«Αισθάνομαι δικαίωση και  αυτήν την προίκα θα την κουβαλάω σε όλη μου τη ζωή»

Ακούστε εδώ το ηχητικό απόσπασμα



«Αισθάνομαι δικαίωση και  αυτήν την προίκα θα την κουβαλάω σε όλη μου τη ζωή» Δήλωσε μεταξύ άλλων  η Κατερίνα το θύμα του 58χρονου γυμναστή από την Ιεράπετρα που σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου βίαζε την τότε ανήλικη αθλήτρια  από τα 14 της χρόνια.  Η Κατερίνα σήμερα 32 ετών ατενίζει το μέλλον με διαφορετικό αέρα νιώθοντας δικαίωση μετά από 16 χρόνια για την απόφαση του δικαστηρίου να κλείσει στη φυλακή 8 χρόνια τον βασανιστή της. Για τα δύσκολα χρόνια της εφηβείας το μακρύ και επίπονο δικαστικό αγώνα τη στάση της κοινωνίας και τη δικαίωση  μίλησε στο Ράδιο Λατώ και την εκπομπή «Ναι μεν αλλά» με τη Δέσποινα Κουτάντου.

«Έκανα πίσω στην αρχή… αποδέχτηκα, υπέκυψα και εγώ στο νόμο της σιωπής. Όταν το 2012 ο ίδιος δημόσια εκθείαζε τον εαυτό του για  το πόσο καλός άνθρωπος είναι , ο θυμός με ώθησε και έσπασα τη σιωπή μου. Είχα κάνει κάποιες καταγγελίες οι οποίες είχαν τεθεί στο αρχείο.  Μετά το 2012 έσπασα την πλέον τη σιωπή μου. Αν δεν ήμουνα θυμωμένη  δεν θα το έκανα. Όταν άκουσα τον εαυτό μου σε δεύτερη φάση είπα δεν είμαι εγώ. Αν με ρωτήσετε τι είπα, δεν θυμόμουνα τι είπα εκείνη την ώρα στον αέρα του ραδιοφώνου. Αισθάνθηκα απειλή για όλα τα παιδιά του κόσμου για την κοινωνία και έπρεπε η κοινωνία να μάθει το ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο αυτού του ανθρώπου. Βρισκόταν κοντά στα παιδιά. Αυτοί οι άνθρωποι  έχουν ηγετική θέση και εξουσιάζουν χειρίζονται τις καταστάσεις. Ότι έλεγε έπρεπε να είναι νόμος, αυταρχικός και γενικότερα και στη ζωή του ήταν έτσι.  Νομίζω ότι εξουσίαζε παιδιά.»

Η κοινωνία

«Από την κοινωνία εισέπραξα στήριξη και θαυμασμό για το θάρρος μου να καταγγείλω την ιστορία αυτή αλλά και πολύ μεγάλο ρατσισμό. Τα ήθελα και γω… τα άκουσα και αυτά….ότι τώρα το θυμήθηκα… Αυτά δεν τα ξεχνάς ποτέ… Πολλές φορές αισθάνθηκα απογοήτευση και ψυχική εξόντωση όμως στη ζωή μου θέλω δικαιοσύνη. Όλα τα δάκρυα μου δημιούργησαν ένα ποτάμι συναισθημάτων και με έχουν κάνει αυτό που είμαι σήμερα. Οι πιο όμορφοι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι από συντρίμμια… Αισθάνομαι δικαίωση και  αυτήν την προίκα θα την κουβαλάω σε όλη μου τη ζωή.

Στέλνοντας μήνυμα προς τα παιδιά που μπορεί να αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα είπε « θέλω να καταλάβουν ότι δεν φταίνε… να έρθουν να με βρουν…. να μην νιώθουν ενοχή… αυτό ήταν που με στοίχειωνε για πάρα πολύ καιρό. Να ξέρουν ότι η ζωή τους τους ανήκει. Μπορούν να προχωρήσουν και να κοιτάξουν το μέλλον κατάματα. Πρέπει να ξέρουν ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν σύστημα και συγκεκριμένο προφίλ και προσεγγίζουν άτομα ιδιαίτερα ευάλωτα και ευαίσθητα και ποντάρουν στον νόμο της σιωπής. Αυτή η σιωπή πρέπει να σπάσει. Να μιλήσουμε σε γονιό, σε ψυχολόγο, σε σύντροφο γιατί αν δεν το κάνουν θα τους τρώει σε όλη τους τη ζωή. Εγώ άργησα να το αποδεχτώ και να το αντιμετωπίσω».

Στο στούντιο βρέθηκε ο Μανώλης Καλατζάκης ο  Δικηγόρος που τη στήριξε όλο αυτό το διάστημα  

«Έχω ασχοληθεί και άλλες φορές με παρόμοιες υποθέσεις. Όμως αυτή η υπόθεση είναι από τις πιο δύσκολες που έχω κληθεί να αντιμετωπίσω. Ήταν μια υπόθεση που μετά από 18 αποδόθηκε δικαιοσύνη. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα πολυπλόκαμο σύστημα που τόσα χρόνια είχε υψώσει ένα τείχος προστασίας γύρω από το δράστη που του παρείχε και την ψευδαίσθηση ότι είναι άτρωτος. Αυτό το τείχος έσπασε η φωνή της Κατερίνας και από κει και μετά η εισαγγελία Λασιθίου έπραξε ότι έπρεπε για να έχουμε μια τελεσίδικη απόφαση.  Μεγαλώνουμε δυστυχώς σε κοινωνίες που μας μαθαίνει ότι η σιωπή είναι χρυσός…  δεν είναι όμως έτσι ειδικά στις περιπτώσεις κακοποίησης ανηλίκων, στις περιπτώσεις βιασμού η σιωπή ΔΕΝ είναι χρυσός. Αυτή της σιωπή πρέπει να σπάσουμε».

Για  την προσπάθεια  επούλωσης  της πληγής που άφησε στην ψυχή της Κατερίνας ο 58χρονος αλλά και την «σιωπή» που επικρατεί στην Κρήτη  μίλησε μεταξύ άλλων  η Ψυχολόγος Σταυρούλα Δελημπαλταδάκη  η οποία και στάθηκε δίπλα της όλα αυτά τα χρόνια.

Σταυρούλα Δελημπαλταδάκη : Η Κατερίνα ήταν το πρώτο μου  περιστατικό που οικειοθελώς αποφάσισε να κάνει το βήμα και να δημοσιοποιήσει το θέμα και να κάνει καταγγελία. Από τότε μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μήνας που να μην έχω κάποια παρόμοια περιστατικά. Η πίκρα μου και η απογοήτευση μου είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις οι γονείς πολλές φορές να εξαφανίζονται με το παιδί… ή να το αμφισβητούν ακόμα και να κατηγορούν το παιδί. Η σιωπή των παιδιών είναι φόβος και ενοχή η σιωπή των ενηλίκων είναι συνενοχή».

Ο 58χρονος  άσκησε αναίρεση  και η υπόθεση θα εξεταστεί από τον Άριο Πάγο 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com