνδρες είναι πιο… συστηματικοί

Οι γυναίκες κατά μέσο όρο παίρνουν καλύτερη βαθμολογία από τους άνδρες στο πεδίο της ενσυναίσθησης,

δηλαδή της κατανόησης των σκέψεων και συναισθημάτων των άλλων. 

Οι άνδρες τα πάνε καλύτερα από τις γυναίκες στην ανάλυση μιας κατάστασης, στην ταξινόμηση και στη δημιουργία συστημάτων με κανόνες, ενώ ρέπουν περισσότερο προς τον αυτισμό.

Αυτό δείχνει μια βρετανική έρευνα, η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πάνω στις διαφορές των δύο φύλων, ιδίως όσον αφορά τη ροπή τους προς τον αυτισμό. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέλυσαν στοιχεία για 671.600 ανθρώπους, από τους οποίους οι 36.648 είχαν διαγνωσθεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Επιβεβαιώθηκε ότι οι αυτιστικοί άνθρωποι, κατά μέσο όρο, εμφανίζουν πιο ανδρικά χαρακτηριστικά, δηλαδή μικρότερη ικανότητα ενσυναίσθησης και μεγαλύτερη ικανότητα συστηματοποίησης σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Επίσης, σε έναν αυτιστικό η απόκλιση ανάμεσα στις δύο επιδόσεις του στα τεστ συστηματικότητας και ενσυναίσθησης είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι στο μέσο άνδρα.

Ο μέσος άνδρας εμφανίζει υψηλότερη βαθμολογία αυτιστικών τάσεων και χαρακτηριστικών από ό,τι η μέση γυναίκα. Από την άλλη, οι γυναίκες που εργάζονται στο πεδίο STEM (Επιστήμης-Τεχνολογίας-Μηχανικής-Μαθηματικών), έχουν -πάντα κατά μέσο όρο- υψηλότερο «σκορ» στα χαρακτηριστικά συστηματοποίησης και αυτισμού σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες. Αντίστροφα, οι γυναίκες που εργάζονται σε πεδία άλλα πέραν του STEM, έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μελέτη τους ουσιαστικά επιβεβαιώνει δύο σχετικές θεωρίες (Empathizing-Systemizing Theory και Extreme Male Brain Theory), που είχε προτείνει πριν σχεδόν δύο δεκαετίες ο καθηγητής του Κέιμπριτζ και ειδικός σε θέματα αυτισμού Σάιμον Μπάρον-Κόεν.

Όπως είπε ο ίδιος, «η έρευνα έρχεται να υποστηρίξει σε μεγάλο βαθμό και τις δύο αυτές θεωρίες. Αναδεικνύει επίσης μερικές από τις ποιότητες που οι αυτιστικοί άνθρωποι συνεισφέρουν στη νευροποικιλότητα. Είναι, κατά μέσο όρο, πιο ικανοί στη συστηματοποίηση, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν εξαιρετικές ικανότητες αναγνώρισης προτύπων, θαυμάσια προσοχή στη λεπτομέρεια και μια κλίση να κατανοούν πώς δουλεύουν τα πράγματα. Πρέπει να υποστηρίξουμε αυτά τα ταλέντα τους, ώστε να πραγματώσουν το δυναμικό τους, κάτι που θα ωφελήσει και την κοινωνία».

Οι ερευνητές επεσήμαναν ακόμη ότι ενώ οι αυτιστικοί έχουν δυσκολίες με τη «γνωσιακή» ενσυναίσθηση (την αναγνώριση των σκέψεων και συναισθημάτων των άλλων), διατηρούν ανέπαφη τη «συναισθηματική» ενσυναίσθησή τους (την ικανότητα να νοιάζονται για τους γύρω τους). Όπως είπαν οι επιστήμονες, αποτελεί συχνή παρανόηση ότι οι άνθρωποι με αυτισμό έχουν πρόβλημα με όλες τις μορφές της ενσυναίσθησης.


Πηγή: Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, ενώ οι άνδρες είναι πιο… συστηματικοί | iefimerida.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com