Νέο Κύτταρο ΧΥΤΑ στη Σητεία

Ακούστε εδώ το ηχητικό απόσπασμα




Νέο κύτταρο στη Σητεία
υπογράφηκε σήμερα στις 14.00’ η σύμβαση νέου κύτταρου ΧΥΤΑ στην Σητεία μεταξύ Δήμου και ΕΣΔΑΚ

Για το νέο Κύτταρο ΧΥΤΑ που θα δημιουργηθεί στη Σητεία αλλά και την πρόταση για εργοστάσιο κομποστοποίησης απορριμμάτων στην Κρήτη μίλησε ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Μανώλης Κοκοσάλης στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» με το Νίκο Σγουρό. Ο κ. Κοκοσάλης μεταξύ άλλων δήλωσε.  

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση διότι υπογράψαμε  μια σύμβαση ύψους 1.650.000 ευρώ για τη δημιουργία ενός ΧΥΤΑ στην Σητεία. Ταυτόχρονα είχαμε χθες μια επαφή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για το εργοστάσιο που προτείνουμε προς χρηματοδότηση το οποίο κάνει μηχανική διαλογή και αερόβια κομποστοποίηση ένα έργο το οποίο μπορεί να φτάσει και τα 20.000.000 ευρώ και μπορεί να καλυφθεί από  ΕΣΠΑ . Είχαμε την ευτυχή συγκυρία στην Κρήτη με γρήγορες ενέργειες που έγιναν από την Περιφέρεια να έχουμε εγκεκριμένο περιφερειακό σχεδιασμό απορριμμάτων πάρα πολύ γρήγορα. Αυτό μας έδωσε την δυνατότητα να εντάξουμε πολλά έργα που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο  τα επόμενα χρόνια στο νησί. Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή. Μέχρι το 2030 θα πρέπει το 60% των απορριμμάτων να ανακυκλώνονται. Για να φτάσουμε αυτό το ποσοστό θα χρειαστεί να έχουμε αυτές τις μονάδες διαχείρισης. Ταυτόχρονα στην Κρήτη έχουν ενταχθεί, ένα εργοστάσιο στο Αμάρι έργο ύψους 40 εκ. ευρώ καθώς και στη Βόρεια Πεδιάδα, στη Χερσόνησο ένα έργο μηχανικής διαλογής και επεξεργασίας ύψους 30 εκ. ευρώ. Αυτά τα έργα είναι σε εξέλιξη και προσπαθούμε να εντάξουμε και άλλα. Εντάχθηκε και δρομολογείται όμως το έργο διαχείρισης απορριμμάτων αερόβιας χώνευσης στην Ιεράπετρα. Είναι όλα πολύ σημαντικά έργα και θεωρώ ότι σιγά σιγά θα μπει σε μια σειρά η διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη. Το επόμενο διάστημα πρέπει να γίνουνε πάρα πολύ γρήγορα βήματα να μην χαθεί καθόλου χρόνος ώστε τα επόμενα δυο με τρία χρόνια να έχουν κατασκευαστεί οι μονάδες για μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα απορρίμματα μας όπως πρέπει. Βασικός στόχος  είναι  να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων που πάνε για ταφή. Σε λίγο χρονικό διάστημα οι πολίτες θα δουν εκτός τον μπλε και πράσινο κάδο που ξέρουν θα δουν άλλους τέσσερις διαφορετικούς και χρειάζεται να ενημερωθεί σωστά ο κόσμος  για να αυξήσουμε τα ποσοστά ανακύκλωσης.

Από τον Οκτώβριο θα έχουμε δύο νέους φορείς στην Κρήτη τη ΔΕΔΥΣΑ στα Χανιά και ένας άλλος φορέας ο νέος φορέας ΕΣΔΑΚ που θα δημιουργηθεί θα έχει υπό τη διαχείριση του τους τρεις άλλους νομούς της Κρήτης»  καταλήγει…

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com