Να παρέμβει ο Υπουργός Ναυτιλίας

Ακούστε εδώ το ηχητικό απόσπασμα



Στο ράδιο Λατώ και την εκπομπή «Ναι μεν αλλά» με τη Δέσποινα Κουτάντου με αφορμή  τον  πρόσφατο πνιγμό του 58χρονου στον Άγιο Νικόλαο μίλησε ο 2 φορές βραβευμένος στο Παγκόσμιο Hall of Fame, Στέλεχος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και Διδάσκων Ναυαγοσωστικής στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών, Στάθης Αβραμίδης. 

 

Ο κ Αβραμίδης μεταξύ άλλων δήλωσε «Σε παγκόσμιο επίπεδο οι πνιγμοί είναι ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους φονιάδες με βάση τα στοιχεία του παγκόσμιου οργανισμού υγείας κάθε 90 δευτερόλεπτα χάνεται μια ανθρώπινη ζωή στον πλανήτη. Και σε αυτούς τους πνιγμούς δεν κατατάσσονται αυτοί  που συμβαίνουν όταν βυθιστεί ένα πλοίο η από πτώση αεροπλάνου ή αυτοκινήτου στο νερό, ακόμα και οι πνιγμοί από τσουνάμι  και για αυτό το πρόβλημα υποεκτιμάται.  Η χώρα μας είναι 39η σε σύνολο 116 χωρών και 6η στην ΕΕ των 28 κρατών μελών».

Βασικό πρόβλημα για τον ίδιο η έλλειψη γνώσεων αλλά και η ανεπάρκεια του θεσμικού πλαισίου  «Υπάρχουν λύσεις αρκεί να υπάρχουν πρόθυμοι άνθρωποι να τις εκπονήσουν. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι συνεπώς η νομοθεσία είναι αυτή που δημιουργεί το πρόβλημα γιατί είναι η κορυφή της πυραμίδα. Αν δεν υπάρχει μια άρτια νομοθεσία το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό  ……θα έδινα έναν τίτλο το υπουργείο ναυτιλίας βλάπτει σοβαρά την υγεία.  Στη νομοθεσία του 2018 έχω εντοπίσει εκατό θανατηφόρες ή ασαφείς διατάξεις».

Τη παρέμβαση του υπουργού Ναυτιλίας ζητά ο κ Αβραμίδης «Μακάρι να ακούει ο νέος υπουργός και να επικαιροποιήσει  την νομοθεσία. Δεν είναι δυνατόν οι ναυαγοσώστες να παροπλίζονται στην ηλικία των 45 ετών τη στιγμή που η διεθνής ομοσπονδία διάσωσης τονίζει ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει ηλικιακό όριο για τους ναυαγοσώστες η ΕΕ έβγαλε χρήσιμες οδηγίες που σημαίνει ότι εξετάζεσαι και να κριθείς ικανός εργάζεσαι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν παραλίες που μένουν χωρίς  ναυαγοσώστες και ναυαγοσώστες χωρίς δουλειά. Πολύ σημαντική είναι η απουσία εκπαίδευσης για τη διάσωση ΑμεΑ. Δεν υπάρχει εκπαιδευτικό σύγγραμμα εθνικά ενιαίο. Η κάθε σχολή διδάσκει ότι θέλει.

Υπάρχει μια υγειονομική διάταξη του 1973 που προβλέπει εξοπλισμό με ένα μεταλλικό έλασμα και κυκλικό σωσίβιο που αυτά είναι προϊστορία για την σύγχρονη επαγγελματική ναυαγοσωστική και ακόμα χειρότερα την εκπαίδευση λίγων ωρών όπου ο οποιοσδήποτε μπορεί να εργαστεί σαν ναυαγοσώστης πισίνας λαμβάνοντας μια απλή βεβαίωση παρακολούθησης και όχι απαραίτητα δίπλωμα.

Θα συνεχίσω την προσπάθεια και θα επιδιώξω επαφή με τις νέες ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Ναυτιλίας και θα καταθέσω εκ νέου προτάσεις. Θα ήθελα επειδή υπηρετώ αυτό το αντικείμενο ζητήσω συγνώμη που μέχρι τώρα δεν έχω καταφέρει παρά τις προσπάθειες μου να αλλάξω την νομοθεσία . θεωρώ τον εαυτό μου υπεύθυνο που ήμουνα ανίκανος τόσα χρόνια να μπορέσω να κάνω κάτι να μην πνίγονται αυτοί οι άνθρωποι».

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com