Έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Σεφέρη στο Λαογραφικό Νεάπολης

Με αφορμή τα τρία χρόνια λειτουργίας του Λαογραφικού Μουσείου Νεάπολης μίλησε στον Νίκο Σγουρό και στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» η Πρόεδρος της Πολιτιστικής  Λαογραφικής Εταιρίας Απάνω Μεραμπέλλου  Μαρία Κωστάκη. «Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς τρία χρόνια από τα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου Νεάπολης.  Είναι ένας ικανός χρόνος για να κάνουμε έναν απολογισμό ο οποίος μας ικανοποιεί σε αρκετά σημαντικό βαθμό γιατί έχουμε οριοθετήσει με πάρα πολύ εθελοντισμό από μεριάς του διοικητικού Συμβουλίου και των φίλων του Μουσείου το ρόλο του. Ένας ρόλος που δεν είναι στατικός δεν είναι ένας ρόλος που απλώς δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους να δουν αντικείμενα του παρελθόντος, αλλά γίνεται ένας χώρος παραγωγής πολιτισμού. Η ανταπόκριση της κοινωνίας είναι πάρα πολύ θετική. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Περιφέρεια Κρήτης και τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη το βουλευτή του Μανώλη θραψανιώτη καθώς και ένα πλήθος ανθρώπων συμπαραστατών. Ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς για να τους αναφέρω όλους. Πάρα πολλοί εθελοντές η οποίοι βοηθούν και συνδράμουν και εξαιτίας αυτών των εθελοντών κρατήθηκε στο μουσείο ανοιχτό τους καλοκαιρινούς μήνες καθημερινά και τους χειμερινούς μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών με ραντεβού.
Εχουμε κάνει πάρα πολύ σημαντικές εκδηλώσεις  πολιτιστικού ενδιαφέροντος, θέλω να σταθώ στην παρουσίαση στο κοινό της συλλογής των  Κεραμικών  κ της οικογένειας Διαλυνά πέρσι το καλοκαίρι και με την παρουσία του διευθυντή του μουσείου Μπενάκη που μας βγάζει το μουσείο έξω από τα στενά όρια της τοπικής κοινωνίας και το εμπλουτίζει με θέματα μεγαλύτερου ενδιαφέροντος δηλώνοντας ταυτόχρονα και την κουλτούρα αυτής της περιοχής αλλά και τη διασύνδεσή του με την κοινωνία έξω και από τα όρια της Κρήτης. Κλείνουμε αυτά τα τρία χρόνια με δύο εκδηλώσεις μέσα στον Αύγουστο οι οποίες αντικατοπτρίζουν και τις δύο παραμέτρους που φέρει και ο τίτλος μας δηλαδή Λαογραφική και Πολιτιστική Εταιρεία. Λαογραφικού περιεχομένου είναι η παρουσίαση του βιβλίου του μέλους μας και πολλή σημαντικής ερευνήτριας της Μαρίας Κοκολάκη η οποία αναφέρεται στην υφαντική τέχνη με μία ιδιαίτερη παράμετρο ώστε «Η ποιητική των γυναικών του απάνω Μεραμπέλλου»  ένα βιβλίο το οποίο πραγματικά είναι μοναδικό για τον τόπο μας, για το γυναικείο πληθυσμό και την κοινωνική θέση της γυναίκας μέσα σε αυτή την κοινωνία, με μαρτυρίες γυναικών από τη Νεάπολη και από το Βραχάσι και βέβαια με την καθοδήγηση της αξιαγάπητης και αειθαλούς Δώρας Κοκολάκη. Αυτό θα  γίνει στις 12 Αυγούστου με δύο σημαντικές ομιλήτριες.

 Η δεύτερη εκδήλωση που είναι η πολιτιστική είναι ένα αφιέρωμα στο μεγάλο νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη με τον τίτλο «Γιώργος Σεφέρης ζήτημα φωτός»  η οποία γίνεται σε συνεργασία με το μορφωτικό ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας και θα περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας του ίδιου του Γιώργου Σεφέρη καθώς και ένα ταξίδι στον κόσμο της ποίησης του και της γραφής του και επίσης ένα μουσικό ταξίδι στη μελοποιημένη ποίηση του Γιώργου Σεφέρη με τον πολύ γνωστό συντοπίτη μας Κώστα Πρατσινάκη και τους συνεργάτες του, στις  18 Αυγούστου μία πολύ μεγάλη εκδήλωση και θέλω να επισημάνω  ότι η έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Σεφέρη θα παραμείνει στο χώρο μας έως το Μάρτιο για να είναι επισκέψιμη και από μαθητές σχολείων.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com