Βαρκαράκης: Θα αναγκαστούμε  να ρίξουμε τις τιμές φέτος

Ακούστε εδώ το ηχητικό απόσπασμα


Για την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν μίλησε ο πρόεδρος Ξενοδόχων Νομού Λασιθίου Μανώλης Βαρκαράκης στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και στον Νίκο Σγουρό λέγοντας μεταξύ άλλων «Από πέρυσι περιμέναμε ότι θα υπάρξει μια μικρή μείωση λόγω του ότι η Τουρκία έχει μπει πάλι δυναμικά στο παιχνίδι η Τουρκία και γενικά ο ανταγωνισμός. Βλέπω ότι έτσι θα συνεχίσει και ο Αύγουστος φαίνεται μειωμένος περισσότερο από τους προηγούμενους μήνες γιατί έχουμε μπει στην υψηλή περίοδο με φουλ τιμές οπότε καταλαβαίνεται αν δεν μπορούμε να δουλέψουμε με χαμηλότερες τιμές πως θα δουλέψουμε με τις υψηλότερες. Θα αναγκαστούμε  να ρίξουμε τις τιμές, αυτό προσελκύει κόσμο χαμηλού  εισοδηματικού επιπέδου ο οποίος δεν έχει να ξοδέψει και έτσι φαίνεται η μείωση στην αγορά. Το Λασίθι έχει δύο ταχύτητες. Έχει τις πεντάστερες μονάδες οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από αυτή την κρίση δηλαδή η κρίση είναι κυρίως στον τουρισμό υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, γιατί μας λείπουν φέτος οι Ρώσοι οι οποίοι είναι κατά τεκμήριο οι πελάτες των πολύ ακριβών  ξενοδοχείων  και από κει και ύστερα υπάρχουν και οι ανατολικές περιοχές. Σητείας, Ιεράπετρας που είναι στη δεύτερη ταχύτητα και αυτές έχουν πρόβλημα. Θεωρώ ότι θα κλείσουμε όπως όλη η Κρήτη περίπου 8 με 10% κάτω σίγουρα από ότι πέρυσι.  Τα περυσινά δεδομένα βέβαια ήταν  δεδομένα ρεκόρ. Ο τουρισμός κάνει κύκλους και βρισκόμαστε σε καθοδικό κύκλο. Εμείς ξέρουμε ότι κάθε 3-4 χρόνια ο κύκλος γυρίζει  και πάμε σε μείωση, αλλά το θέμα είναι ότι έχει καλομάθει  κατά κάποιο τρόπο το κράτος το οποίο υπερφορολόγησε τον τουριστικό κλάδο, έβαλε ότι φόρους μπορούσε να βάλει με τελευταίο επιστέγασμα το φόρο διαμονής και αυτό το πράγμα έκανε το τελικό προϊόν μη ανταγωνιστικό. Έχουμε το μεγαλύτερο ΦΠΑ στον τουριστικό ανταγωνισμό στην Ευρώπη, έχουμε ένα σωρό άλλους φόρους, μεγαλύτερες ασφαλιστικές εισφορές, οπότε καταλαβαίνετε, ο ανταγωνισμός είναι έντονος και πρέπει η εκάστοτε κυβέρνηση να βλέπει πως να μη μας βγάζει από το παιχνίδι. Γιατί όταν βγούμε από το παιχνίδι δύσκολα ξαναμπαίνουμε»

Στην ερώτηση αν υπάρχει επαφή με τον νέο  Υπουργό Τουρισμού ο κ Βαρκαράκης δήλωσε «Περιμένουμε το καινούργιο υπουργείο να μας καλέσει. Ο Θεοχάρης  λίγο-πολύ φάνηκε να ξέρει τα προβλήματα από κει κι ύστερα όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες ξέρουν τα προβλήματα αλλά ο τουρισμός ευτυχώς ή δυστυχώς έχει να κάνει με κόσμο, με ανθρώπους οπότε καταλαβαίνετε ότι εμπλέκονται πάρα πολλά υπουργεία και εμπλεκόμαστε και εμείς οι ίδιοι σαν κοινωνία. Εάν δεν θέλουμε εμείς να βελτιώσουμε τις υποδομές μας αλλά και τον τρόπο συμπεριφοράς μας απέναντι στους ξένους, λίγα μπορεί να κάνει η πολιτεία»

Για την επίδραση στην τουριστική αγορά του  Airbnb ο κος Βαρκαράκης τόνισε  «Είναι μία κατάσταση που ήρθε για να μείνει. Δεν μπορούμε να πάμε κόντρα στον ανταγωνισμό. Τα ακριβά ξενοδοχεία δεν θα έχουν πρόβλημα. Θα έχουν πρόβλημα τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Το θέμα είναι , πώς θέλουμε εμείς να δούμε τον τουρισμό μας, πώς θέλουμε εμείς να υποδεχτούμε τους ξένους μας, Με ποιες υποδομές, με ποιο κόστος, ούτως ώστε να είμαστε συνεχώς ανταγωνιστικοί. Αυτό πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, να μην απογοητευόμαστε εύκολα. Πρέπει ο τουρισμός να έχει διάρκεια. Μία δύσκολη σεζόν παρουσιάζεται φέτος, θα την παλέψουμε, να κάνουμε πράγματα ούτως ώστε να σταματήσει του χρόνου και να επανέλθουμε σε ανοδική τροχιά.»

Για το θέμα του Γαργαδόρου ο κ Βαρκαράης δήλωσε
«Καταρχήν το έργο Γαργαδορος είναι έργο αποκατάστασης αντιδιαβρωτικής προστασίας. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι πριν δεν υπήρχε καν παραλία και ο δρόμος είχε καταρρεύσει αρκετές φορές και υπήρχε πρόβλημα για τις γειτονικές ιδιοκτησίες.Από κει και ύστερα έχουμε τελειώσει το έργο, είναι σε συνεχή παρακολούθηση, καθένας μπορεί να δει ότι  έχει βελτιωθεί πάρα πολύ κατάσταση. Βέβαια υπάρχει το πρόβλημα σκίασης. Εμείς για 10 χρόνια παρακολουθούμε το έργο κάθε κάθε χρόνο ότι εγκρίνεται από τις υπηρεσίες για να βελτιωθεί το έργο και να γίνει κατά κάποιο τρόπο τέλειο, εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι το οποίο θα ναι κολοβό,θα το κάνουμε και να είστε βέβαιος ότι θα γίνει. Δεν θα τα αφήσουμε μέχρι να γίνει η καλύτερη παραλία του Αγίου Νικολάου».

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com